logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel: Jak skopiować dane z pliku DANE do Zestawienie po ID firmy?

bigthomas666 08 Maj 2010 20:16 6082 5
REKLAMA
  • #1 8052106
    bigthomas666
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam taki problem potrzebuje zrobić następujące makro lub funkcje.
    Ma spełnić następujące warunki:
    Mam plik excela "Zestawienie" w którym mam wypisane kilkaset wierszy.
    W tabeli tej są kolumny "A" z ID firm w kolumnie "B" ma być adres tej firmy a w kolumnie "C ma być miejscowość firmy. Dane do kolumny "B" i "C" mam w innym pliku excela o nazwie "DANE" w kolumnie "A" i "B" w kolumnie "C" jest też ID firmy dane te nie są w tej samej kolejności co w tabeli "Zestawienie" Potrzebuję więc czegoś co by szukało po ID firmy i kopiowało z pliku "DANE" do pliku "Zestawienie" tak żeby adres się zgadzał z firmą. Siedzę już nad tym kilka godzin i nie mam pojęcia jak to ruszyć.

Dzięki za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8052216
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Myślę że do twoich celów odpowiednia będzie wbudowana funkcja wyszukaj.pionowo.
    Ma ona 4 argumenty - pierwszy to wartość szukana,
    druga to tabela zawierająca dane (może mieć wiele kolumn). Tabela musi mieć w pierwszej kolumnie wiersz w którym będziemy szukać wartości podanej w pierwszej kolumnie. Funkcja znajdzie tą wartość i zwróci z wybrane dane z tego wiersza,
    trzeci argument to numer kolumny z której będziemy zwracać dane,
    czwarty argument to wartość fałsz albo prawda. Gdy podamy prawda to funkcja zwróci najbardziej podobną wartość. Jeśli będzie fałsz i funkcja nie znajdzie wartości poda N/D#
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8053292
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Praktycznie robisz tak:1. Otwierasz oba pliki. 2. W pliku " Dane" przerzucasz kolumnę C na początek czyli robisz z niej A. 3. "W pliku "Zestawienie" klikasz B1, wpisujesz =, idziesz do funkcji, wybierasz VLOOKUP ( czy wyszukaj.pionowo w polskiej wersji) otwiera Ci się okno dialogowe, przesuwasz go aby nie zasłaniało.4. W tym samym pliku klikasz A1 i zobaczysz A1 samo się wpisze w pierwsze pole VLOOKUPA. 5.Klikasz na drugie pole VLOOKUPA, następnie idziesz do pliku " Dane", zaznaczasz cały obszar A1:Cxx ; zobaczysz sam się wpisze w drugim polu, 6.przechodzisz w pole trzecie wpisujesz numer tej kolumny pliku " Dane" gdzie jest adres.7. przechodzisz w pole czwarte- wpisujesz fałsz. 8. Eter. 9.Jak dane wejdą, autowypełnianiem ciągniesz w dół kolumny.
    Analogicznie powtarzasz dla C1 z odpowiednim numerem kolumny.

Drugi sposób - jeśli problemem jest tylko kolejność ID - w pliku " Dane" po przerzuceniu kolumny z ID z C na A użyć sortowania.
  • REKLAMA
  • #4 8053438
    bigthomas666
    Poziom 12  
    Dzięki udało mi się ładnie to zrobić, sortowania nie mogłem użyć w tym przypadku ponieważ dane z adresami mam w jednym pliku a Zestawienia mam podzielone na województwa.

Podpowiecie może jeszcze jak zrobić żeby kopiowało 2 komórki i łączyło w jedną
    Plik "DANE"
    Komórka A1 = Miejscowość
    Komórka D1 = Kod pocztowy

Ma wyjść tak:
    C1 = Kod pocztowy Miejscowość

Oczywiście w tej formule :
    =WYSZUKAJ.PIONOWO(B1;'[adresy.xls]adres główny'!$A$1:$C$520;3;FAŁSZ)

Wiem że do tego służy opcja "=złącz.teksty" ale jak to wkomponować.
    Na razie mam tak zrobione że jak wyszuka to mi naje do innej kolumny, a w tej kolumnie gdzie ma być Kod pocztowy Miejscowość ma tą formułę "=złącz.teksty"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 8055234
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Poprostu dodaj komórki z tekstami. Do tego służy znak end "&".
    Przykład
    w C1 wpisz =A1&" "&B1
    Spacja rozdziela teksty - ale może być bez spacji = A1&B1

Nie do końca rozumiem co chcesz zrobić ale zamiast A1 i B1 równie dobrze może być jakaś formuła np w c1 wpisz =wyszukaj.pionowo(...)&wyszukaj.pionowo(...)

To samo możesz zrobić z funkcją złącz.teksty
    =złącz.teksty(wyszukaj.pionowo(...);wyszukaj.pionowo(...))
  • #6 8056186
    bigthomas666
    Poziom 12  
    Dokładnie o to mi chodziło dzięki.
REKLAMA