logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej: Asrock K8Upgrade-NF3 czy Jetway K8T8AS-VC?

cisek2 29 Kwi 2010 17:32 1649 4
REKLAMA
  • #1 8017174
    cisek2
    Poziom 2  
    Nie jestem pewien czy trafiłem z działem, w razie czego proszę o poprawienie. Mam dwie płyty główne na s.754, po długim googlowaniu dalej nie jestem pewien która z nich jest lepsza - której używać. Wiem, że obydwie badziewne, ale proszę o radę;) Jedna to Asrock K8Upgrade - NF3, druga Jetway k8t8as-vc. Moje pozostałe podzespoły: 1Gb RAM(2x512 - kingston i goodram), procesor Sempron 2800, grafika GF Gainward 7600GT 256 Mb, Zasilacz 400 WATT, karta tv skystar 2, 3 dyski (sata 250, sata 160, ata 80).

Specyfikacje płyt:

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K8Upgrade-NF3

http://www.jetway.com.tw/jetway/system/productshow2.asp?id=296&proname=K8T8AS-VC

Za konkretną, odpowiednio uzasadnioną odpowiedź podaruję 10 punktów ;)
  • REKLAMA
  • #2 8017970
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja poleciłbym Asrocka - ma lepszy czipset, zresztą sam miałem taka płytę w poprzednim komputerze i nie narzekałem :D Jakkolwiek w tej sytuacji sprzedałbym to i zainwestował w coś nowszego z DDR2, DualChannel, PCI-Express i SATA-II, co też niecałe 2 lata temu zrobiłem :D
  • REKLAMA
  • #3 8018085
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Rozumiem, że jesteś zmuszony do wymiany płyty. Ja również polecam ci Asrock, owszem rewelacja to nie jest, ale tobie w zupełności wystarczy. Dlaczego Asrock, lepszy chipset, nowsza technologia, lepszy serwis a w przypadku tych płyt to ważne, popularniejszy na naszym rynku wiec w razie jakichś problemów łatwiej znaleźć informacje w sieci.
  • REKLAMA
  • #4 8025484
    cisek2
    Poziom 2  
    Dziękuję, więc wstawiłem Asrocka. Będę wymieniał cały sprzęt, ale obecnie mam zbyt wiele innych wydatków, więc muszę się z tym wstrzymać ;)
  • #5 8025640
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Tak szczerze mówiąc, to ja do tej wymiany niewiele dopłaciłem zważywszy na znaczne różnice cenowe między podobnymi kartami graficznymi pod AGP i PCI-Express oraz pamięciami RAM typu DDR i DDR2 o tej samej pojemności (w obu przypadkach te starsze są droższe). Tak się zresztą złożyło, że w starszym komputerze też miałem dość mocną grafikę pod AGP (Geforce 6800GT) i przyzwoity zasilacz (Chieftec 360W). RAMu mogłem nawet kupić 2 razy tyle, a jedyną inwestycją był procesor dwurdzeniowy :D
REKLAMA