logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer aktywny Orcom - ciągłe pykanie i brak dźwięku, co sprawdzić?

marionozzo 05 Maj 2010 17:28 1902 6
REKLAMA
  • #1 8038883
    marionozzo
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam Panowie i panie elektronicy, mam takie pytanie: dostałem subwoofer aktywny, pisze tylko Orcom do tej pory działał normalnie, po pewnym czasie pyknęło, była gorąca obudowa z tyłu, ale to końcówki mocy się zagrzały więc pomijamy to. Gdy go podłączyłem, okazuje się że słychać charakterystyczne pyknięcie, takie jak przy załączaniu końcówki mocy, tylko że ciągle pyka i słychać to w głośniku i nic nie działa, nie wyświetla wyświetlacz, ani nie słychać muzyki, tylko strzały w odstępie sekundowym co to może być? Rozebrałem go i za przełącznikiem jest jedna płytka taka, jak na zdjęciu. Wejście jest po stronie złącza z dwoma pinami, natomiast na wyjściu są dwa złącza:
    - z jednego ma wychodzić sygnał na wyświetlacz i wychodzi
    - z drugiego gnd i na lewym +24V i mierzyłem mniej więcej tyle wychodzi.
    Co może być uszkodzone? czego szukać?
    Pomóżcie.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8042926
    marionozzo
    Poziom 11  
    Zrobiłem zdjęcie drugiej płytce i na niej wszystkie kondensatory są ok tylko interesują nie te 3 tranzystory ?? nie wiem co to za elementy na pewno to jest końcówka mocy tylko na czym nie wiem elementy te mają 5 nóżek tylko nie wiem jak je sprawdzić czy są dobre bo na pewno nie bo czuć z nich charakterystyczny zapach spalonej elektroniki. Jak moge je sprawdzić muszę je wlutować z płytki mam zwykły multimetr jak to zrobić ?

• REKLAMA
  • #4 8043006
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Pod lewym układem scalonym krzywo założona podkładka izolująca , możliwe że jest zwarcie. Jak nie odczytasz napisów jakie są tam układy nie powiem jak sprawdzić czy są sprawne.
  • #5 8043497
    marionozzo
    Poziom 11  
    Widzicie, poprawiłem, ale dalej jest to samo, a myślałem że powinny dotykać masy, a tu się okazuje, że nie, więc powiedzcie jak mogę je sprawdzić, bo niestety nie mogę na żadnym odczytać symbolu żadnej literki, dosłownie nic.

Dodano po 5 [minuty]:

Udało się rozszyfrować te układy, wszystkie trzy, to TDA 2030A, więc chyba jakieś standardowe.
  • #6 8051325
    marionozzo
    Poziom 11  
    Więc jak, panowie, mogę sprawdzić czy są one sprawne, da się zwykłym multimetrem pomierzyć przejścia, czy potrzebny jest do tego specjalistyczny sprzęt?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aktywnym subwooferem Orcom, który po pewnym czasie zaczął wydawać ciągłe pyknięcia i nie wydaje dźwięku. Po rozebraniu urządzenia zauważył gorącą obudowę oraz uszkodzone tranzystory w końcówce mocy. Użytkownik zidentyfikował elementy jako TDA 2030A, ale nie potrafił ich sprawdzić za pomocą multimetru. Użytkownicy forum sugerują, aby skupić się na pomiarze tranzystorów oraz sprawdzeniu napięć zasilania, a w przypadku uszkodzenia, wymianę na nowe układy scalone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA