logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG EXTERNAL 500GB HD502HJ komputer nie widzi dysku

dalifan 04 Maj 2010 12:06 6056 16
REKLAMA
  • #1 8033238
    dalifan
    Poziom 10  
    Witam serdecznie
    Mam taki oto problem:

Komputer przestał wykrywać dysk zewnętrzny który był podzielony na dwie partycje. Dysk niewidoczny jest również w zarządzaniu dyskami a na dodatek wszystkie programy sie zawieszają, dopóki go nie odłączę. Również windows xp nie uruchomi się dopóki dysk jest podłączony. Na innych komputerach dzieje się dokładnie to samo również przy bezposrednim podpięciu dysku do komputera.

Na dysku znajdują się dane na których bardzo mi zależy. Czy można coś z tym zrobić? Nie zależy mi na samym dysku ale przedewszystkim na odzyskaniu danych.
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #3 8034026
    szczep99
    Poziom 12  
    Czy słychac prace dysku ?
  • #4 8034049
    dalifan
    Poziom 10  
    Poczytałem
    Sugerujesz żebym tak postąpił?:
    Cytat:
    Przykro mi, że nie korzystasz z moich rad bo już dawno byłbyś po kolacji i spał. Jak nie masz z czego odpalić systemu, czyli jak nie masz drugiego dysku systemowego, to odpal Acronis Disk Director Suite z dysku bootowalnego jak go posiadasz i utwórz na tym Twoim kontrowersyjnym twardzielu dodatkową partycję w wolnym obszarze od plików a jest taka możliwość i zainstaluj tam system Windows XP pamiętając aby przed instalacją pod Acronis Disk Director Suite zaznaczyć tę partycję jako bootowalną i systemową a najlepiej zmień jeszcze literki dotychczasowego dysku C na jakąkolwiek inną literkę ponad te jakie Ci się ukażą o ile to będzie możliwe pod tym programem bo już nie pamiętam czy daje on nam taką możliwość a tę nową bootowalną przemianuj na C o ile to możliwe. Albowiem właśnie przez to, że nie przemianujesz bootowalnej partycji na C to po jakimś czasie system sam domyślnie zapisuje na C wszystkie pliki systemowe i .ini potrzebne do bootowania zamiast na tej partycji, którą zaznaczyliśmy jako bootowalną w Acronis Disk Direktor Suite, bo jest od dawna do tego predysponowany i stworzony aby preferować C: a nie umieszcza ich na stworzonej przez Ciebie niedawno bootowalnej partycji np. E, zwłaszcza wtedy to robi jak usiłuje się odzyskiwać systemy, ale i sam też tak robi samorzutnie z chwilą zaniku zasilania gdy włączony jest kopmputer a potem reanimacji systemu po ponownym włączeniu po takim braku zasilania. To nie wina żony ani Ciebie, ale programistów Microsoftu. Już miałem takie przypadki! Po zainstalowaniu Windowsa XP od nowa polecam użycie Get Data Back for FAT lub NTFS w wersji zaznaczam profesionalnej a nie DEMO do odzysku danych i ten program wcale nie będzie mielił kilkanaście godzin dysku do odzysku danych jak robią to inne programy a zrobi to w godzinę dla dysku o pojemności 160 GB a przynajmniej widać zawsze postęp i widać czy działa a nie jak inne programy pokazują niby, że coś robią a nic się nie dzieje na ekranie i nigdy nie wiadomo ile jeszcze do końca. Tym programem zawsze odzyskiwałem wszystkie zdjęcia oprócz paru poszatkowanych, no ale byłem zaskoczony jego skutecznością. Gdyby Ci się nie udało przemianować stworzonej dodatkowej partycji na literkę C, to odpal system na jakiejkolwiek innej literce i jest to możliwe, ale po odzysku danych z dotychczasowej (starej) partycji C czy D, daj bootowanie w BIOSIE na CD i z dysku instalacyjnego Windowsa np. XP sformatuj jednak wszystkie partycje od nowa a system zainstaluj jednak na C: a na pewno będziesz miał spokój na kilka lat. Tak robię i mam spokój. Wynalazki z innymi literkami jako bootowalne dyski są dobre ale do czasu. Właśnie do takiego jak w Twoim przypadku. Pozdrawiam!

Czy acronis będzie wtedy widział mój dysk zewnętrzny?

Dodano po 1 [minuty]:

szczep99 napisał:
    Czy słychac prace dysku ?

Tak. Słychać go tak jak i przed awarią
  • REKLAMA
  • #5 8034086
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    U mnie widzi dyski zewnętrzne, karty pamięci poprzez czytnik i pendrajwy wtyknięte w USB, warto spróbować skoro słychać pracę twardziela?
  • #6 8034159
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    cepilek - Zamiast pisać o czyś o czym nie ma się pojęcia trochę przystopuj tym bardziej, że polecasz programy płatne i pełnej wersji.

A do kolegi dalifan Radze najpierw sprawdzić czy posiada gwarancje jeśli nie to należy dysk wyjąc z obudowy by móc sprawdzić go po podpięciu bezpośrednim. Na początek czy dysk będzie widziany w BIOS po podpięciu go bezpośrednio do stacjonarnego PC. ( To że kręci już pisałeś)
  • REKLAMA
  • #7 8034199
    dalifan
    Poziom 10  
    migol21 napisał:
    cepilek - Zamiast pisać o czyś o czym nie ma się pojęcia trochę przystopuj tym bardziej, że polecasz programy płatne i pełnej wersji.

A do kolegi dalifan Radze najpierw sprawdzić czy posiada gwarancje jeśli nie to należy dysk wyjąc z obudowy by móc sprawdzić go po podpięciu bezpośrednim. Na początek czy dysk będzie widziany w BIOS po podpięciu go bezpośrednio do stacjonarnego PC. ( To że kręci już pisałeś)

Dysk był podpinany bezpośrednio ale na innym komputerze (bo ja nie mam odpowiedniej złączki) i efekt był ten sam czyli niewidoczny i blokował inne programy. Natomiast co do biosu to gdzie tego szukać (jak wejśc do biosu wiem) i czy musi być podpięty bezpośrednio by był widoczny w biosie czy mogę to sprawdzić również podpinając go przez usb?
  • #8 8034516
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    Dysk był podpinany bezpośrednio ale na innym komputerze (bo ja nie mam odpowiedniej złączki)

O której złączce piszesz ? Czy podpinałeś dysk przez przejściówkę ?

Cytat:
    i efekt był ten sam czyli niewidoczny i blokował inne programy.

Nie podałeś SMART dysku więc można jedynie gdybać to co się dzieje na wyższym poziomie jest teraz mniej istotne do puki nie będzie wiadomo co się dzieje na poziomie widoczności dysku w BIOS lub samej inicjacji dysku.

Cytat:
    Natomiast co do biosu to gdzie tego szukać (jak wejśc do biosu wiem) i czy musi być podpięty bezpośrednio by był widoczny w biosie czy mogę to sprawdzić również podpinając go przez usb?

Musi być wpięty bezpośrednio i wykryty przez bios podczas startu pisze o inicjacji dysków.

cepilek
    1) https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - Poczytaj - Punkt nr 4 oraz 10.8 oraz ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1118407.html
  • #9 8035165
    dalifan
    Poziom 10  
    SMARTA nie podalem bo mimo, że dysk podpiąłem bezposrednio na innym komputerze (ja musiałbym stosowa przejściówkę ktorej nie posiadam) zaden z programów do zrobienia SMARTA opisanych na forum nie widzi dysku. Co do biosu to dysk pojawia się w nim pod swoją nazwą natomiast przy inicjalizacji pojawia się komunikat "SMART Capable but Command Failed".
    Ktoś wie co dalej?
  • #10 8038953
    dalifan
    Poziom 10  
    Czy szanowni koledzy mają jeszcze jakieś pomysły czy może powinienem dysk wsadzić pod pociąg a o danych zapomnieć?

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Dodano po 9 [minuty]:

Witam ponownie
    Otóż pojawio się światełko w tunelu. Na jednym z komputerów jakie mam dostepne w firmie pozostawiłem podączoy mój dysk i o nim zapomniaem. Po kilku godzinach okazało się że komputer zobaczył moje zginione 2 partycje. Przy próbie wejścia na nie wyrzucił komunikat że "dysk jest niedostepny,niepoprawna funkcja". Natomiast we właściwościach pokazuje że partycje mają 0 bajtów a ich format to RAW?.
    Przestudiowałem kilka wątków o tym formacie. W jednym z nich wyczytałem że można skorzystać z testdiska i on sobie z tym poradzi nie kasując danych. Co wy na to? Jest też pewien problem. testdisk wymaga abym był administratorem a na kompie który wykrył mój disk jest to niemożliwe no le to zupenie inny problem.
  • #11 8040344
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    1) Test Disk ingeruje w dane
    2) Masz problem z BAD sektorami i dyskiem nie z logiką
    3) Czy jak kolega ma chore płuca to idzie do chirurga żeby mu je wyciął ?
  • REKLAMA
  • #12 8040827
    dalifan
    Poziom 10  
    migol 21
    Co proponujesz?
  • #13 8041594
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Sprawdzić co jest usterką (np. Terminal)

Reszta to gdybanie . Ale jeśli nie uda się zrobić kopi posektorowej to sam możesz mieć problem by cokolwiek zrobić.
  • #14 8041775
    dalifan
    Poziom 10  
    OK uporządkujmy bo ze mnie żaden fachowiec.
    Powinienem zacząć od próby wykonania kopi posektorowej np korzystając z opisów zamieszczonych na Twojej stronie. Jeśli się to uda to dopiero możemy mówić o dalszych działaniach czy tak? Czym będzi prościej HDD clone czy DMDE dla takiego laika jak ja?
  • #15 8043114
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic872300.html Najpierw należało by sprawdzić terminalem jak się zachowuje dysk.
    Można też MHDD spróbować skanować dysk i zobaczyć jak reaguje. Jeśli głowice są uszkodzone to kopia posektorowa może być trudna i pogarszać sytuacje. Wtedy trzeba mieć mocne narzędzie do tego.
  • #16 8043382
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Zapytam się: jak się nazywa to mocne narzędzie?
  • #17 8046114
    dalifan
    Poziom 10  
    Niestety sprawdzenie dysku terminalem przerasta moje możliwości. Jak chodzi o MHDD to nie widzi on uszkodzonego dysku(Nie wiem czy to ma znaczenie w tym przypadku ale musiałem go podpiąć przez adapter sata/ata ze względu na moją niezbyt nowoczesną płytę główną)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem twardym Samsung 500GB HD502HJ, który przestał być wykrywany przez komputer, zarówno w systemie Windows XP, jak i w zarządzaniu dyskami. Dysk słychać, ale blokuje działanie innych programów. Po podłączeniu do innego komputera, dysk pojawia się w BIOS, ale z komunikatem "SMART Capable but Command Failed". Użytkownik poszukuje sposobów na odzyskanie danych, które są dla niego ważne. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia dysku w BIOS, wykonania kopii posektorowej oraz użycia narzędzi takich jak TestDisk i MHDD, jednak użytkownik napotyka trudności z ich zastosowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA