logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką miniwieżę do 500 zł wybrać? Głośniki, moc, producenci, porady zakupowe

futurer 07 Maj 2010 08:16 5532 17
REKLAMA
  • #1 8045837
    futurer
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich !!
    Chciałbym kupić miniwieże, ale zanim to zrobię wolał bym sie upewnić. Fajnie było by mieć porządny sprzęt, no ale fakt do audiofila mi daleko, a dodatkowo mam też mini budżet max 500 zł, wiem że to praktycznie nic ale przechodząc do sedna zapytam na jakie głośniki zwrócić uwagę. Czytałem że są szerokopasmowe, dwudrożne i trzydrożne i że te drożne są lepsze od tych pierwszych ni i czytałem też o systemie bass reflex. Czy głośniki pełnozakresowe to to samo co szerokopasmowe ? Czy między tymi różnymi parametrami usłyszę różnicę. I jeszcze jedno, jaką moc i w czym wyrażoną wybrać, mój pokój ma ok 8 m2. Czy omijać jakiś producentów, czy może przy gotówce jaką dysponuje to bez różnicy ? czy może jak zależy mi na odbiorze to coś używanego z komisu, czy dać sobie z tym spokój ?
    Pytam bo w tym temacie jestem kompletnie zielony, czekam na odpowiedzi lub konkretne propozycje. Co do muzyki to słucham wielu rzeczy Manson, Madonna, Dido, Coldplay, Myslovitz, Jose Gonzales, Moby i wiele innych. To na czym mi najbardziej zalezy to odtwarzanie płyt i pilot.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 8045861
    LORD90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Jeśli brać lepszy sprzęt z komisu czy po prostu kupować używany same kolumienki wyszły by około 300zł. Tak więc jeśli twoje wymagania nie są zbyt wygórowane polecałbym wziąć wieże znanej firmy która nie będzie miała kosmicznego systemu na 3 cd (to pierwsza rzecz która się psuje) i wyposażona w głośniki dwudrożne zamknięte w drewnianej (nie plastikowej) obudowie. Różnica między głośnikami szerokopasmowymi a kolumnami wielo drożnymi jest taka, że w pierwszym wypadku jeden głośnik męczy się grając całe pasmo (od ok 60 Hz do 20Khz ) podczas gdy systemy np dwu drożne dzielą sygnał pomiędzy dwa głośniki przez co lepiej grają. Jeśli zależy ci również na głębszym basie to opierając się o wcześniejsze informacje warto wybrać sprzęt z większym głośnikiem niskotonowym. Bass reflex w przypadku takiego sprzętu nie ma większego znaczenia, będzie to będzie nie to nie .

Dodano po 17 [minuty]:

http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/opis-jvc-ux-tb30.bhtml#content_3c
  • #3 8046363
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    1. Odpowiem na pytanie zawarte w temacie. Należy zwrócić uwagę, czy dźwięk nam odpowiada. :idea:
    2. Moim zdaniem szkoda wydawać pieniążki na produkt, który posiada zestaw głośnikowy, cd, tuner, wzmacniacz i Bóg wie co jeszcze i kosztuje tyle, co porządne słuchawki.

Na upartego, kupi "dobry" wzmacniacz, i powinno wystarczyć na zestaw dwu-drożny DIY.

LORD90
    Co do wielo-drożności, to sprawa nie jest taka oczywista. Idąc tym tropem, od konstrukcji 2 drożnej, w danej cenie, lepsza będzie 3 drożna itd. A to prawdą nie jest. :idea:
  • REKLAMA
  • #4 8046952
    falcon36
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Też chcę kupić jakiś sprzęt grający do małego pokoju i jeszcze tydzień temu skłaniałem się ku mini wieży. Konkretnie zastanawiałem się nad http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/lg-fa...m=cpc&utm_campaign=2010-05&utm_content=340342 oraz http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/opis-lg-fb164.bhtml .
    Aktualnie szukam kolumn podstawkowych i wzmacniacza. Co prawda budżet trochę zwiększyłem, ale będzie to przyszłościowa inwestycja, bo mogę potem zmienić głośniki, dokupić odtwarzacz DC itd.

