logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć analizator sieci do przekładnika 3000/5 A bez zakłóceń?

preemo 09 Maj 2010 15:27 6210 13
  • #1 8054926
    preemo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam takie zagadnienie - potrzebuję pomiar z pola zasilającego rozdzielni niskiego napięcia. Jest tam zastosowany przekładnik prądu 3000/5 A, nie znam jego mocy, ale załóżmy, że jest wystarczająca (np. 15 VA). Strona wtórna przekładnika podłączona jest pod amperomierz lub jakiś licznik (nie jestem pewien).

I teraz pytanie - czy mógłbym skorzystać z tego przekładnika do podłączenia analizatora sieci nie odłączając tego amperomierza, czy muszę zakładać nowy przekładnik? I czy nie zakłóci to pomiarów?

Jeśli jest to możliwe, to na co zwrócić uwagę i jak się w to wpiąć najlepiej?

Z góry dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • #2 8054988
    transoptor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Ja na Twoim miejscu to pewnie bym dał jakiś transformator o przekładni zmniejszającej napięcie i jednocześnie separujacym od sieci.Wtedy bezpieczeństwo oraz pomiary będą bez dodatkowych błędów.Jeżeli przekładnik jest to najczęściej pracuje w układzie pomiarowym energii a wtedy ZEORK wszystko plombuje i masz problem z podłączeniem.Analizę sieci możesz sobie prowadzić również po stronie za opomiarowaniem.Pozdrawiam.
  • #3 8055065
    preemo
    Poziom 11  
    Nie rozumiem po co zmniejszać napięcie - pomiar jest wykonywany za trafo także jest tam 3x400V, czyli żaden problem dla analizatora...

Nie ma tam też raczej liczników energii (są w rozdzielni sn), także sądzę, że przekładnik jest niezaplombowany i używany najprawdopodobniej tylko do amperomierza analogowego na przedniej ścianie pola rozdzielni.

Problemem tutaj jest właśnie pomiar prądu, bo wolałbym uniknąć zakładania nowych przekładników prądu na każdą fazę (koszty) a na analizator muszę mieć prąd w zakresie 0-5 A.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 8055086
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Jeżeli moc przekładnika prądowego jest większa od sumy mocy amperomierza i - dodatkowego_ analizatora, to nie ma przeciwwskazań. Problem zacznie się jażeli moc przekładnika jest mniejsza od sumy mocy obciążenia.
    Pozdrawiam.
  • #5 8055384
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Preemo, mało dokładnie to opisujesz - ja to rozumiem tak:
    Masz przekładnik na jednej fazie, podpięty do niego amperomierz i chcesz dołożyć jeszcze analizator.
    Pamiętaj, że przekładnik prądowy pracuje w stanie zwarcia, moc jest znikoma, zatem szeregowo do amperomierza włącz wejście prądowe analizatora.
  • #6 8055458
    preemo
    Poziom 11  
    Forestx - jest dokładnie jak piszesz - mam 3 fazy pola zasilającego (3x400 V, prad do ok 2300 A) i jest tam już założony przekładnik 3000/5 A do amperomierza analogowego, którego mocy nie znam (ale myśle, że na pewno nie jest mniejsza niż 10 VA).
    Ja chce monitorować te 3 fazy analizatorem, a chce uniknąć zakładania nowych przekładników.
    Dlatego właśnie chciałbym wpiąć się szeregowo między amperomierz a przekładnik i stąd pobierać sobie pomiar prądu.
    Analizator w dokumentacji ma pobór mocy <0,3 VA, amperomierz też za dużo nie pobiera, także o ile nie ma tam jakichś dodatkowych wynalazków po stronie wtórnej - nie będzie problemu z podłączeniem tego wszystkiego w ten sposób.

Chyba dobrze myślę, tak?:)
    Pozdrawiam
  • #7 8058176
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Dobrze myślisz. Pamiętaj że nie wolno przerwać obwodu wtórnego przekładnika pod obciążeniem.
  • #8 8058502
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    preemo napisał:

Ja chce monitorować te 3 fazy analizatorem, a chce uniknąć zakładania nowych przekładników.

A przekładniki są na wszystkich fazach? To raczej rzadko spotykane...
  • #9 8061703
    preemo
    Poziom 11  
    Jest na każdej fazie - wg rysunku bo za bardzo nie ma dostępu, żeby to obejrzeć...

Mam jeszcze pytanie jak to jest z potrzebnym poborem mocy przez przewody - bo to trzeba doliczać dodatkowo, tak?
  • #10 8061731
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    preemo napisał:
    Jest na każdej fazie - wg rysunku bo za bardzo nie ma dostępu, żeby to obejrzeć...

