Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z odbiorem TV w Grodzisku Mazowieckim

piatek19 09 Maj 2010 18:09 6910 37
  • #1 09 Maj 2010 18:09
    piatek19
    Poziom 9  

    Witam ostatnio pisałem na forum odnośnie anteny do odbioru TV.
    Dodam że mieszkam w grodzisku maz, mam ustawioną antenę w dobra stronę około 15 metrów nad ziemią - niestety nie ma widoczności z nadajnikiem bo są drzewa a dokładniej wierzby.
    problem w tym że 1 i 2 odbiera super, za to polszmat tvn i inne strasznie śnieżą,
    tv mam do z dekoderem do odbioru cyfrowej naziemnej -ale... :(

    antena wygląda tak:
    Problem z odbiorem TV w Grodzisku Mazowieckim

    kosztowała mniej więcej 30zł

    i teraz pytanie - czy dokupić jakiś wzmacniacz ? w środku chyba jest miejsce :)
    tylko jaki i chyba zasilacz do niego tez trzeba - ja się na tym kompletnie nie znam

    możecie doradzić :)
    z góry dzięki


    Proszę wklejać zdjęcia na serwer elektrody.pl poprzez funkcję Dodaj obrazek z dolnej części pola wpisu.
    Plik graficzny poprawiłem. [SP5ANJ]

    0 29
  • #2 09 Maj 2010 18:22
    KMal
    Poziom 33  

    Zrób lepiej próby na antenie siatkowej, bo ten wynalazek (dla mnie nieznany), z połówkami dipola w poziomie do mnie nie przemawia.
    Potem ewentualnie dołóż wzmacniacz, który kupisz w komplecie z zasilaczem.

    Cyt: <Witam ostatnio pisałem na forum odnośnie anteny do odbioru TV>, kiedy i na jakim forum to pisałeś, tutaj jesteś od dzisiaj, a to jest Twój pierwszy post.

    PS: Doczytałem o tej antenie i ma ona stosunkowo małe wzmocnienie tzn. 3dB dla 6-12k, i 6dB 21-60k, dlatego raczej wzmacniacz antenowy będzie konieczny. Kabel powinien być dobrej jakości (tzn. o niskim tłumieniu), najlepiej tzw. satelitarny, zwłaszcza, że piszesz o dużej wysokości, co może wskazywać na długi kabel. Zasada jest taka, że nim krótszy kabel tym lepszy odbiór.
    Dowiedz się, z których kanałów nadają te "inne" stacje poza 1 i 2 TP, a tego zdania cyt: <tv mam do z dekoderem do odbioru cyfrowej naziemnej -ale...> nie rozumiem.
    Gdybyś kupił od Dipola następną antenę z tej serii (A4015), to miałbyś 3 razy większe wzmocnienie dla niskich kanałów 9dB i 2 krotne dla wysokich kanałów 12dB, a różnica w cenie parę zł.
    Wzmacniacza antenowego nie kupuj od Dipola, bo są drogie. Szukaj wzmacniacza antenowego szerokopasmowego (zewnętrznego) – „płytka” przy antenie, ale na 75 om (bez symetryzatora).

    0
  • #3 09 Maj 2010 20:09
    piatek19
    Poziom 9  

    Cytat:


    Witam ostatnio pisałem na forum odnośnie anteny do odbioru TV>, kiedy i na jakim forum to pisałeś, tutaj jesteś od dzisiaj, a to jest Twój pierwszy post.


    pisałem ostatnio na innym loginie a dzisiaj nic na tamtym nie mogłem napisać :(
    więc założyłem nowy

    co do siatkowej anteny to radzili mi żebym właśnie takiej nie kupował bo jest duża, ciężka ptaki ją obsiadają i na niej na pewno nie odbiorę kanałów DVB-t naziemnych

    jeden kolega polecił żebym kupił ww. antenę dipolową bez wzmacniacza - no i efekt


    Cytat:

    Dowiedz się, z których kanałów nadają te "inne" stacje

    tego nie rozumiem skąd mam się dowiedzieć?



    Cytat:

    <tv mam do z dekoderem do odbioru cyfrowej naziemnej -ale...> nie rozumiem.

    tu chodzi mi o to że odbiera na tej antenie same kanały analogowe - może fakt źle sprecyzowałem.
    jak wyszukuję nie mam ani jednego kanału dvb-t, same TV



    Cytat:

    Szukaj wzmacniacza antenowego szerokopasmowego (zewnętrznego) – „płytka” przy antenie, ale na 75 om (bez symetryzatora).

    tego kompletnie nie rozumiem, tzn. że mam kupić płytkę którą dorzucę do anteny i zasilacz antenowy???? czy sama płytka

    ps. rozważam tez zakup całej anteny ze wzmacniaczem, ale w ostateczności

    0
  • #4 09 Maj 2010 20:26
    KMal
    Poziom 33  

    Nie gniewaj się - wprawdzie napisałeś cyt. <ja się na tym kompletnie nie znam>, a widzę, że lepiej - kup gotową antenę ze wzmacniaczem, dobry kabel, poprowadź go tak, aby był jak najkrótszy. Nie pytaj o szczegóły, bo to i tak nie ma sensu.
    (Poprzedni temat prawdopodobnie trafił do kosza), a Ty założyłeś nowe konto, i ten sam temat, jak to Admin zobaczy, to wiadomo jak zareaguje.

    0
  • #5 09 Maj 2010 20:37
    piatek19
    Poziom 9  

    nie gniewam się :)
    forum nie jest od tego.

    póki co znalazłem wzmacniacz WZMACNIACZ LG-2 75 om na alledrogo i go zakupię wg twoich wskazówek :) w raz z zasilaczem

    to że się nie znam nie znaczy że nie chcę się poznać :)

    poprzedni temat nie trafił do kosza tylko naprawdę dawno temu go pisałem jeszcze w zimę.
    a co admin zrobi to już jego wola:p

    mam nadzieję że odbiór będzie lepszy

    ps. a jak sądzisz - dlaczego nie wyszukuje mi ani jednego kanału dvb-t naziemnego
    i ktoś kiedyś pisał ze wzmacniacz prze dvb-t nie jest w ogóle potrzebny a tylko przeszkadza- czy to prawda?

    0
  • #6 09 Maj 2010 21:04
    KMal
    Poziom 33  

    Nie wiem czy jesteś w zasięgu tel. cyfrowej.
    Jest na tym forum "tona", na ten temat, mapy zasięgu, wykazy nadajników itp.
    Ja znając się w tym temacie, jak jestem w nieznanym terenie, to staram się dowiedzieć jak to działa u sąsiadów i w okolicy.

    0
  • #7 09 Maj 2010 21:23
    dzac4
    Warunkowo odblokowany

    Antena ATX a nadajniki DVB-T masz w Raszynie i PKiN.
    Na początku trzeba uzyskać sygnał max. z samej anteny a nie stosować wzmacniacze czy anteny siatkowe.

    0
  • #8 09 Maj 2010 22:21
    smateuszczyk
    Poziom 12  

    TV masz z dekoderem MPEG4 ? Spróbuj ręcznie wpisać nr kanału 58 dla DVB-T. Jeśli się uda to pewnie nie będziesz potrzebował silniejszej anteny ani wzmacniacza.

    Możesz sprawdzić kierunek anteny - ja poprowadziłem sobie na GoogleEarth linię (ikonka linijki) między domem a nadajnikiem, potem powiększyłem widok domu, żeby sprawdzić w jakim kierunku należy ustawić antenę.

    Lista kanałów w nadajniku Raszyn

    0
  • #9 10 Maj 2010 08:19
    piatek19
    Poziom 9  

    To że jestem w zasięgu to wiem:), oglądałem kiedyś mapę na stronie jakiegoś urzędu

    Cytat:


    Antena ATX a nadajniki DVB-T masz w Raszynie i PKiN.
    Na początku trzeba uzyskać sygnał max. z samej anteny a nie stosować wzmacniacze czy anteny siatkowe.


    a jak to nie da rezultatu to co później?

    Cytat:

    Możesz sprawdzić kierunek anteny - ja poprowadziłem sobie na GoogleEarth linię (ikonka linijki) między domem a nadajnikiem, potem powiększyłem widok domu, żeby sprawdzić w jakim kierunku należy ustawić antenę.


    ooo to bardzo ciekawy sposób - na to nie wpadłem - tylko jak ja na google earth znajdę ten nadajnik?

    0
  • #10 10 Maj 2010 08:27
    irekr
    Moderator

    Długość geograficzna: 20°52'59" E
    Szerokość geograficzna: 52°04'22" N
    To pozycja Raszyna. Azymut w Grodzisku: 100 stopni.. Mniej więcej 45 stopni w prawo od osi torów kolejowych, patrząc w strone Warszawy.
    Odległość - około 17 km
    Sprawdź w ustawieniach odbiornika czy przypadkiem te "śnieżące kanały" nie odbierasz z PKiN - które w Grodzisku są odbierane śladowo....
    Ile lat ma kabel antenowy..?

    0
  • #11 10 Maj 2010 08:29
    piatek19
    Poziom 9  

    kabel antenowy jest nawet w dobrej kondycji jak go sprawdzałem ma około 3-4 lat

    ok sprubuje ustawić poprzez google earth

    0
  • #12 10 Maj 2010 08:31
    irekr
    Moderator

    45 stopni w prawo od osi torów....

    0
  • #13 10 Maj 2010 08:48
    smateuszczyk
    Poziom 12  

    Link do mapki z nadajnikiem, tylko tutaj nie ma linijki, więc i tak trzeba odszukać to miejsce w GoogleEarth.

    Wzmacniacz jest potrzebny wtedy kiedy masz dobry sygnał z anteny, ale duże straty na kablu, albo rozdzielasz sygnał na wiele gniazdek. Jeżeli natomiast masz słaby sygnał z anteny, czyli zaszumiony, to dodając wzmacniasz wzmocnisz również szumy a chyba nie o to chodzi, żeby do TV docierał sygnał mocny ale byle jaki.

    0
  • #14 10 Maj 2010 08:51
    mczapski
    Poziom 38  

    Może jednak zdradź z jakim odbiornikiem mamy do czynienia oraz jak zamierzasz ten odbiór uzyskać. Albo masz wyjątkowo niekorzystne położenie, albo coś wyjątkowo źle zabierasz się do zagadnienia. Swoją drogą dokonałeś niezbyt dobrego wyboru anteny, ale w Grodzisku Mazowieckim też mogłaby odbierać z Łaz (20 km). Beż wielkiej filozofii można ustawić antenę na wschód z lekkim odchyleniem w kierunku południa. Podjerzewam jednak, że coś niewłaściwie robisz przy przeszukiwaniu eteru skoro uzyskujesz odbiór analogowy..

    0
  • #15 10 Maj 2010 09:40
    piatek19
    Poziom 9  

    Odbiornik wyposażony jest w tuner MPG-4

    już rozumiem chyba co macie na myśli z tymi wzmacniaczami - pokombinuje w weekend, ale coś mi się zdaje że bez wymiany anteny się nie obędzie

    0
  • #16 10 Maj 2010 10:47
    irekr
    Moderator

    Najpierw sprawdź ustawienie anteny i ustaw te 45 stopni od torów. Potem przeszukaj pasmo w trybie odbioru cyfrowego i raczej spodziewaj się dobrego sygnału...

    0
  • #17 10 Maj 2010 10:51
    piatek19
    Poziom 9  

    ok tak zrobię i zobaczę co się zmieniło

    0
  • #18 10 Maj 2010 12:02
    mczapski
    Poziom 38  

    O ile kojarzę ta antena moze być w sprzedaży bez symetryzatora (domniemanie). Dalej nie piszesz konkretów o odbiorniku. Może ma oddzielne gniazdo do odbioru DVBT albo potrzebuje dodatkowej karty?

    0
  • #19 10 Maj 2010 12:14
    Hucul
    Poziom 39  

    mczapski napisał:
    O ile kojarzę ta antena moze być w sprzedaży bez symetryzatora (domniemanie). Dalej nie piszesz konkretów o odbiorniku. Może ma oddzielne gniazdo do odbioru DVBT albo potrzebuje dodatkowej karty?

    Teoretycznie na tej antenie z dobrym symetryzatorem , powinien mieć całkiem dobry sygnał . Stawiam na problemy z operatorem pilota :D Może nie przełączył TV na cyfrówkę , tylko przeszukuje analog :D
    Podaj model telewizora .
    irekr napisał:
    A antena którą masz na dachu nie wymaga symetryzatora, jest niesymetryczna z założenia i ma na zaciskach 75 omów. Sam mam taką i nie zamienię na nic innego. Mam do Raszyna 15 km w linii prostej ale maszt widzę gołym okiem...

    Rzeczywiście do niej nie potrzeba symetryzytora :oops: przepraszam za wprowadzenie w błąd :oops:

    0
  • #20 10 Maj 2010 12:28
    piatek19
    Poziom 9  

    Cytat:


    O ile kojarzę ta antena moze być w sprzedaży bez symetryzatora (domniemanie). Dalej nie piszesz konkretów o odbiorniku. Może ma oddzielne gniazdo do odbioru DVBT albo potrzebuje dodatkowej karty?


    nie ma wspólne wejście razem z analogiem Jest to jakiś 19calowy Easy Touch z wbudowanym Tunerem TVBT

    0
  • #21 10 Maj 2010 12:36
    irekr
    Moderator

    A antena którą masz na dachu nie wymaga symetryzatora, jest niesymetryczna z założenia i ma na zaciskach 75 omów. Sam mam taką i nie zamienię na nic innego. Mam do Raszyna 15 km w linii prostej ale maszt widzę gołym okiem...

    0
  • #22 10 Maj 2010 12:50
    piatek19
    Poziom 9  

    no a ja masztu gołym okiem nie widzę ponieważ mam drzewa wierzby
    a tak na marginesie powiem że antenę mam skierowaną na wawę
    i to dzięki waszej pomocy oraz google earth dopiero skieruję ją na Raszyn :)

    co do menu telewizora to tv mam z automatu przeszukiwanie najpierw kanałów analogowych a później cyfrowych dalej radio i tyle. (autotuning)

    0
  • #23 10 Maj 2010 13:02
    irekr
    Moderator

    Jak masz na Wawę to nic dziwnego że masz tak jak masz. Ta antena jest ściśle kierunkowa i pod katem 45 stopni nie odbiera prawie nic...

    0
  • #24 10 Maj 2010 13:11
    piatek19
    Poziom 9  

    no raczej tak - w weekend będę się z tym bawił :)

    dzięki wszystkim za pomoc

    ps. jak by jeszcze coś ciekawego się narodziło co do pomysłów to piszcie

    0
  • #25 10 Maj 2010 13:13
    irekr
    Moderator

    Nie ma co wymyślać. Ta antena to konstrukcja cepa. Jak obrócisz na Raszyn to napisz jak widać....

    0
  • #26 10 Maj 2010 13:14
    piatek19
    Poziom 9  

    ok w piątek albo sobotę będę się bawił na dachu dam znać co wyszło

    0
  • #27 15 Maj 2010 19:43
    piatek19
    Poziom 9  

    Witam ponownie,
    udało mi się ustawić antenę na Raszyn, dzięki waszej pomocy.
    W załączeniu przedkładam skan z mojego TV oraz tylne wejścia/wyjścia.

    Problem z odbiorem TV w Grodzisku Mazowieckim Problem z odbiorem TV w Grodzisku Mazowieckim Problem z odbiorem TV w Grodzisku Mazowieckim

    Po skanowaniu całości okazało się, że kanały TV odbierają dużo lepiej z podłączonym wzmacniaczem, udało mi się także wychwycić 7 kanałów DTV z ww. nadajnika.

    Problem w tym, że gdy przełączam na DTV (TV Cyfrowa) jest kompletna ciemność - nic nie widać (poza chwilowym wyświetleniem nazwy kanału,programu tematycznego).

    Zaczynam podejrzewać, że mój TV jest nieodpowiedni do naszej krajowej platformy cyfrowej.

    Co wy na to? Jakieś sugestie?

    0
  • #28 16 Maj 2010 23:20
    smateuszczyk
    Poziom 12  

    TV musi mieć DVB-T MPEG4 a niektóre mają tylko starszy MPEG2. Po zdjęciach to ciężko poznać co jest w środku :)

    0
  • #29 17 Maj 2010 08:54
    piatek19
    Poziom 9  

    Ten raczej na pewno ma : "wbudowany tuner DVB-T MPG-2"

    To znaczy, że mogę pomarzyć o odbiorze naziemnej telewizji cyfrowej???

    0
  • #30 17 Maj 2010 09:01
    irekr
    Moderator

    Niezupełnie. Są dwa rozwiązania.
    Albo wyposażyć odbiornik w dodatkowy moduł dekodujący MPEG4 na MPEG2 (tzw. moduł CI).. Odbiornik musi mieć jednak odpowiednie złącze, podobne do komputerowej "pcimci"... I nie każdy moduł chce współpracować z każdym odbiornikiem.
    Albo podłączyć zewnętrzny dekoder MPEG4. Sposób podłączenia zależy od posiadanych złącz w dekoderze i odbiorniku.

    0