Z kolei kupno mini wieży to ślepa uliczka, bo można ją tylko wymienić na coś innego. Aczkolwiek rekompensuje to po części wygodną obsługą (pilot), odtwarzaczem CD/DVD, wejściem USB i innymi duperelami. Ot taki multimedialny kombajn. Tylko pozostaje pytanie- jak grają te ustrojstwa?
  • REKLAMA
  • #5 8047678
    LORD90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    przemo-lukas

Fakt, faktem :) Jakoś umknęło mi to pod zasłoną oczywistości.
  • #6 8047969
    futurer
    Poziom 10  
    po pierwsze dziękuje za odzew

opcja ze wzmacniaczem, a potem szukaniem do tego głośników i odtwarzacza cd chyba nie dla mnie ("Na upartego, kupi" czyli obstawiam że 500 zł to za mało) cóż przytłaczające że to może wystarczyć na "porządne słuchawki"... no ale gdybym miał dużo kasy to pewnie bym nie pytał i od razu kupił coś z serii Piano Craft.

LORD90 podałeś link do wieży z kolumnami o mocy 2x20 wat Czyli to akurat w moim przypadku tak ?
    przyznam że właśnie o coś takiego mi chodziło
  • #7 8048027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8049289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 8052191
    futurer
    Poziom 10  
    mam nadzieje że nikt mnie nie posądzi o upierdliwość ;P ale nikt nie rozwiał mojej wątpliwości co do mocy głośników, bo na przykład dzisiaj byłem w Media Markt i zainteresowała mnie wieża samsunga MM-C330 dostarczająca dźwięku o mocy 70 W. Czy w przypadku moich 8 czy tam 10 m2 to za dużo, w sam raz, czy za mało ? czy może okaże się ża to JVC z 2x20 W będzie rozsądniejszym rozwiązaniem ?
  • #11 8052285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 8052423
    futurer
    Poziom 10  
    przepraszam za niedomówienie, ale miałem na myśl 2x35 W
    Czyli tymi już sobie nagrabie u sąsiadów... ;P
  • #13 8052734
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 8052783
    futurer
    Poziom 10  
    a o co chodzi z tą sprawnością decybeli, a raczej jak ona się ma do tych Watów ?
    dj-MatyAS a czy ty masz jakiś swój typ ??
  • #15 8052854
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #16 8053015
    futurer
    Poziom 10  
    Interesujące, zawsze myślałem że liczą się tylko te waty, no cóż pewnie jeszcze wielu rzeczy nie wiem...
    "Co zaś do typu...Jestem raczej staroświecki więc nie wiem czy moje zdanie może być brane tu pod uwagę..." obstawiam że pewnie i tak by mnie nie było stać tak to już jest że jak chce się mieć coś porządnego to trzeba wyłożyć kase
  • #17 8053040
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 8053068
    futurer
    Poziom 10  
    pamiętam te naklejki na sprzęcie (który jakby to powiedzieć kiedyś był bardziej pstrokaty i świecący), teraz już jest tego chyba mniej... najgorsze w tym że ludzie dają się nabrać na te wszystkie wartości i cyferki. chociaż poniekąd objawia się tu zamiłowanie ludzi do posiadania rzeczy pozornie najlepszych z upchanymi gadżetami, wszyscy lecą na te cyferki...: kosmiczne waty, zawrotne ilości pixeli upchane w mikroskopijnych matrycach. A sprzedawcy tylko czekają na takich klientów

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje miniwieży do 500 zł, zwracając uwagę na jakość głośników, moc oraz producentów. W dyskusji podkreślono, że głośniki dwudrożne są lepsze od szerokopasmowych, a system bass reflex nie jest kluczowy w tej klasie sprzętu. Rekomendacje dotyczące producentów wskazują na unikanie Philipsa z powodu awaryjności oraz na umiarkowane ceny sprzętu Sony. Użytkownicy sugerują, że w przypadku małego pokoju (8-10 m²) wystarczająca będzie moc 2x20W, a sprzęt używany z komisu może być dobrym rozwiązaniem. Wspomniano o modelach LG FA162 i FB164 oraz JVC UX-TB30, które mogą spełniać oczekiwania użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA