Jednym słowem panuje samowola :/ Jak ja kocham polskie przepisy :/ Znalazłem właśnie recenzje do normy SEP J.Wysockiego:
"W żadnej części normy SEP nie ma informacji o wymaganej odległości między kablami elek-troenergetycznymi a telekomunikacyjnymi, ani też odesłania do innych przepisów lub norm. Zo-stała całkowicie zignorowana obecność w budynkach kabli i przewodów telekomunikacyjnych, a w szczególności kabli i przewodów instalacji teleinformatycznej, wrażliwej na zakłócenia wywo-ływane przez oddziaływanie ułożonych w sąsiedztwie kabli i przewodów elektroenergetycznych. W normie PN-75/E-05125 [8] też nie przedstawiono żadnych wymagań, ale tę normę opracowano w czasach, gdy sieci i instalacji teleinformatycznych jeszcze nie było. Dziś występują powszechnie. Dlatego w normie powinny być przedstawione odpowiednie wymagania lub odwołanie się do norm, które takie wymagania zawierają, np. PN-EN 50174-2:2002"
Pozostaje więc chyba powrócić do PN-EN 50174-2:2002.
Dziękuje za pomoc - twój namiar na SEP naprowadził mnie na właściwą recenzję w google.