logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 1.4 HDI 2005 - cofające się paliwo, problem z odpalaniem

stawnasto 08 Maj 2010 23:03 20340 12
REKLAMA
  • #1 8052883
    stawnasto
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam, posiadam Peugota 307 1.4 Hdi z 2005r przed liftingiem.
    Ostatnio nie mogłem zapalić silnika i oddałem go do mechanika. Mechanik zdiagnozował że nie dochodzi mu paliwo, znalazł lekko przetarty przewod paliwowy tuż za pampką ręczną przy silniku i wymienił go (mowił że dostaję się powietrze ). Jeden dzień samochod pochodził ok ale znowu go nie można odpalić.
    Jak podpąpuje kilka razy gumową pąpką (gruszką) ktora znajduje się na przewodzie paliwowym przy silniku to odpala i chodzi bez zarzutu, ale jak wyłącze silnik paliwo cofa się w przewodach, widać to na przezroczystym przewodzie że jest pusty, i muszę zawsze przed startem podpąpować ręcznie...
    Jakieś sugestie usterki??
  • REKLAMA
  • #2 8052946
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4420
    Pompa kaput.
  • #3 8057628
    stawnasto
    Poziom 19  
    i na dodatek dzisiaj wyskoczył komunikat "anty polution alert", wyczytałem że należy dolać płyn do katalizatora i wyczyścić filtr cząstek trwałych, a może ten komunikat jest połączony z tym problemem paliwowym??
  • #4 8057829
    janrad99
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    stawnasto napisał:
    wyczytałem że należy dolać płyn do katalizatora i wyczyścić filtr cząstek trwałych

Źle wyczytałeś, to znaczy że trzeba pojechać do kogoś, kto się zna na silnikach HDI i ma czym je zdiagnozować.
  • REKLAMA
  • #5 8057964
    stawnasto
    Poziom 19  
    i tak zrobie, tylko przed pojechaniem do mechanika zawsze sprawdzam błąd na elektrodzie :)
    co do tego problemu cofania się paliwa skoro pompa do wymiany to nie powinno być problemy podczas jazdy samochodem?? jak odpalę silnik do chodzi wszystko ok czyli pompa pąpuje?? mam racje czy nie??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 8061557
    vauer6
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    No nie masz racji.Do odpalenia potrzebne jest pewne cisnienie paliwa.Reczna pompka jest wstepna.Jak silnik pracuje to wspomaga pompa wysokiego cisnienia w pewnym stopniu to zasysanie paliwa.
  • #7 8062024
    stawnasto
    Poziom 19  
    zauważyłem że w przewodzie paliwa jest dużo bąbli powietrza, więc problem jest chyba w nieszczelności gdzieś na przewodzie i pobiera powietrze?? dlatego po zgaszeniu silnika nie ma ciśnienia w przewodzie i paliwo cofa się do baku czy pompy... o ile mam rację
  • #8 8062938
    janrad99
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    stawnasto napisał:
    po zgaszeniu silnika nie ma ciśnienia w przewodzie i paliwo cofa się do baku czy pompy... o ile mam rację

Moim zdaniem możesz mieć rację. Przede wszystkim znajdź przyczyny nieszczelności.
  • #9 12855374
    azbor
    Poziom 2  
    Wyjaśnię na przykładzie auta Peugeot 206 z silnikiem 1.4 HDI diesel .
    Auto nie ma (wstępnej) pompki paliwa przy zbiorniku paliwa a paliwo
    zasysane jest wtedy gdy pracuje pompa główna ( wysokociśnieniowa). dzieje
    się tak wtedy ,gdy w przewodach układu paliwowego utrzymuje się paliwo - nawet wtedy gdy silnik nie pracuje. Dzieje się tak nie dlatego że w tych przewodach jest nadciśnienie lecz dlatego ,że są one szczelne i nie dopuszczają do opadnięcia
    paliwa do baku. Jeżeli jednak przewód paliwowy ma b.małe przetarcie(dziurka)
    to do przewodu dostaje się powietrze (paliwo nie ucieka na zewnątrz!) a paliwo
    ścieka do baku. I wtedy jest już klops bo pompa główna nie jest w stanie zassać
    paliwa aż z baku.
    Rozwiązaniem (biernym) jest dodanie zaworu zwrotnego na przewodzie paliwa tuż za bakiem. Rozwiązaniem (czynnym) jest wstawienie w to miejsce pomocniczej pompki paliwa, która zastąpi zawór zwrotny i dodatkowo poda paliwo do filtra i dalej, do pompy głównej. Pomocnicza pompka paliwa musi mieć niskie ciśnienie tłoczenia , rzędu 0.3 - 0.6 bara. Powodzenia ACZ
  • REKLAMA
  • #10 12855470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 12855600
    azbor
    Poziom 2  
    georgesgr napisał: właściwym rozwiązaniem jest naprawa układu paliwowego
    a nie jego przeróbki.
    Tak jest - gdy układ jest dobrze zaprojektowany (np bez nadmiernych oszczędności)
    i dobrze zrealizowany technicznie.
    Czy nie zastanowiło Cię dlaczego w autach z tym silnikiem jest tak dużo zapytań
    o to samo, wyżej opisane , niedomaganie? Coś w tych autach "nie gra" i jeżeli
    można to warto poprawić! Jeśli potrafisz to zrozumieć - to gratuluję! ACZ
  • #12 12855688
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    azbor napisał:
    Jeżeli jednak przewód paliwowy ma b.małe przetarcie(dziurka)
    to do przewodu dostaje się powietrze (paliwo nie ucieka na zewnątrz!) a paliwo
    ścieka do baku.

Czyli jest to błąd fabryczny a nie usterka? Się przetarło, czyli z taśmy tak zjechało?

Jeśli będzie nieszczelność na przewodzie, to będzie tak jak mówisz, ale gdy podasz ciśnienie na tą nieszczelność, to co się stanie?
  • #13 12855814
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeotem 307 1.4 HDI z 2005 roku, polegający na cofającym się paliwie i trudności w uruchomieniu silnika. Mechanik zdiagnozował uszkodzony przewód paliwowy, który został wymieniony, jednak problem powrócił. Użytkownik zauważył, że po zgaszeniu silnika paliwo cofa się do zbiornika, co sugeruje nieszczelność w układzie paliwowym. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące konieczności naprawy układu paliwowego oraz możliwości dodania zaworu zwrotnego lub pomocniczej pompki paliwa. Wspomniano również o komunikacie "anty polution alert", który może być związany z problemem paliwowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA