logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja drugiego komputera z TP-Link TD-W8910G i kartą Realtek - brak łączności

lukerman 08 Maj 2010 20:41 1841 8
REKLAMA
  • #1 8052211
    lukerman
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z konfiguracją drugiego komputera pod Tp linka TD-W8910G. Pierwszy komputer bez problemów udało się skonfigurować. Wifi tez działa tip top. Teraz chciałem podłączyć jeszcze jeden komputer i PROBLEM. Mam w kompie karte sieciową realtek. Pytanie konfiguracja powinna wyglądać tak samo jak za pierwszym razem? Tz ustawiałem tymczasowe IP a jak tak czy ustawić takie same czy inne?? Przy próbie konfiguracji komunikat "The connection has limited or no connectivity".
  • REKLAMA
  • #2 8052235
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Konfiguracja powinna wyglądać tak samo jak za pierwszym razem... tylko adres IP karty sieciowej musi być inny. Brama, ust.DNS takie same jak w pierwszym kompie.
    "connection has limited or no connectivity" - swiadczy o tym że masz włączoną automatyczną konfiguracje z serwera DHCP - którego pewnie nie masz uruchomionego na TP...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 8052293
    sisq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    lukerman napisał:
    Witam
    Mam problem z konfiguracją drugiego komputera pod Tp linka TD-W8910G. Pierwszy komputer bez problemów udało się skonfigurować. Wifi tez działa tip top. Teraz chciałem podłączyć jeszcze jeden komputer i PROBLEM. Mam w kompie karte sieciową realtek. Pytanie konfiguracja powinna wyglądać tak samo jak za pierwszym razem? Tz ustawiałem tymczasowe IP a jak tak czy ustawić takie same czy inne?? Przy próbie konfiguracji komunikat "The connection has limited or no connectivity".

1. Zwykle konfiguruje się router a nie komputer.
    2. Po poprawnym (standardowym czyli z włączonym dhcp dla części LAN) skonfigurowaniu routera podłączasz co chcesz i jak chcesz (wifi lub po kablu).
    3. Jedyne co "konfigurujesz" w komputerze to zaznaczasz automatyczne przypisywanie adresu IP i DNS. I tyle.
    4. Przeczytaj dokładnie instrukcję, jest napisana naprawdę przystępnie.
  • REKLAMA
  • #4 8052708
    lukerman
    Poziom 2  
    Niestety wpisywanie IP nie pomogło. Nie wiem za wiele o sieciach ale wydaj mi się, że tak jak napisał sisq powinno chodzić. Jakieś pomysły jeszcze plz? Czy jest możliwe
    że to wina sieciówki? Kabel sprawny sprawdzałem. Aha jeszcze jedno jeżeli na pierwszym komputerze łączy się z routerem przez 192.168.1.1 to na tym drugim powinien przez ten sam IP i nie ma możliwości że przez inny ?
  • #5 8054023
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Witam.

W routerze zakładka :
    Advanced Setup- (klikasz ) LAN
    na dole zakładki :
    Enable DHCP Server- zaznacz
    Start IP Address:np 192.168.1.10
    End IP Address:192.168.1.254
    Leased Time (hour):24

Potem klikasz Save/Rebot

W komputerze dajesz DHCP na auto i powinno grać

Pozdrawiam maniek475
  • #6 8054236
    lukerman
    Poziom 2  
    "W komputerze dajesz DHCP na auto i powinno grać"

Czyli jak rozumiem uzyskaj adres IP i DNS automatycznie ?? Jeśli tak to nadal nie działa. Dymek "to połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności".

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

Więc tak. Pożyczyłem inną sieciówkę i do strzału załapał. Więc albo sterowniki albo coś innego. Ta pożyczona to też realtek tylko inny model
  • REKLAMA
  • #8 8055606
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    > i czy przypadkiem jego długość nie jest mniejsza niż 1m.

a to ciekawe, czy te kable 30cm co kupiłem do patch panela to są złe ?
  • #9 8055623
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    bogiebog napisał:
    >
    a to ciekawe, czy te kable 30cm co kupiłem do patch panela to są złe ?

Do patch panela - OK - ale nie mogą łączyć bezpośrednio dwu urządzeń.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją drugiego komputera pod router TP-Link TD-W8910G, gdzie pierwszy komputer działa poprawnie. Wskazówki dotyczące konfiguracji sugerują, że adres IP karty sieciowej drugiego komputera powinien być inny niż w pierwszym, a brama i DNS powinny być takie same. Użytkownik napotkał komunikat "limited or no connectivity", co może wskazywać na brak aktywnego serwera DHCP na routerze. Po włączeniu DHCP i ustawieniu automatycznego przypisywania adresu IP w komputerze, problem nadal występował. Po wymianie karty sieciowej na inny model Realtek, połączenie zostało nawiązane, co sugeruje, że problem mógł leżeć w sterownikach lub samej karcie. Dodatkowo, użytkownicy zwrócili uwagę na poprawność kabla RJ45 oraz jego długość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA