logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 1.9 dTi - brak mocy, kontrolki SERV i układu zasilania, błędy czujników

jacekratownik 10 Maj 2010 08:48 4712 8
REKLAMA
  • #1 8057563
    jacekratownik
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witam, mam problem z laguna 1,9 dti. wchodzi na obroty do 3 tys i brak mocy. Palą sie kontrolki serv i od usterek w układzie zasiilania lub immo ( nie wiem dokładnie ponieważ raz jest tak pisane , a gdzieś indziej inaczej). Auto nie kopci. Po podłaczeniu do komputera wykazało 2 błedy. 1 to czujnik poczatku tłoczenia, a 2 to czujnik temp zasysanego powietrza. nie można ich wykasować, poprzekładalem z drugiej lagunki to i nadal jest tak samo. Co mogli byście zasugerowac?? dodam ze jechalem i na skrzyzowaniu na wolnych obrotach najpierw kontrolki zaswieciły sie i zgasły tak ze 3 razy, az w koncu się zapaliły.
  • REKLAMA
  • #2 8057580
    sbartos
    Poziom 25  
    Ocena: 153
    Hola!
    Silnik pracuje w trybie awaryjnym z ograniczeniem obrotów i mocy.
    Czasem wystarczy odczyt błędów usunięcie usterki i skasowanie błędów.
    Ciekawe czy błędy nie zginą po odłączeniu masy akumulatora na dłuższy czas?
    Pozdro
    S.
  • REKLAMA
  • #3 8057661
    jacekratownik
    Poziom 12  
    błędy nadal są po odłączeniu akumulatora. i wykasować błedów tez nie można.
  • #4 8058784
    stanleym126
    Poziom 19  
    Ocena: 117
    Zależy jakie są błędy.Niektóre można usunąć tylko po usunięciu usterki.Prawdopodobnie dalej masz usterkę w układzie.
  • REKLAMA
  • #5 8059783
    KAROL1138
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    A można wiedzieć co przekładałeś?
  • #6 8060450
    jacekratownik
    Poziom 12  
    Dzisiaj pobawiłem się troszkę, przekładałem przepływomierz, czujnik temp powietrza zasysanego, ale doszedłem do jednego następnego problemu. Z komputera nie wychodzi napięcie na kostke, która prowadzi do elektrozaworu na pompie wtryskowej (ten od góry), natomiast u szwagra w lagunce jest napięcie. Jeżeli odpale auto, to napięcie się pojawia na tym elektrozaworze. I teraz już zgupiałem do reszty. u szwagra gdy odłączylem ta kostke, tez zapaliły się te same kontrolki, a po podłaczeniu same zgasły.
  • #7 8062671
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1578
    jacekratownik napisał:
    Jeżeli odpale auto, to napięcie się pojawia na tym elektrozaworze. I teraz już zgupiałem do reszty. u szwagra gdy odłączylem ta kostke, tez zapaliły się te same kontrolki, a po podłaczeniu same zgasły.

I to dowodzi że jeszcze nie "zgupiałeś":D ale zaprowadź auto do elektryka.
  • REKLAMA
  • #8 8083793
    jacekratownik
    Poziom 12  
    problem rozwiązany. Do wymiany był czujnik początku tłoczenia, i po wymianie wszystko pogasło i autko smiga jak należy. Koszt naprawy to 150zł (za tyle kupiłem używany czujnik). Dzieki wszystkim za rady. pozdrawiam
  • #9 13367728
    look4s
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    panowie a gdzie jest ten czujnik powietrza?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Renault Laguna 1.9 dTi, który nie osiąga obrotów powyżej 3000 i wykazuje brak mocy. Na desce rozdzielczej świecą się kontrolki SERV oraz błędy związane z układem zasilania i immobilizerem. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego zidentyfikowano dwa błędy: czujnik początku tłoczenia oraz czujnik temperatury zasysanego powietrza, które nie mogły zostać skasowane. Użytkownik próbował wymienić te czujniki, ale problem nie ustąpił. Ostatecznie, po dalszej diagnostyce, stwierdzono, że uszkodzony był czujnik początku tłoczenia, którego wymiana za 150 zł rozwiązała problem, przywracając pełną funkcjonalność pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA