logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do symulacji układów analogowych z eksportem do WAV?

jimii 20 Sie 2004 17:48 1200 3
REKLAMA
  • #1 804601
    jimii
    Poziom 11  
    Czy zna ktoś może program do symulacji układów analogowych- chodzi o symulacje na podstawie pliku wav i eksport równiez do pliku dźwiękowego.
    Buduje wzmacniacze i efekty gitarowe , a dobrze byloby miec program potrafiacy zasymulowac wplyw danego urzadzenia na brzmienie itp.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 804715
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    ja takie rzeczy robiłem przy użyciu 2 programów: Spice oraz MathCad. Co prawda Spice nie potrafi czytać ani zapisywać plików WAVE, ale wystarczy trochę pokombinować i da się to zrobić "ręcznie". Obawiam się jednak, że brzmienie symulowanych układów może diametralnie róznić się od brzmienia rzeczywistego (nawet przy zastosowaniu skomplikowanych modeli elementów).
  • REKLAMA
  • #3 804745
    jimii
    Poziom 11  
    ja troszkę sie bawilem w matlabie,ale dziwi mnie fakt ze zaden z producentow oprogramowania EDA nie dodal nigdzie generatora ktory moglby stymulowac uklad plikiem dzwiekowym.Wiem że taka analiza moglaby zając mnóstwo czasu,ale mysle ze jest to mozliwe. W koncu np niektore z plugin'ów audio VST sa oparte na modelach matematycznych układów analogowych.
  • #4 806359
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    W MathCad jest taka możliwość. Spice też odczyta dowolny zbiór z próbkami. Matlab tutaj wiedzie prym. Oczywiście wszystko możesz również zrobić w C. Także jakiś tam wybór jest. Nadal jednak myślę, że żadnych subtelności brzmieniowych nie będziesz w stanie tymi metodami sprawdzić.
    A propos - przypomniała mi się technologia Yamahy sprzed kilku lat - Accoustic Virtual Modeling (czy jakoś tak) - zdaje się, że stosowali to w syntezatorach i polegało to na symulacji zjawisk fizycznych występujących w instrumentach akustycznych. Ciekawe czy dalej stosują tę technologię?
REKLAMA