logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D

harnas91 09 Maj 2010 19:43 4365 27
REKLAMA
  • #1 8055874
    harnas91
    Poziom 10  
    Witam. Przeczytałem parę poradników na temat jak podłączyć 2 komputery za pomocą kabla krosowanego na neostrade, lecz dalej mi nic nie działa. Ostatnio kupiłem sobie kartę tp-link tf-3239d do starego kompa ale po podłączeniu nie działa mi tz. gdy wchodzę w "stan" łącza mam wysłano ileś tam pakietów ale nie mam odbierania. Na jednym i drugim kompie mam ustawione udostępnianie.Na starym kompie miałem wcześniej zainstalowane sterowniki do modemu ale nie działało więc usunąłem, zainstawlować je z powrotem?(na hostujacym kompie mam win 7 , a na starym xp)
    a i kabel jest w porządku bo sprawdzałem na krótszym oryginalnie krosowanym.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8055915
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    podłącz neo i
    daj zrzut "ipconfig /all" z okna CMD.exe z _obu_ komputerów
  • #3 8055925
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Jakie udostępnianie na obu?! Udostępniasz na jednym komputerze - tym na którym masz łącze do internetu. Wskazujesz interfejs sieciowy (kartę sieciową) jako ten dla którego chcesz udostępnić połączenie internetowe i... już. Restart komputera i już udaje on router. Teraz na drugim komputerze ustawiasz pobór ustawień automatycznych w interfejsie sieciowym i... restart komputera (tak dla pewności, bo normalnie tego nie trzeba - oczywiście wyłącz wcześniej na nim udostępnianie! ). Kablem cross-over masz oba komputery spięte. Jeden zaczyna pracować (ten jako router) jak serwer DHCP i drugiemu przesyła ustawienia sieci jakie ma na swoim interfejsie ustawić, po chwili adres zostaje pobrany i oba komputery mają dostęp do Internetu.
    Jeśli nie - to problemem może być brak reguł na firewallu lub blokowanie przez program antywirusowy - czyli do skonfigurowania regułki zezwalające na protokół DHCP.
  • #4 8055963
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Należy zacząć od doprowadzenie do tego aby jeden komputer "widział" drugi.
    Jeśli pingi będą latać w jedną i drugą stronę to dopiero wtedy włącz udostępniania na komputerze do którego podłączona jest neostrada. Bez pingów całe to udostępnianie nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #5 8056123
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Samuraj napisał:
    Jeśli pingi będą latać w jedną i drugą stronę to dopiero wtedy włącz udostępniania na komputerze do którego podłączona jest neostrada. Bez pingów całe to udostępnianie nie ma sensu.

A jak "jeden będzie widział drugi" jeśli żadnego nie ustawimy jako serwera DHCP?
    Owszem w celach testowych można na sztywno wpisać adresy IP w tej samej klasie adresowej na obu (np.: 10.0.0.1 i 10.0.0.2) i sprawdzić, czy można wzajemnie pingować. Tylko po co? To samo się dowiemy, gdy ustawimy jeden w trybie udostępniania (włącza się serwer DHCP), a drugi pobierze automatycznie adres z pierwszego. I przy okazji o połowę mniej roboty, gdy zadziała... bo już będziemy mieli dostęp do internetu.
  • REKLAMA
  • #6 8056899
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Ale przynajmniej będzie wiadomo czy jakiś firewall nie blokuje połączeń. Co nam po DHCP jak firewall zablokuje wszelkie połączenia i dalej będzie problem nie rozwiązany.
  • #7 8056931
    bogiebog
    Poziom 43  
    > Ale przynajmniej będzie wiadomo czy jakiś firewall nie blokuje połączeń. Co nam po DHCP jak firewall zablokuje wszelkie połączenia i dalej będzie problem nie rozwiązany.

zgadzam sie ze AnnoDomi, jak sie ustawi udostępnianie na karcie to windows już tak sytem ustawi (to udostępnianie) żeby firewall windowsowy nie blokował. Ta metoda wydaje się prostsza aby zacząć.
  • #8 8058027
    kolszak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    AnnoDomi napisał:

A jak "jeden będzie widział drugi" jeśli żadnego nie ustawimy jako serwera DHCP?

Jest taki mechanizm zwany APIPA w Win zaimplementowany juz od win98. Wiec widzały by się te komputery. Oczywiście zawsze lepiej nad tym panować niż pozwalać na autokonfigurację.
  • #9 8058215
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    kolszak napisał:
    AnnoDomi napisał:

Jest taki mechanizm zwany APIPA w Win zaimplementowany juz od win98. Wiec widzały by się te komputery. Oczywiście zawsze lepiej nad tym panować niż pozwalać na autokonfigurację.

Można liczyć na APIPA, ale co z tego gdy firewall blokuje połączenia przychodzące np. ping?! Nic to nie da, dalej nie mamy połączenia - a więcej pracy. W ustawieniu tak jak ja to opisałem wyżej możemy sprawdzić, czy jeden komputer przyjął rolę serwera DHCP i ma adres np: 192.168.0.1, a drugi pobrał ustawienia np.: 192.168.0.2 - jeśli tak, to wiemy przynajmniej że działa protokół DHCP i nie ma problemów z transmisją na LAN. Jeśli "router" nie ustawił adresu na LAN - to trzeba się nim zająć i sprawdzić dlaczego, jeśli drugi nie pobrał adresu, a pierwszy wystawił - to trzeba sprawdzić regułki na drugim i ew. na pierwszym, choć to rozgłoszeniówka zaczyna transmitować na pierwszym (tcp_sync itp.), więc powinna przejść przez większość firewall'i w ich standardowych konfiguracjach - pakiety powracające z zapytaniami do DHCP nie mają już statusu "_new" więc powinny wejść. Autokonfiguracja jest zalecana w przypadku gdy mamy udostępnianie łącza, bo inaczej sami musimy wpisywać na sztywno trasy routingu - co dla początkujących wydaje się ciut za dużo aby nad tym "zapanować"
  • #10 8058862
    harnas91
    Poziom 10  
    tyle że teraz na 2 kompie nie mam niczego w "połączeniach sieciowych" to wziąłem utwórz nowe połączenie->połączenie zaawansowane->zaakceptuj połączenia przychodzące" czy to będzie działało i czy muszę instalować sterowniki do modemu?
  • Pomocny post
    #11 8060019
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Jeśli nie masz niczego, to nie masz zainstalowanych sterowników do karty sieciowej - wpierw musisz się upewnić, czy karta sieciowa jest w Twoim 2 komputerze, potem czy nie jest wyłączona w Menadżerze Urządzeń, i już finalnie - czy ma zainstalowane sterowniki.
    Dopiero wtedy pojawia się "połączenie sieciowe ethernet" lub podobna nazwa dla połączenia LAN. To co utworzyłeś możesz spokojnie skasować.
    Sterowniki do modemu instalujesz TYLKO tam, gdzie używasz modemu, więc jak mniemam na komputerze nr1.
  • REKLAMA
  • #12 8063012
    harnas91
    Poziom 10  
    ok juz dostęp do 2 komputera mam ale ciągle nie mam połączenia z internetem. Próbowałem na 2 sposoby
    1. na hoscie wpisuje ip:192.168.0.1
    maska podsieci: 255.255.255.0
    a na 2 kompie to samo wtedy mam w stan połączenia "wysłano" jak i "odebrano" po kilka tys bajtów.
    2. A próbowałem żeby tylko na hoscie wpisać
    ip:192.168.0.1
    maska podsieci: 255.255.255.0
    a na 2 kompie aby automatycznie pobierał adres ale wtedy mam tylko "wysłano" a "odebranych" wcale
    @Edit
    pojawiła się bardzo dziwna sytuacja tz. internetu w przeglądarce nie mam a w grze cs bez problemu mogę wejść na server.
  • #13 8063112
    bogiebog
    Poziom 43  
    daj zrzut z obu komputerów

ipconfig /all

uruchomine z okna CMD.exe
  • #15 8063189
    bogiebog
    Poziom 43  
    z kompa2 co pokazuje
    ping 192.168.0.1
    tracert -d 74.125.43.104
    ping www.onet.pl
  • #17 8063384
    bogiebog
    Poziom 43  
    > tracert -d 74.125.43.104
    powtorz to tylko bez błedow

Dodano po 4 [minuty]:

daj zrzut panel sterowania => połączenia sieciowe => "internet ADSL" własciwosci => zakładka - zaawansowane

PS: zamieszczaj obrazki w/g przykazań elektrody bo obudzisz moderatora
  • #18 8063476
    harnas91
    Poziom 10  
    Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D
    chyba nie oto chodziło z połączeniami sieciowymi jeden scren z 2 kompa a ten z win 7 to hoster
    @Edit
    myśle że ta sieć unidenified network trzeba by było zmienic na siec domowa tylko nie wiem jak
  • #19 8063530
    talar_bdg
    Poziom 11  
    na hoscie jako brame domyslna sprobuj wprowadzic adres karty PPP tzn Brama domyslna dla hosta to: 83.9.60.183
    DNS sprobuj ten sam.
    Zobacz co wowczas sie stanie.
  • #20 8063963
    harnas91
    Poziom 10  
    po zmianie tego co podał Pan wyżej przestałem wykrywać 2 komputer tz. wcześniej mogłem przeglądać dokumenty udostępnione teraz nie tylko widzę coś takiegoPodłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D
    moze pokaże wszystko jak to wygląda, najpierw host:Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D
    a teraz komputer 2:Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D
  • #21 8064130
    talar_bdg
    Poziom 11  
    To wróć do poprzednich ustawień. Wtedy komputery się widziały. Na hoście internet działa? Czy nie masz neta na żadnym z tych kompów?
  • #22 8064189
    harnas91
    Poziom 10  
    Tyle że wpisuje i nie pomaga ;/ No tak jak pisałem na hoscie mam neta, i o dziwo na tym 2 kompie gdzie nie mam internetu w przeglądarce to w grze cs'a mogę się połączyć z ludźmi.
  • Pomocny post
    #23 8064866
    bogiebog
    Poziom 43  
    tracert pokazuje ze _masz_ internet tylko DNS nie działa
    zakładając ze masz ustawienia gdy uruchamiałes tracert to tylko napraw DNSy.
    na kompie 2, w TCP włąściwosciach, tam gdzie wpisałes IP adres komputera 2 (192.168.0.2),
    w polach DNS wpisz
    8.8.8.8
    8.8.4.4
    po tym "ping www.onet.pl" powinien działać i strony winny sie otwierać w przeglądarce
  • #24 8065695
    harnas91
    Poziom 10  
    Wszystko ładnie internet działa :) tylko mam jeszcze pytanie dlaczego nie widze 2 komputera tylko takie cos:Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D a i jeszcze sprawa transferu czy 2 komuter bedzie pobierał 100% łącza czy 50%? Bo zależy mi na tym aby w tym i w tym kompie na raz był internet.
  • #25 8065705
    marky11
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Samuraj napisał:
    Wyłacz zaapore
  • #26 8065723
    bogiebog
    Poziom 43  
    > Wyłacz zaapore

w/g mnie, nie rób tego, twój komputer bezpieczniejszy z zaporą

> tylko mam jeszcze pytanie dlaczego nie widze 2 komputera tylko takie cos:

nie rozumiem, a co spodziewasz sie zobaczyć ?
    wytłumacz to dokładnie co ma być widoczne ?

> tylko takie cos:
    to coś to widzisz z _którego_ komputera ?
  • #27 8066027
    harnas91
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany :D, mam nadzieję że będzie wszystko dobrze chodziło. Dziękuje wszystkim za pomoc.
    @Edit
    już naprawdę ostatnie pytanie :D, gdzie w windows Xp znajdę cos takiego:Podłączenie 2 komputerów kablem krosowanym z kartą TP-Link TF-3239D tz. mijsce gdzie moge przegladac dokumety udostepnione z 2 kompa?
  • Pomocny post
    #28 8066119
    bogiebog
    Poziom 43  
    > przegladac dokumety udostepnione z 2 kompa?
    a czy udostępniłeś jakies katalogi z kompa 2 ?
    jak nic nie udostępnisz to komp1 nic nie zobaczy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z połączeniem dwóch komputerów za pomocą kabla krosowanego, korzystając z karty sieciowej TP-Link TF-3239D. Po podłączeniu, jeden komputer nie odbierał pakietów, mimo że wysyłał je. Użytkownicy doradzili, aby upewnić się, że jeden komputer jest skonfigurowany jako serwer DHCP, co umożliwi automatyczne przydzielanie adresów IP. Wskazano również na konieczność sprawdzenia ustawień zapory sieciowej oraz zainstalowania odpowiednich sterowników do karty sieciowej. Po kilku próbach i zmianach w konfiguracji, użytkownik uzyskał dostęp do internetu na obu komputerach, jednak nadal miał problemy z widocznością jednego komputera w sieci. Ostatecznie, po wprowadzeniu odpowiednich ustawień DNS, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA