logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić naderwaną taśmę wyświetlacza w Opel Vectra B z radiem CAR 300?

dugii 21 Sie 2004 00:36 3157 10
REKLAMA
  • #1 805351
    dugii
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam! Wraz z zakupionym samochodem dostałem radio oplowskie car 300, niestety jedną z częściej występujących usterek jest znikanie linijek wyświetlacza, i o zgrozo, dosięgło i mnie ... na moim wyświetlaczu brakuje godziny, i górnej częsci od radia. Rozebrałem wyświetlacz i okazało się że taśma łącząca płytkę drukowaną i ekran jest naderwana przy łączeniu do płytki, próbowałem docisnąć ową taśmę, podklejić na taśmę izolacyją i wszystko na marne, po przejechaniu kilku kilometrów na naszych wspaniałych dziurawych drogach wszystko wraca do stanu poprzedniego. Co gorsza, zauważyłem iż taśma sie z jednej strony urwała całkowicie ... Czy istnieje jakiś sposób na połączenie tej taśmy do płytki, albo przedłużenie jej ??
    Jestem otwarty na wszelkie propozycje
    pozdr
    ps. w razie nie jasności mogę podesłać fotki felernego połącznia
  • REKLAMA
  • #2 805364
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Tu masz gadu gadu do kolegi MelJey'a: 7803665
    On się takimi sprawami zajmuje, ciężka i mozolna praca. Do moderatorów, nie reklamuje niczyich usług tylko odpowiadam na post ...
  • REKLAMA
  • #3 805374
    dugii
    Poziom 12  
    Dzięki bardzo za kontakt, nepewno skorzystam, ale może ktoś już miał z czym takim do czynienia, albo widział gdzieś w czeluściach sieci opis jak to zrobić ...
  • #4 805589
    iNTELL
    Poziom 30  
    Musisz podkleić to klejem przewodzącym, tylko tak, żeby się poszczególne ścieżki nie pozwierały i potem to niepoodpadało, jednym słowem trzeba mieć na to patent.
  • #5 805601
    dugii
    Poziom 12  
    No fajnie, ale jest jeszcze jeden problem, ponieważ właśnie z jednej strony na 5 scieżkach taśma się ukruszyła, próbowałem delikatnie nożykiem zdrapać folię i izolację ale to jest chyba za delikatne bo za każdym razem ścieżka się przerywa, może istnieje jakiś patent na odizolowanie tej taśmy.
    ps.dzięki za rady
  • #6 805721
    iNTELL
    Poziom 30  
    Żeby to zrobić trzeba mieć sporo doświadczenia, ale widze że nieźle już tam namieszałeś i naprawa będzie ciężka, możesz nawet jak odizolujesz to nic z tego bo nic do tej taśmy nie przylutujesz - prędzej ją stopisz, trzeba kleić.
  • REKLAMA
  • #7 806564
    ivan
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    jak zaczoł skrobać to nic nie zrobi bo ścieżki są napylane.pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #8 806588
    dugii
    Poziom 12  
    Uuuu, czy to oznacza koniec dla mojego wyświetlacza ?? Bo bardzo bym tego nie chciał. To fakt że scieżki są napylane, ale czy jak delikatnie się do nich zabiorę to nie mam szans przyklejić ich do ścieżek płytki ?? Tu chodzi tylko o 5 zerwanych ścieżek na taśmie, reszta jest OK.
  • #9 806596
    iNTELL
    Poziom 30  
    Jest szansa to zrobić, tylko trzeba umieć i wiedzieć jak, lepiej oddaj to do kogoś kto to już kiedyś robił zanim sam to uwalisz całkowicie.
  • #10 806620
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    to jest naprawdę koronkowa robota kiedyś z tym walczyłem pochodził może z rok po regeneracji a potem kupiłem ze szrotu następny który wcześniej sprawdziłem i chdzi do dziś . Tak że reasumując to szkoda czsu na zabawę z tym ustrojstwem gdy teraz na szrotach stoi sporo Opelków i jest w czym wybierać .
  • #11 806731
    iNTELL
    Poziom 30  
    A ja mam poklejony wyświetlacz z porwaną tasiemką i chodzi już 1,5 roku, coś kiepsko pokleiłeś ;)

Podsumowanie tematu

✨ W radiu Opel CAR 300 pojawia się problem z wyświetlaczem, gdzie taśma łącząca płytkę drukowaną z ekranem jest naderwana, co powoduje zanik części wyświetlanych informacji. Próby dociskania taśmy i zabezpieczania taśmą izolacyjną nie przynoszą trwałego efektu, szczególnie na nierównych drogach. Uszkodzenie obejmuje zerwanie kilku ścieżek na taśmie, które są napylane i bardzo delikatne, co utrudnia lutowanie i naprawę. Zalecane jest użycie kleju przewodzącego, jednak wymaga to precyzji, aby nie uszkodzić ścieżek. Naprawa jest skomplikowana i wymaga doświadczenia, a nieumiejętne próby mogą całkowicie uszkodzić wyświetlacz. Alternatywnie sugeruje się wymianę uszkodzonego modułu na używany z demontażu (szrotu). Niektórzy użytkownicy potwierdzają, że dobrze wykonana naprawa klejem przewodzącym może działać przez długi czas.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA