logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reduktor BRC AT90E nie można ustawić właściwej mieszanki.

Pirat7993 07 Maj 2010 00:05 4145 8
REKLAMA
  • #1 8045464
    Pirat7993
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam, zastanawiam sie jakie objawy są przy padnietym reduktor (brc at90e) obie mebrany są miekkie jak nowe a krecąc odpowiednio śróbkami ustawia sie wolne obroty silnik chodzi ok , dodając gazu dławi sie i mieszanka znika , ustawiając na wysokich obrotach mieszanka jest dosc bogata a pusczając noge z gazu auto natychmiat gaśnie bo przelewa go na wolnych i niemożna ustawic optymalnej mieszanki , czy jest to jedna z objaw padnietego reduktora czy przyczyna leży gdzie indziej ??
  • REKLAMA
  • #2 8046216
    rochu84
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    W tym reduktoze jest taka mała gumeczka na dzwignia od dużej menbramy możliwe że się wyrobiła i zalewa gazem.
  • REKLAMA
  • #3 8051910
    Pirat7993
    Poziom 12  
    rochu84 napisał:
    W tym reduktoze jest taka mała gumeczka na dzwignia od dużej menbramy możliwe że się wyrobiła i zalewa gazem.

faktycznie jedna z gumek była wyrobiona ale na dzwigni małej membrany , niestety po złozeniu wszystkiego do kupy zero jakichkolwiek zmian
  • #4 8052625
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    A jak ustawiasz tymi dwoma śrubami - wiesz od czego zacząć ?
  • #5 8052803
    rochu84
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Tam gdzie wchodzi śrubka z iglicom do ustawiania obrotów w tym miejscu gdzie styka ta gumka na tym małym cylinderku lubi pękać sprawdź czy nie pękło.
  • REKLAMA
  • #6 8053572
    Pirat7993
    Poziom 12  
    kostian napisał:
    A jak ustawiasz tymi dwoma śrubami - wiesz od czego zacząć ?

tak tak wiem co i jak , zawsze sobie ustawialem wszystko sam ale tym razem nie mogłem dać sobie z tym rady, podjechałem do gazownika tez nie mógł sobie poradzić i dla niego ewidentnie jest uszkodzony reduktor i trzeba nowy , jak mówie o regeneracji to mówił ze absolutnie niema to zadnego sensu

Dodano po 4 [minuty]:

rochu84 napisał:
    Tam gdzie wchodzi śrubka z iglicom do ustawiania obrotów w tym miejscu gdzie styka ta gumka na tym małym cylinderku lubi pękać sprawdź czy nie pękło.

nic tam nie zauważyłem szczególnego ale i nie przyglądałem sie czy jest to pękniete bo nawet mi to do głowy nie przyszło - tak czy inaczej sprawdze napewno,
    i pytanie czy są jakies minusy w częstym rozbieraniu i składaniu reduktora ?
  • #7 8054006
    kostian
    Poziom 25  
    Skoro nie da się ustawić pracy na gazie to reduktor wymaga regeneracji lub wymiany.
    Ile lat ma reduktor ?
  • #8 8054091
    Pirat7993
    Poziom 12  
    kostian napisał:
    Skoro nie da się ustawić pracy na gazie to reduktor wymaga regeneracji lub wymiany.
    Ile lat ma reduktor ?

reduktor ma niecałe 2 lata i ok 25-30 tys km
  • REKLAMA
  • #9 8054387
    kostian
    Poziom 25  
    To zdecydowanie za mało aby wymagał regeneracji.
    Poczytaj to w załączniku - pozbierałem kiedyś informacje z różnych stron w jedną całość.
    Załączniki:
    • regulacja.rar (46.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z reduktorem BRC AT90E, który nie pozwala na prawidłowe ustawienie mieszanki gazu. Objawy obejmują dławienie się silnika przy dodawaniu gazu oraz gaśnięcie pojazdu na wolnych obrotach. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzone gumki na dźwigniach membran lub pęknięcia w obszarze iglicy. Użytkownik stwierdził, że reduktor ma niecałe 2 lata i przeszedł 25-30 tys. km, co sugeruje, że nie powinien wymagać regeneracji. Ostatecznie, gazownik ocenił, że reduktor jest uszkodzony i zalecił jego wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA