logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metody pomiaru temperatury ciekłej stali: termopary jednorazowe, pirometry

pinflo 05 Maj 2010 21:20 3207 3
REKLAMA
  • #1 8040083
    pinflo
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam

Pytanie jak najbardziej poważne, dotyczy metod pomiaru temperatury ciekłej stali, pirometry to raz, temat ogólnie dostępny, mi chodzi o pomiar termoparami jednorazowego użytku, przekopałem wszystko i nigdzie nic nie ma. Mam tylko jedną książkę w dodatku po rosyjsku, więc mam z niej tylko 1 rysunek.
    Metody pomiaru temperatury ciekłej stali: termopary jednorazowe, pirometry
    Chodzi mi o przebieg samego pomiaru. Przewertowałem Automatykę Przemysłową, mam mnóstwo materiałów w języku angielskim.. wszystko traktuje problem ogólnikowo.

Proszę kogoś o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8041314
    Dexter861
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Powiedzmy tak, w piecach tyglowych do topienia np. żeliwa używa się termopar płaszczowych przystosowanych na temperatury rzędu 1200 stopni C.
    I nie jest to termopara jednorazowa. Oczywiście nie wkłada jej się do stopionego metalu, służy raczej do momentu stopienia całego wsadu, aby zachować odpowiedni przyrost temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 8043975
    adam 660
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Na temat stali to nie mam pojęcia , ale co do żeliwa to spotkałem się z termoparą z wymiennym elementem -jednorazowym ,który do pomiaru jest właśnie wkładany do ciekłego żeliwa i potem zmieniany na nowy.Nie interesowałem się tym , ale o ile pamiętam chodzi o jak najdokładniejszy pomiar temperatury ok.1450-1480 stopni C.Piec obrotowy do żeliwa opalany palnikiem gazowo-tlenowym. Do pomiaru temperatury brązu - termopara do 1200 stopni C też zanurzana , ale niewymienna-typu nie pamiętam. Termopara do żeliwa została dostarczona z instytutu odlewnictwa w Krakowie i tam zapewne wykonana , więc jeśli nie odezwie się ktoś obeznany z tematem to tam kolega pewnie dowie się czegoś więcej .
  • #4 8052337
    pinflo
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Czyli w wielkim skrócie! Można by wyróżnić trzy metody:
    - pirometry (te ze względu na żużel na powierzchni ciekłego metalu dymy nie są zbyt dokładne)
    - termopary (niejednorazowe, drogie)
    - termopary (jednorazowe, bardzo dokładne, bardzo tanie w stosunku do niejednorazowych)

tak?
REKLAMA