logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się na etapie Trwa zamykanie systemu Windows - co zrobić?

szymen12 09 Maj 2010 18:45 2074 9
REKLAMA
  • #1 8055637
    szymen12
    Poziom 10  
    Witam. Mam komputer i jak chcę go wyłączyć, to wyłącza się ale tylko do momentu: "trwa zamykanie systemu windows ... " i takie coś, ciągle jest i wyłączy się. Co robić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8056976
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Trzeba więcej informacji, zdecydowanie więcej.

Jak robi się tak od niedawna zrób przywracanie system do momentu jak się tak jeszcze nie robiło. Jak nie masz tak starego punktu przywracania przeinstaluj system powinno pomóc.
  • #4 8058549
    szymen12
    Poziom 10  
    Tylko, że komputer wrócił z naprawy i tak to samo się dzieje. A w naprawie był, ponieważ były jakieś problemy z dyskiem.
  • REKLAMA
  • #5 8058587
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    szymen12 - Windows 3.x i wcześniejsze można chyba wykluczyć, ale już te od 95 w górę w grę wchodzą wszystkie.
    Do tego dochodzi informacja o sprzęcie oraz zainstalowanych aplikacjach - np. część sterowników nVidii i jeden z modułów Ad-Aware taki objaw mogła wywołać.
    W wypadku XP można spróbować użyć: http://www.microsoft.com/downloads/details.as...FamilyID=1b286e6d-8912-4e18-b570-42470e2f3582
    Oczywiście to tylko przykłady i to dalekie od reprezentatywności.

Może więc zechcesz być tak łaskaw i potraktujesz problem, z którym sie borykasz, poważnie przedstawiając komplet istotnych informacji.

PS.
    W logach podglądu zdarzeń zapewne też jest szansa na znalezienia jakichś wskazówek.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 8058688
    szymen12
    Poziom 10  
    dysk HDD - 500GB Seagate
    system operacyjny - windows XP HE
    procesor - phenon 9650

Komputer był już 3 razy w naprawie ponieważ problem był z dyskiem. Nie włączał się. Teraz jest dobrze, tylko gdy wyłączę go, to informacja (trwa zamykanie systemu windows) ciągle się pokazuje i nic. Jednak jak robię uruchom ponownie, już się tak nie dzieje.
  • #7 8058732
    Arro90ta
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    szymen12 napisał:
    Witam. Mam komputer i jak chcę go wyłączyć, to wyłącza się ale tylko do momentu: "trwa zamykanie systemu windows ... " i takie coś, ciągle jest i wyłączy się. Co robić?

Witam.
    Ej no przepraszam bardzo, ale albo ja jestem inny, bo nie rozumiem tego problemu (może stres jutrzejszym ustnym polskim tak by działał na mnie) albo ktoś tu naprawdę "pojechał po bandzie". Przecież jak się wyłącza komputer to masz: "trwa zapisywanie ustawień" no a potem jest też napis "trwa wyłączanie systemu windows.." po czym komputer się wyłącza :)

szymen12 napisał:
    "trwa zamykanie systemu windows ... " i takie coś, ciągle jest i wyłączy się. Co robić?

Więc w czym problem?

Pozdrawiam,
    ArO

Edit:

No, teraz widzę ten Twój ostatni post...
    Hmm raczej dysk już OK, a próbowałeś robić format systemu?
  • #8 8058927
    szymen12
    Poziom 10  
    Format był robiony jak tylko dostałem z naprawy. Problem, że nie chce się wyłączyć.
  • REKLAMA
  • #9 8058955
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    szymen12 - nie zmuszaj mnie do ostrzejszych reakcji. Ten Twój komputer składa się wyłącznie z dysku i procesora? - Jeżeli tak to pozostaje Ci tylko pogratulować, że w ogóle się włącza.

PS.
    A potem i tak wszystkiemu będzie winien BIOS i jego funkcje zarządzania energią.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #10 8059725
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Zdarza się że podłączony modem od neostrady blokuj zamykanie. Wystarczy wtedy wyciągnąć przewód USB ale strzelam bo nie wiem czy korzystasz z tego operatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się na etapie "trwa zamykanie systemu Windows". Komputer był już trzykrotnie w naprawie z powodu problemów z dyskiem twardym (HDD 500GB Seagate) i działa na systemie Windows XP HE. Użytkownik zauważa, że problem występuje tylko podczas wyłączania, a przy ponownym uruchomieniu nie ma takich trudności. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym przywracanie systemu do wcześniejszego punktu, reinstalacja systemu, sprawdzenie sterowników (np. nVidia) oraz odłączenie urządzeń peryferyjnych, takich jak modem, które mogą blokować proces zamykania.
REKLAMA