logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć "Wybór systemu operacyjnego" przy rozru

elektron2008 09 Maj 2010 16:02 17949 6
REKLAMA
  • #1 8055090
    elektron2008
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.

Posiadam na swoim komputerze system operacyjny Windows XP (na dysku C). Postanowiłem dodatkowo na innym dysku zainstalować Windows 7. Po czym zrezygnowałem z niego formatując dany dysk.
    Pozostała mi jednak po tym wszystkim opcja wyboru systemu przy uruchamianiu komputera.
    Jak się tego pozbyć ?

Jak usunąć "Wybór systemu operacyjnego" przy rozru
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8055208
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Dopiero co był taki temat.
    Można za pomocą EasyBCD usunąć niechciany wpis.
    Jak chcesz spowrotem XP NTloader to przydałaby się płyta Win7 i wydanie polecenia X:\Boot\Bootsect.exe /NT52 All
  • REKLAMA
  • #4 8055215
    Parowa6
    Poziom 11  
    Witam, musi kolega za pomocą wyszukiwarki w systemie poszukać pliku Boot.ini , i jak się nie myślę usunąć 2 linijkę np.

Przykładowy plik Boot.ini
    Jest to przykładowy domyślny plik Boot.ini z komputera z systemem Windows XP Professional.
    [boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
    A to jest przykład powyższego pliku Boot.ini po dodaniu partycji z zainstalowanym systemem Windows 2000.
    [boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional" /fastdetect
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 2000 Professional" /fastdetect
  • #5 8055326
    elektron2008
    Poziom 12  
    WojtasJD napisał:
    Można za pomocą EasyBCD usunąć niechciany wpis.

Patrzyłem właśnie już wcześniej na ten program, ale nie miałem pewności czy miał by on zastosowanie w moim przypadku.

A co gorsza, nie wiem jak się nim posłużyć. Czy mam zaznaczy cały ten tekst i co następnie ?

Tak to u mnie wygląda: Jak usunąć "Wybór systemu operacyjnego" przy rozru
  • Pomocny post
    #6 8055345
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Usuń 'Entry' z wiązane z Windows 7 / dyskiem G: - bo zapewne go usunąłeś.
    Można dla porządku zmienić ten wpis o wcześniejszej wersji... na Windows XP
  • REKLAMA
  • #7 8055494
    elektron2008
    Poziom 12  
    EasyBCD rozwiązał problem.

Dziękuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający system Windows XP zainstalował dodatkowo Windows 7, ale po sformatowaniu dysku z Windows 7 pozostała mu opcja wyboru systemu operacyjnego przy uruchamianiu. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu EasyBCD do usunięcia niechcianego wpisu oraz edycję pliku Boot.ini, aby usunąć odpowiednie linie. Użytkownik potwierdził, że EasyBCD rozwiązał jego problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA