logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć ekran wyboru systemu po usunięciu Windows 7, zostawiając tylko XP?

gnegon 15 Cze 2011 13:47 1292 5
REKLAMA
  • #1 9614810
    gnegon
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam,

Miałem kiedyś na jednym dysku, na osobnych partycjach win xp i win 7, formatowałem partycję z win 7 lecz dalej pozostał mi ekran wybierania windowsa przy uruchomieniu, a chciałbym bez formatowania by mi sie uruchamiał xp'ek.

Z góry dziekuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9614842
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Konsola odzyskiwania i bootcfg /rebuild ew. wsparty przez fixboot.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9616702
    czorny5878
    Poziom 10  
    Możesz ręcznie edytować plik boot.ini ( PPM na Mój komputer -> Właściwości -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> Ustawienia -> Edytuj -> usuń wpis o konsoli odzyskiwania, ma mieć taką postać –
    [boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

(Jeśli masz system na partycji C:\ )
  • REKLAMA
  • #4 9616859
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    czorny5878 napisał:
    Możesz ręcznie edytować plik boot.ini

Problemem nie jest boot.ini (zakładając, że nie ma problemu z uruchomieniem XP po jego wybraniu) ale bootsektor, który odwołuje się do BOOTMGR zamiast ntldr
  • REKLAMA
  • #5 9616959
    gnegon
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Zrobiłem tak jak powiedział kolega czorny5878, wyedytowałem plik boot.ini, usuwając drugi wpis dotyczący windows 7, po ponownym uruchomieniu ekran wybierania już sie nie pojawia i startuje od razu windows xp. Dziękuje za pomoc
  • #6 9618416
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Cuda się dzieją - post z taką sugestią jak oznaczona "pomógł" osobiście usunąłem jako nie na temat i bez wartości. To samo pewnie by i ten przywołany teraz spotkało.
    Okazuje się jednak, że cudów, co prawda nie ma, ale za to na forum są wróżki, które potrafią z tego co źle, bo nieprawdziwie, opisane poprawne(?) porady podać.
    Pozostaje mi tedy przeprosić Autora skasowanego postu i... pozostać przy swoim zdaniu - jak widać wspartym tym, co WojtasJD napisał oraz mnogimi wątkami w archiwum forum z bcdedit - i szerszym spojrzeniem na różnice tego, co start i wybór systemów Windows 2000 i XP od Visty i Windows 7 odróżnia - związanymi.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA