logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia PC Suite i Software Updater - błąd instalacji na MSI EX625 z Vista 32-bit

zwyklyczlowiek 10 Maj 2010 14:52 8599 9
  • #1 8058565
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam, zakładam temat ponownie, proszę, pomóżcie mi!
    Nie mogę zainstalować Nokia PC Suite. Po uruchomieniu pliku instalacyjnego wywala mi taki komunikat:
    Nokia PC Suite i Software Updater - błąd instalacji na MSI EX625 z Vista 32-bit.Próbowałam z różnymi wersjami programu i z każdą jest to samo.
    Myslałam, że powodem może być to że przed rozpoczęciem wgrywania Nokia PC Suite najpierw podłączyłam kablem USB telefon ( Nokia E51) i zainstalowały się jakieś sterowniki USB. Więc odinstalowałam je, nic nie pomogło.
    Dzisiaj zrobiłam przywracanie systemu do daty sprzed tego podłączania telefonu.
    Też nic nie pomogło.
    Wszystkie inne programy normalnie się instalują, tylko ten nie chce i jeszcze jeden z Nokii - Nokia Software Updater - z nim jest dokładnie to samo, co z Nokia PC Suite.
    Mam laptopa MSI EX625 z Vistą Home Premium 32 SP2, konto ma uprawnienia administracyjne.
  • #2 8058595
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Sprawdzałaś instalację z poziomu wbudowanego konto lub poprzez wybranie z menu - ppm na pliku instalatora - opcji uruchom jako Administrator?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 8058617
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    I tak, i tak , a także poprzednio próbowałam instalować logując się na konto super-administatora i było to samo. Teraz po przywróceniu systemu instalkę pobrałam z konta super- administratora, a instalowałam z normalnego konta z opcją uruchom jako administrator.
  • #4 8058633
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    To jeszcze rzuć, proszę, okiem do katalogów tymczasowych i pousuwaj z nich to co się tam mogło poodkładać.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 8058645
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    Regularne robię czyszczenie CC Cleaner'em z usuwaniem plików tymczasowych, czyszczę też rejestry Registry Reviver , na obu kontach. Po przywróceniu systemu oczywiście też to zrobiłam, w katalogach tymczasowych jest czysto ( dla pewności zaglądnęłam).
    Ręce mi opadają.
  • #7 8063005
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    gpz500, zrobiłam to o co prosiłeś, niestety nic to nie dało zresztą, nic nie było do sprzątania.
    Nokia PC Suite i Software Updater - błąd instalacji na MSI EX625 z Vista 32-bit
    Log w załączniku.
    Byłam wczoraj w serwisie Nokii tam gdzie mi zdejmowali simlocka, kręcili głowami, że pierwszy raz coś takiego widzą.
    Załączniki:
    • PCSuiteCleanerLog.txt (629 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 8065387
    gpz500
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    A które konkretnie wersje instalowałaś? Dobierałaś ją na stronie Nokii do swojego modelu telefonu?

Tu masz wymagania oprogramowania:
    System Requirements

Supported operating systems:
    - Windows 7 32-bit and 64-bit editions
    - Windows Vista 32-bit and 64-bit editions
    - Windows XP Professional x64 Edition (Service Pack 2)
    - Windows XP (Professional or Home Edition) Service Pack 2 or later

Nokia PC Suite 7.1 system requirements
    Available hard disk space:
    At least 300 MB of free disk space

Supported operating systems:
    Windows 7 32-bit and 64-bit editions
    Windows Vista 32-bit and 64-bit editions
    Windows XP Professional x64 Edition (Service Pack 2)
    Windows XP (Professional or Home Edition) (Service Pack 2 or later)

Connection methods:
    USB cable, infrared (IrDA), or Bluetooth
    Supported Bluetooth stacks / software:
    Windows 7 32-bit and 64-bit editions:
    Microsoft Windows Bluetooth stack
    WIDCOMM Bluetooth stack, driver version 6.x
    Toshiba Bluetooth stack, driver version 5.10.12, 6.10.10. and 6.30.01
    IVT BlueSoleil Bluetooth stack, driver version 5.0.5, 6.2.227.11 and 6.4.245.0

Windows Vista 32-bit and 64-bit editions:
    WIDCOMM Bluetooth stack, driver version 6.x
    Toshiba Bluetooth stack, driver version 5.10.12, 6.10.10. and 6.30.01
    IVT BlueSoleil Bluetooth stack, driver version 5.0.5, 6.2.227.11 and 6.4.245.0

Windows XP x64:
    Toshiba Bluetooth stack, driver version 5.10.12 and 6.10.10
    IVT BlueSoleil Bluetooth stack, driver version 5.0.5 and 6.2.227.11

Windows XP:
    Toshiba Bluetooth stack, driver version 4.0, 5.0, 5.10.12, 6.10.10 and 6.30.01
    WIDCOMM Bluetooth stack, driver version 1.4.2.18, 3.x, 4.x, 5.0, 5.1 and 5.5
    IVT BlueSoleil Bluetooth stack, driver version 3.x, 5.0.5, 6.2.227.11 and 6.4.245.0

Supported Personal Information Managers:
    To keep your information up to date on both the PC and the device, you can synchronize with the following Personal Information Manager applications:
    Microsoft Outlook 2000, 2002, 2003, and 2007 Microsoft Outlook Express / Windows Address Book
    Microsoft Windows Calendar and Contacts
    Lotus Notes 5.x, 6.x, 7.0, and 8.x
    Lotus Organizer 5.x and 6.x
  • #9 8066002
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    gpz500, robiłam dokładnie według instrukcji, mam wersję ze strony Nokii dobraną do modelu telefonu. Zresztą, nawet jakbym nie pobrała wersji dla konkretnego telefonu, wg. mnie nie powinno mieć to wpływu na samą instalację- przecież komp "nie wie" jaki telefon będzie używany zanim się go nie spróbuje podłączyć.
    W tym serwisie próbowaliśmy także, czy może Nokia Ovi Suite pójdzie - nic z tego, wywalało identyczny komunikat.
    Wykonałam wczoraj dodatkowe sprzątanie dysku programem
    Disc Cleaner, włączyłam dostęp do folderu C:/Program data - i też nic to nie dało.
    Jeszcze spróbuję instalacji z poziomu konsoli i dam znać.

Edit: Z wiersza polecenia to samo.
  • #10 8179069
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    Witam proszę moderatorów o zaakceptowanie posta pod postem.
    Rozwiązałam problem. Jednak były nieprawidłowo ustawione uprawnienia, dlaczego-nie mam pojęcia.
    Podejrzeń że coś jest nie tak z uprawnieniami do zapisywania na dysku C nabrałam mi kiedy dla ćwiczenia próbowałam wykonać z konsoli cmd polecenie ipconfig /all>>c:\log1.txt. Obecnie wygląda to tak:
    Nokia PC Suite i Software Updater - błąd instalacji na MSI EX625 z Vista 32-bit Nokia PC Suite i Software Updater - błąd instalacji na MSI EX625 z Vista 32-bit
    Przed działaniami które podjęłam miałam komunikat "Odmowa dostępu" na moim koncie, i "Żądana operacja wymaga podniesienia uprawnień " na koncie administratora. Polecenie dawało się wykonać bez backslasha - generowało plik log1.txt z konta administratora w katalogu głównym C:, a z mojego - w moim folderze użytkownika.
    Dla wyjaśnienia mam dwa konta. Jedno założone po pierwszym uruchomieniu systemu, niby " Administrator" ale jakiś ułomny gdyż, programy można instalować, ale np. nie da się wykonać ipconfig /flushdns bo " żądana operacja wymaga podniesienia uprawnień".
    Drugie to tzw. konto ukryte administratora, włączone potem z konsoli.

Co zrobiłam. Dopisałam oba moje konta do listy użytkowników uprawnionych do zarządzania dyskiem C i włączyłam im pełną kontrolę.
    Nokia PC Suite i Software Updater - błąd instalacji na MSI EX625 z Vista 32-bit Nokia PC Suite i Software Updater - błąd instalacji na MSI EX625 z Vista 32-bit
    Dodatkowo: ( chyba to nie ma znaczenia, ale dla porządku podaję.) Znalazłam w ukrytym folderze C:\Program Data podfolder C:\Program Data\Nokia nie usunęły go żadne z użytych narzędzi czyszczących-usunęłam. W katalogu głównym znalazłam C: folder C:\Installer- były tam rozpakowane pliki instalatora PC Suite - usunęłam.
    Potem plik instalatora uruchomiony jako administrator i wreszcie poszło.:D:D:D

EDIT: Pozostaje nie wyjaśnione, dlaczego z instalacją tylko tego konkretnego programu wystapiły trudności i dlaczego skoro teraz oba konta maja niby pełną kontrolę na dyskiem C to faktycznie (jak widać na screenach z cmd ) nadal występuje różnica w uprawnieniach. Ciekawe to ale jakby offtop - więc temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z instalacją Nokia PC Suite oraz Nokia Software Updater na laptopie MSI EX625 z systemem Windows Vista 32-bit. Po uruchomieniu instalatora pojawia się komunikat o błędzie, mimo prób instalacji z różnych kont (w tym super-administratorskiego) oraz po przywróceniu systemu. Użytkownik przeprowadził czyszczenie plików tymczasowych oraz rejestru, ale to nie pomogło. Po konsultacjach w serwisie Nokii oraz próbach z innymi wersjami oprogramowania, problem został rozwiązany poprzez poprawne ustawienie uprawnień do zapisywania na dysku C, co wcześniej uniemożliwiało instalację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA