logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie narzędzia do odczytu i programowania BIOS, CMOS, EEPROM?

koszamtoni 21 Kwi 2010 21:50 2714 2
REKLAMA
  • #1 7988821
    koszamtoni
    Poziom 11  
    Cytat:
    tronic1
    Niekoniecznie. Pamięć Cmos wcale nie znajduje się w kości biosa.

Zastrzegam na wstępie - NIE pytam o hasło. Wiem i widzę, że najczęstszą poradą jest tutaj: poszukaj w google. Wyjaśniam więc, szukałem i szukam. Teraz z kolei zwracam się do zorientowanych w temacie i CHĘTNYCH pomóc.

Jakich narzędzi-sprzętu (tylko bez głupich rad w stylu: śrubokręt, młotek i głowa - to już chyba skompletowałem) potrzeba do odczytania CMOS, EEPROM, BIOS.
    Przy pomocy czego programuje(?) się takie podzespoły.

A tak w ogóle; od czego zacząć naukę w takim temacie.

Kupiłem laptopa z hasłem założonym w BIOS-ie. Można próbować różnych sposobów: uniwersalnych haseł, losowych w stylu: Ala, uLaBula, ZygzmunT, zwierać styki w czasie pełni księżyca, czy też stosować różne tajemne lub szamańskie zaklęcia.
    Ale jak zdążyłem się zorientować; najpewniejszą, może nie najprostszą metodą jest wymiana płyty(jeśli tania) i po kłopocie. Tak też robię - bo nie liczę na szybką odpowiedź.

A ja jednak chcę zgłębić ten temat. Z doświadczenia wiem, że np.: aby napompować koło samochodu wcale nie trzeba studiować budowy pojazdów, chemii nie-i-organicznej, czy być wulkanizatorem. Wystarczy do tego wiedza: co, czym i jak - w takim przypadku pompka (można się nawet zaprzeć i zamiast w probierz, dmuchać w wentyl) i trochę wysiłku.

Z laptopami jest na pewno trochę inaczej. Ale jeśli nie jest to wiedza dla jakiegoś zamkniętego klanu, partii czy mafii - to chyba każdy może się jej uczyć. Ja to chcę właśnie zrobić, a przynajmniej spróbować. Chyba każdemu to wolno. Nie twierdzę, że od razu chcę być informatykiem i odebrać "chleb" specjalistom. (Może zawodowi informatycy poczują się dotknięci i oburzeni - Co on sobie wyobraża...?
    No właśnie - Wy w pieluchach już pisaliście "Office"?)

Pamiętam, jak w czasach początków komputerów, znający się na rzeczy zakładali drugą partycję na dyskach w komputerach swoich znajomych; graniczyło to z czarną magią (jakie to żenujące, a jak proste!).

PS
    Do moderatora; jeśli nie jest w zmowie z ww grupami, proszę o umieszczenie mojego postu - APELU, w odpowiednim miejscu (liczę na to, że nie w koszu). Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7989445
    misiekelk
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    1.generowanie master hasła do biosu (serwis ,ebay ,ja itp)
    2.odczytanie hasła z pamieci (szeregowe spi i2c )
    3.programowanie biosu dobry programator i jazda (to w ostatecznosci) nowe lapki maja crc w kilku miejscach czasami jest problem .
    ogólnie bez problemu kazdy laptop niestety (a moze dobrze ) wyjecie bateri czy zworki w nowych nic nie daja , no i czasami okazuje sie tez ze jeszcze jest pass w dysku lub odchaczone inne opcje w biosie po których moga do domku zapukac smutni panowie .
  • #3 7989637
    koszamtoni
    Poziom 11  
    Mam takie sobie hobby: kolekcjonuję starsze i ciekawsze (wg mnie przynajmniej) okazy laptopów. Mam zamiar je wyeksponować w pewnym ciekawym miejscu, a w związku z tym dobrze by było gdyby pokazały się w całej swojej krasie, tzn. z OS-em i oczywiście działające.
    Okienko z prośbą o podanie hasła do BIOS-u niezbyt dobrze się prezentuje... Z b.starymi modelami nie miałem problemów, gorzej z tymi dedykowanymi dla policji i wojska. Chociaż z Itronix-ami łatwo poszło.
    Rzeczywiście, im nowsze egzemplarze tym trudniej - ale nieraz muszę dołączyć chociaż jeden młodszy dla pokazania ewolucji sprzętu.
    Muszę więc jakoś sobie z tym problemem poradzić. Stąd moje pytania i prośba. A poza tym, nadmiar nauki, umiejętności i wiedzy chyba nigdy za dużo.
REKLAMA