Mam jeszcze pytanie jak to jest z potrzebnym poborem mocy przez przewody - bo to trzeba doliczać dodatkowo, tak?

1. Ja bym to sprawdził wcześniej.
    2. Naprawdę trudno to powiedzieć. Po pierwsze - nie wiadomo do jakich celów służą istniejące pomiary. Jeśli rozliczeniowych - to każde naruszenie połączeń jest naruszeniem prawa. I na tym powinieneś plany zakończyć. Jeśli dla celów wewnętrznych - to oczywiście, możesz sobie wszystko robić (nie wiem jak długo). Nie wiemy nic o klasie przekładników, więc i nie wiadomo w jakim stopniu zakłócisz ich wskazania, zarówno przewodami (niewielkie) jak i analizatorem. Piszesz wprawdzie, że ma niewielki pobór mocy, ale nic nie wiemy o jego wewnętrznej rezystancji (chociaż wychodzi na to, ze niewielka). Myślę, że jednak należałoby odczytać typy przekładników i amperomierzy, znaleźć ich parametry, a potem porównać z danymi analizatora.
    A tak do końca to nie wiem jak i gdzie ten analizator każą podłączać.
  • #11 8061828
    preemo
    Poziom 11  
    Analizator jest ok 17 m od pola zasilającego, więc tyle będzie mniej więcej przewodu (myślę, że 2x2,5 mm2 będzie ok). A niestety nie mam możliwości obejrzenia czegokolwiek - pola zasilające są przy samej ścianie, a nie można ich otworzyć dopóki jest włączone zasilanie... A zasilanie wyłączone będzie tylko na czas pracy przy tej rozdzielni, czyli wtedy muszę już wszystko wiedzieć:/

Co do przekładników - te jest dostęp do kilku pól odpływowych i tam przekładniki są po jednym na fazę o przekładniach 300/5 i 800/5 w zależności od pola. Wszystkie mają klasę 1 i moce 10 VA dla 300/5 i 15 VA dla 800/5 - myślę, że w polach zasilających zostały zastosowane takie same tyle, że 3000/5 A - może to trochę rozświetli.

Do przekładników oprócz amperomierza (którego pobór mocy <1,5 VA) jest jeszcze licznik PAFAL C52 (do użytku wewnętrznego) (pobór myśle ok. 2 VA).

I teraz mi się nasunęło - jest jeden amperomierz i jeden licznik, to jak są podłączone 3 przekładniki? Co prawda na froncie pola na rysunku jest symbol przekładnika z 3 obok - czyli chyba jednak są 3.

Mam nadzieje, że da radę coś z tego ustalić - byłbym dozgonnie wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • #12 8062087
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Skoro jest licznik to muszą być co najmniej dwa przekładniki a na 95% są trzy. Licznik podłączony jest do trzech przekładników a amperomierz w jednej fazie.
  • #13 8065218
    EAndrzej
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Witam.
    preemo napisał:
    Analizator jest ok 17 m od pola zasilającego, więc tyle będzie mniej więcej przewodu (myślę, że 2x2,5 mm2 będzie ok).

Do przekładników oprócz amperomierza (którego pobór mocy <1,5 VA) jest jeszcze licznik PAFAL C52 (do użytku wewnętrznego) (pobór myśle ok. 2 VA).

W takim układzie zapomnij o prawidłowych wskazaniach analizatora.
  • #14 8066367
    preemo
    Poziom 11  
    EAndrzej napisał:
    W takim układzie zapomnij o prawidłowych wskazaniach analizatora.

Dlaczego - z tego co się orientowałem na 10 m kabla 2x2,5 jest pobór 3,57 VA - czyli 17 m + ok 7 do licznika + 1 m do amperomierza daje pobór 8,925 VA na kable. Do tego 2 VA na licznik, 1,5 na amperomierz i 0,3 na analizator - daje to razem 12,725 VA poboru. Zakładając, że moc przekładnika to 15 VA (choć myślę, że jest większa) - wszystko mieści się jeszcze z lekkim zapasem.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia analizatora sieci do przekładnika prądowego 3000/5 A, który jest już używany z amperomierzem. Uczestnicy debaty wskazali, że możliwe jest podłączenie analizatora, o ile moc przekładnika jest wystarczająca, aby obsłużyć zarówno amperomierz, jak i analizator. Zwrócono uwagę na konieczność nieprzerwania obwodu wtórnego przekładnika pod obciążeniem oraz na to, że przy podłączeniu należy uwzględnić pobór mocy przewodów. Uczestnicy podkreślili, że ważne jest, aby sprawdzić parametry przekładników i amperomierzy, aby uniknąć zakłóceń w pomiarach. Wskazano również na możliwość, że licznik energii może być podłączony do kilku przekładników, co może wpływać na dokładność pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA