logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zalaną klawiaturę foliową? Połączenia klejem przewodzącym

Śmietana 26 Kwi 2010 19:34 2063 6
REKLAMA
  • #1 8005950
    Śmietana
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    tak to wygląda
    Jak naprawić zalaną klawiaturę foliową? Połączenia klejem przewodzącym Jak naprawić zalaną klawiaturę foliową? Połączenia klejem przewodzącym
    foliowa klawiatura 3 warstwy z czego 2 z liniami;
    wymyłem folie płynem i wysuszyłem;
    starałem się połączyć klejem przewodzącym te pojedyńcze linie wychodzące od przycisków które mi nie działają (enter, r shift i / ),
    jezeli robiłem dobrze to które powinienem łączyć te na wierzchniej warstwie z liniami czy tej co była sklejona na samym dole?
    jakies inne porady ? czy jest możliwość, ze mimo połączenia wszystkiego dobrze spowrotem klawiatura nadal nie bedzie mi widziała tych 3 przycisków, czy moze to jest działanie, które umiejetnie wykonane na pewno przyniesie skutek i połaczy te obwody spowrotem ?
  • REKLAMA
  • #2 8008016
    kubiszonek
    Poziom 14  
    Czarno to widzę - wydaje mi się,że koszt zakupu nowej nie jest aż tak wysoki, aby z tym walczyć. No chyba,że honor....:)

Montowałem kiedyś podobnie jakiegoś modecoma. Jeżeli Ci się uda to naprawa jest krótkoterminowa.
  • REKLAMA
  • #3 8008592
    sidu86
    Poziom 13  
    Możliwe też że poszła woda do jakiegoś układu sterującego... Faktycznie zakup nowej byłby lepszym rozwiązaniem bo te klawiatury ciężko znoszą takie zalania.
  • #4 8008655
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10419
    Pewnie cos zle polaczyles, sprawdz miernikiem czy polaczenia sa dobre (na obu warstwach).
  • REKLAMA
  • #5 8009110
    Śmietana
    Poziom 10  
    sidu86 napisał:
    Możliwe też że poszła woda do jakiegoś układu sterującego... Faktycznie zakup nowej byłby lepszym rozwiązaniem bo te klawiatury ciężko znoszą takie zalania.
    zakup nowej to koszt 180 zł najmniej, więc jeszcze troche powalcze

napisał:
    Pewnie cos zle polaczyles, sprawdz miernikiem czy polaczenia sa dobre (na obu warstwach).

w tym sek, ze moj miernik a jest to zwykla próbowka i koślawo mierzy; wczoraj udało mi się źle połączyć i jeden backslash zaczął działać jako '.' i '2' naraz.

Jeszcze będę próbował, szkoda mi kasy na nową i nawet nowej nie chce, zżyłem się już z tą ;)
  • REKLAMA
  • #6 8009172
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    Te słowa piszę na klawiaturce za 12zł z marketu, ma kilka lat, podobna dziś to wydatek 14zł, nie USB.
  • #7 8009200
    Śmietana
    Poziom 10  
    cirrostrato napisał:
    Te słowa piszę na klawiaturce za 12zł z marketu, ma kilka lat, podobna dziś to wydatek 14zł, nie USB.
    moja miała nie tylko qwerty, a oprocz tego miala jakas wartośc sentymentalną ;p oczywiscie teraz tez pisze na jakiejs zapasowej za dyszke, ale to nie jest to samo; moreover mam problemy z nadgarstkami, więc musze miec coś ergonomicznego na dłuższa mete, zebym miał je podparte

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące naprawy zalanej klawiatury foliowej, wskazując na problemy z działaniem klawiszy Enter, R Shift i /. Po umyciu folii i wysuszeniu, próbował połączyć uszkodzone linie za pomocą kleju przewodzącego. Otrzymał różne odpowiedzi, w tym sugestie, że zalanie mogło uszkodzić układ sterujący, a zakup nowej klawiatury może być lepszym rozwiązaniem. Użytkownik jednak woli spróbować naprawy, mimo że ma problemy z pomiarem połączeń. Wspomniał o sentymentalnej wartości klawiatury oraz potrzebie ergonomicznego rozwiązania ze względu na problemy z nadgarstkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA