logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[b4100] Pasy na wydrukach, zacinanie papieru w podajniku

mlody_elektronik 03 Maj 2010 14:30 3558 4
REKLAMA
  • #1 8029882
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam!

Chciałbym zapytać Was - ekspertów czy jest sens odrestaurowywania drukarki OKI B4100 którą dostałem "w prezencie". Problemy które występują:

1. Brudzi wydruki - po obu stronach kartki widać czarne pasy, co widać na skanie poniżej:
    [b4100] Pasy na wydrukach, zacinanie papieru w podajniku [b4100] Pasy na wydrukach, zacinanie papieru w podajniku

2. Podczas drukowania drukarka ma problem z pobraniem papieru z zasobnika - po kilku próbach poczętych przez drukarkę muszę otworzyć podajnik na dole i "wyciągnąć kartkę" bo jest zwinięta jak na zdjęciu poniżej:

Co ciekawe nieraz sama poprawnie zaciągnie 3-5 kartek a nie raz nie jest w stanie zaciągnąć ani jednej...

Co może być przyczyną tych usterek? Jeśli to bęben (a właściwie zespół bębna bo tylko cały zespół można dostać) to chyba raczej lepiej kupić nową drukarkę - cena ta sama, chyba że ktoś zna miejsce gdzie można kupić to taniej niż 250zł?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8032166
    kaszus
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    na pierwszy rzut oka to jest juz wykończony bęben i albo przepuszcza listwa albo warstwa OPC na bębnie jest juz wytarta. tak czy inaczej stawiam na moduł bębna do wymiany. co do zacinania to może tylko rolka jest brudna i wystarczy ją wyczyścić novogumem.

bęben nie jest rzeczą najtańszą ale musisz pamiętać że kupując nowe urządzenie trzeba zwrócić uwagę na to czy moduł bębna jest w nim zabezpieczony chipem, na ile jest toner startowy i czy można go zregenerować bo można kupić za np.urządzenie za 200zl a toner kosztuje 190zl

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8032235
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    rozebrałem cały moduł...bęben (zielony) wygląda dobrze - nie ma rys po wyczyszczeniu, ale niestety taka rolka gumowa (mag-roller?) ma na sobie wgłębienia właśnie tam gdzie występują takowe paski, sądzę że to może być przyczyną - więc tu pytanie - czy takową można jakoś regenerować? lub kupić zamiennik?

ps. co do nowej drukarki, jeśli tej rolki nie da się regenerować - widziałem SAMSUNG'a ML-1640 - właśnie za 220zł nową a toner do niej kosztuje 30zł(zasypka) lub 80zł (cały moduł z bębnem) i do tego podobno jakiś chip trzeba ale to też kwestia 30zł wiec nie wiem czy inwestować w tą (OKI) i kupić za 170zł moduł bębna (bo za tyle najtaniej udało mi się znaleźć) czy kupić właśnie tego samsung'a ? Co trwalsze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8032378
    kaszus
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    no to uszkodziła sie rolka ładująca bęben, część raczej nie do zdobycia a jesli nawet to cena bedzie pewnie porównywalna z ceną bębna.

co do samsunga to jest on tani w zakupie a drogi w eksploatacji.
    w tym modelu beben i toner jest sprzedawany jako moduł dlatego jest taki drogi. jesli chodzi o regeneracje to jest on rzeczywiście zabezpieczony chipem. z tego co wiem to odpowiednik samsung 1640 z firmy Xerox nie jest juz tym chipem zabezpieczony, model Phaser 3117.
    ale w tej drukarce tak jak w samsungu toner jest sprzedawany z bębnem.

osobiście polecam zakup drukarki gdzie te moduły są osobno np. minolta 1350 lub odpowiednik tego modelu spod Epsona. Urządzenie jest droższe o ok 50-100 zl w zakupie ale potem eksploatacja jest tańsza. wystarczy kupic sam proszek i po sprawie a jeżeli ktoś sie nie zna na zasypywaniu to toner kosztuje ok 80-100zl w zamienniku (wydajność na 6tys stron a nie jak w samsungu na ok 1,5tys!!!!)

także chyba będzie taniej jak wymienisz urządzenie, nawet jeśli wymienisz ten bęben w pozostaje kwestia zacinania no i nie wiadomo co jeszcze wyskoczy po drodze. a tak masz urządzenie nowe na gwarancji

pozdrawiam
  • #5 8066743
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    dzisiaj rozebrałem jeszcze całą drukarkę...

przeczyszczenie rolek dało wymierny efekt jeśli chodzi o zaciąganie papieru - rzadko zdarza się aby nie zaciągnęła papieru...

co do rolki nanoszącej - poniżej fotografia (trochę nie ostra - robiona bez flasha z ręki)

jak widać ma ona wgłębienia na sobie, co przenosi toner na bęben i dalsze podzespoły przy okazji brudząc wnętrze modułu bębna...i tu pytanie znalazłem rolkę o nazwie "developer roller" w cenie 100zł czy to właśnie ta rolka?

ps. chciałem też zapytać czy brudzenie kartek po obu stronach to też wina zespołu bębna (a konkretniej tego iż ta rolka przepuszcza za dużo tonera?)

Pozdrawiam.

aha...jeszcze pytanie odnośnie samego tonera...czy zasypanie tonerem od samsunga scx-4521 (kolega dał mi pół butelki którą kupił na allegro) będzie szkodliwe dla tej drukarki?
REKLAMA