logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić bad sektory na dysku C: bez utraty danych?

homik1983 11 Maj 2010 00:22 28643 27
REKLAMA
  • #1 8061280
    homik1983
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Wszystkich!

Zrobiłem dzisiaj skanowanie chkdsk dysku c: i partycji d:. Okazało się że mam 16 KB w uszkodzonych sektorach ale tylko na dysku c:\.
    Czy to powazny problem ?.
    Puściłem CHKDSK c: i d: /r.
    Mozna go jakoś naprawić aby dalej sie nie psuło, moze programem MHDD ale to wiąze sie raczej z całkowita utratą danych na dysku.
    Chyba że można w jakiś inny sposób naprawić.

PS.
    Własnie skonczyło mi skanować dysk HD tune. Oto wynik ponizej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8061288
    smoq35
    Poziom 29  
    Ocena: 55
    Jeżeli jest tylko tyle, to mogą to być bady logiczne. Polecam wyzerowanie dysku, ale to wiąże się z bezpowrotną utratą danych. Pokaż zawartość zakładki "health"
  • Pomocny post
    #3 8061303
    nadyb
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Są dwie możliwości:

1. Sektory zostały oznaczone jako błędne i jest ok- nic więcej nie musisz robić.

2. Ponoć jeden bad powoduje kolejne (uszkodzenie fizyczne niszczy głowicę a ta dalej niszczy sektory na dysku. Ja nie zauważyłem takiego zjawiska ale ponoć coś takiego może się zdarzyć.

Ja bym to zostawił jak jest- tylko sprawdź czy SMART nie wyrzuca błędów i czy to nie początek fali badsektorów. Jeśli się boisz 2 możliwości to można np. oznaczyć 5MB przed i po tym sektorze jako bady- jest gdzieś program pod dosa do tego, ale musiałbyś przenieść dane z tych sektorów, a to dużo zabawy. Łatwiej jest utworzyć 2 partycje a ten obszar zostawić niezaalokowany.

Może jeszcze ktoś bardziej kompetentny się wypowie.
  • #4 8061340
    homik1983
    Poziom 10  
    Oto zakładka health

Dodano po 11 [minuty]:

Dziękuje za pomoc i czekam na dalsze propozycje.
    Właściwie to z dyskiem nic sie nie działo, a pusciłem chkdsk w związku z problemem jaki ma mój kuzyni troche poważniejszy bo mu pouszkadzało pliki w jednym folderze na drugiej partycji i puściłem u siebie na komputerze skanowanie i wyskoczył mi ten bad sektor o którym nic nie wiedziałem ze mam. Ja nie dawno robiłem kuzynce zerowanie dysku programem MHDD bo miała bardzo dużo uszkodzonych sektorów i nawet ten dysk udało mi sie uratować, ale to było zwiazane z badziewnym zasilaczem RUBIKONa. Usuwałem partycje, formatowałem potem tym programem MHDD i narazie u niej działa. Ale MHDD nie chciał bym u siebie puszczac z wiadomego względu (usunięcia wszystkich danych). Chyba że tylko przeskanować w jakiej kondycji jest dysk.
  • #5 8061363
    smoq35
    Poziom 29  
    Dysk nie ma badów, natomiast posiada "niepewne" - niestabilne sektory. Zalecam zerowanie.
  • #6 8061372
    homik1983
    Poziom 10  
    A jednak. Tego sie obawiałem. Czy ten obszar niepewny może byc przyczyną dalszych powikłań i czy zerowanie zahamuje problem?
  • REKLAMA
  • #7 8061376
    smoq35
    Poziom 29  
    Różnie może być, ale wątpię, żeby coś złego się działo - sam miałem taką sytuację wiele razy i zawsze zerowanie załatwiało sprawę. Wszystko wskazuje na to, że wskazany przez Ciebie obszar to błędy logiczne. Nie ma się czego obawiać - SMART nie wskazuje realokowanych sektorów. Zeruj.
  • #9 8065219
    homik1983
    Poziom 10  
    Własnie uruchomiłem pgram victoria 4,46b. Do tej pory znalazł 28 ERR a wykonał dopiero 15 %
  • Pomocny post
    #10 8065234
    smoq35
    Poziom 29  
    Jeżeli jest to dysk systemowy, to nie rób mu skanowania pod windowsem - użyj MHDD z płyty startowej.
  • REKLAMA
  • #11 8066188
    homik1983
    Poziom 10  
    Wykonałem skanowanie w MHDD. Wygląda to następująco:
    <3 ms: 410102
    <10 ms: 202790
    <50 ms: 55
    x UNC: 1
    Chyba nie jest najgorzej ale jest uszkodzony jeden sektor.
  • #12 8066197
    smoq35
    Poziom 29  
    Podaj SMART z MHDD. Możesz też remapować.
  • Pomocny post
    #13 8066207
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    1) Dysk miał podany SMART
    2) Podałem procedurę do pozbycia się BAD ów logicznych z parametru C5 - 27 sztuk . Można jeszcze bez zerowania zrobić w oknie skanu w MHDD Erase Delays

i wykonać tak skonfigurowany SCAN dla pozbycia się tego jednego UNC.
  • #14 8069125
    homik1983
    Poziom 10  
    jeśli chodzi o remap to miałem go właczonego. Po uruchomieniu MHDD i wybraniu dysku wcisnołem F4 potem właczyłem remap (ON) i wcisnowłem ponownie F4 i po takim skanowaniu podałem wyzej wymienione dane
  • Pomocny post
    #15 8069137
    smoq35
    Poziom 29  
    Czyli tego bada nie da się remapować? Sam miałem kiedyś przypadek nieremapowalnego bada na dysku Samsunga 60GB ATA 2,5", nie wiedziałem jak temu zaradzić.

migol21 - czy ten ładny graficzny screenshot z MHDD zrobiłeś pod emulatorem, a jeśli nie, to jak się go robi?
  • #16 8069279
    homik1983
    Poziom 10  
    Chłopaki jest dobrze. Zrobiłem jeszcze raz remap. i już nie ma tego błędu x UNC

Dodano po 4 [minuty]:

Poniżej zamieściłem LOGi
    Załączniki:
    • mhdd.txt (3.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SCRSHOT.txt (2.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • S.M.A.R.T.txt (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #17 8069291
    homik1983
    Poziom 10  
    Jak możecie to powiedzcie co myslicie o obecnym stanie. Jęśli uważacie że jest juz dobrze to będę zamykał temat.
    DZIĘKUJĘ WAM BARDZO ZA POMOC. NIE WIEM CO BYM BEZ WAS ZROBIŁ.
    JESZCZE RAZ WIELKI DZIĘKI
  • Pomocny post
    #18 8069299
    smoq35
    Poziom 29  
    Wygląda na to, że "current pending sectors" = niepewne sektory oraz bady ukazane przez HDTune zostały przywrócone do życia [jeśli można to tak określić]. SMART nie zaliczył ich jako realokowanych - więc OK. Sprawdź jeszcze dla pewności HDTune, ale nie powinien nic pokazać.
  • #19 8069327
    homik1983
    Poziom 10  
    A mam pytanie z troche innej beczki. Mianowicie mój kuzyn miał problem z dyskiem (tak mi sie wydaje bo wirusów nie miał) i uszkodziło mu pliki (wordowskie, muzyka, JPGi oraz z programu Finale 2009)w jednym katalogu na dysku d: Chciałem uruchomić MHDD aby przeskanować i nie wykrywa wogóle dysku tylko CD rom. Dysk jest podpiety pod S-ATA. BIOS chyba AWARDa. Czy to możliwe zeby MHDD nie wykrywał ?
  • #20 8069334
    smoq35
    Poziom 29  
    Tak, ponieważ MHDD współpracuje tylko z dyskami podpiętymi jako MASTER, a kuzyn mógł mieć wpięty dysk w SATowski kontroler SLAVE
  • #21 8069345
    homik1983
    Poziom 10  
    To co mozna by zrobić ? Zworkę na dysku przepiąć czy znaleśc inne gniazdo S-ATA na płycie głównej?
  • #22 8069346
    smoq35
    Poziom 29  
    Podpiąć do innego gniazda SATA - oznaczonego jako MASTER - primary lub secondary
  • #23 8069354
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 374
    W takim przypadku pomocny jes inny soft: Vivard (jest m.in. na UBCD).
  • #24 8069357
    homik1983
    Poziom 10  
    Zrobiłem test HDTune niw wykrył błędów
    Jak naprawić bad sektory na dysku C: bez utraty danych? Jak naprawić bad sektory na dysku C: bez utraty danych?

Dodano po 3 [minuty]:

Wygląda na to że moją sprawe mogę zamknąć. Będę kontrolował co jakiś czas stan mojego dysku jak będzie sie coś działo to może wtedy przeprowadze zerowanie.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc

POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #25 8069366
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 374
    Pozostaje jedynie obserwować czy parametr (C7) nie będzie wzrastał.
    Tak z dyskiem wszystko w porządku.
  • #26 9062943
    kadow
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    "Ja bym to zostawił jak jest- tylko sprawdź czy SMART nie wyrzuca błędów i czy to nie początek fali badsektorów. Jeśli się boisz 2 możliwości to można np. oznaczyć 5MB przed i po tym sektorze jako bady- jest gdzieś program pod dosa do tego, ale musiałbyś przenieść dane z tych sektorów, a to dużo zabawy. Łatwiej jest utworzyć 2 partycje a ten obszar zostawić niezaalokowany."

smoq35 co to za program który oznacza 5mb przed i po bad sektorze fizycznym jako uszkodzony

Jak włączyć obsługę smart w biosie na płycie a8ne-fm

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z 16 KB uszkodzonych sektorów na dysku C po skanowaniu CHKDSK. W odpowiedziach zasugerowano, że mogą to być błędy logiczne, a nie fizyczne uszkodzenia. Rekomendowano zerowanie dysku, co wiąże się z utratą danych, ale również podano alternatywne metody, takie jak remapowanie sektorów za pomocą programów MHDD i Victoria. Użytkownik przeprowadził skanowanie w MHDD, które wykazało jeden uszkodzony sektor, ale po remapowaniu problem został rozwiązany. Wskazano również na konieczność monitorowania parametrów SMART dysku, aby upewnić się, że nie pojawiają się nowe błędy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA