logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sunker Elite One przerzuca losowo po kilka kanałów

krajech 11 Maj 2010 11:04 1909 8
REKLAMA
  • #1 8062009
    krajech
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam, mam problem z radyjkiem Sunker Elite One. Znajomy mi oddał bo wadą jest to że nie można ustawić żądanego kanału. Naciśnięcie zmiany kanału góra czy dół powoduje że radyjko przewija o kilka kanałów i losowo ustawia kanał , nie można wybrać żądanego. Dotykając jednej nogi kwarcu 10,24MHz palcem , można w tym momencie zmieniać prawidłowo kanały. Wymieniłem kwarc ale dalej to samo. Synteza na LC7185. Czy padł układ czy coś wokół szukać ale co może za to odpowiadać ?
  • REKLAMA
  • #2 8065245
    columbo294
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Przełączanie kanałów w tym radyjku odbywa się poprzez zwarcie 15 nóżki układu LC7185 z 10 (kanały w górę) oraz 15 nóżki z 11 (kanały w dół). Ale najpierw sprawdź czy przypadkiem przyciski od zmiany kanałów nie są uszkodzone to częsta wada tych radyjek. Ściąg przedni panel i zobacz czy nie dają zwarcia.
  • REKLAMA
  • #3 8074108
    krajech
    Poziom 17  
    Wymieniłem przełączniki zmiany kanałów i radyjko w ogóle nie przełączało kanałów. Po dotknięciu do nogi kwarcu przełącza normalnie. Wymieniłem zatem kondensator między masą i kwarcem ( oryg. 27pF) na nowy i dalej nic nie przełączał. Zmieniłem na wyższy 91pF i pięknie przełącza kanały. Nie mam jednak antenki więc nie mogę sprawdzić poprawności działania całego radyjka ale czy zmiana kondensatora przy kwarcu 10,24MHz może mieć wpływ na działanie CB ?
  • REKLAMA
  • #4 8075341
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    krajech napisał:
    czy zmiana kondensatora przy kwarcu 10,24MHz może mieć wpływ na działanie CB ?

Może może. Zmieniając ten kondensator jestes teraz zapewne odstrojony ponizej "zer" ... Sprawdzałes stabilizację zasilania odbiornika? sprawdz czy na stranzystorze stabilizaującym (Q13 chyba) jest ok. 7-8 v .
  • #5 8075581
    krajech
    Poziom 17  
    W bliskiej odległości ok.1km nadawanie i odbiór jakby wszystko było OK ale jutro wezmę CB w trasę i potestuję.
  • REKLAMA
  • #6 8080717
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Cytat:
    Wymieniłem zatem kondensator między masą i kwarcem ( oryg. 27pF) na nowy i dalej nic nie przełączał
    ale przecież są 2 kondensatory od kwarcu do masy.
    Cytat:
    Wymieniłem przełączniki zmiany kanałów i radyjko w ogóle nie przełączało kanałów
    tego nie rozumiem bo na początku pisałeś że po naciśnięciu zmienia losowo kanały a po wymianie switchy nie.
    Na pewno nie zacinają się klawisze? przytrzymanie klawisza up /down powyżej 0,5 sek. włącza skan kanałów.
  • #7 8081376
    krajech
    Poziom 17  
    Wróciłem z trasy i moje spostrzeżenia są takie. Podczas postoju bez włączonego silnika ( niższe napięcie zasilania ) radyjko jako tako działa, można prowadzić rozmowy choć nie jestem pewien czy nie jest to prawidłowy odbiór i nadawanie, testowałem na odległości ok. 1 km. Szum jest dość cichy i falujący. Po włączeniu silnika szum cichnie zupełnie i urywa się kontakt. Radyjko ma wtedy trochę wyższe napięcie zasilające. Tak że w czasie jazdy nie można nawiązać kontaktu , zupełna cisza. Stawiam że z obwodem zasilania coś nie tak. Ale co dokładnie sprawdzić, pierwszy raz mam kontakt z CB.
  • Pomocny post
    #8 8082401
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    krajech napisał:
    Stawiam że z obwodem zasilania coś nie tak. Ale co dokładnie sprawdzić, pierwszy raz mam kontakt z CB.

Napisalem ci co masz sprawdzic... Sadze ze masz napiecie zasilania na E tranzystora stabilizyjcego. Sprawdz go i wymien jesli jest uszkodzony, wstaw spowrotem 27 pF.
  • #9 8085758
    krajech
    Poziom 17  
    Dzięki maylo ! Twoja sugestia była trafna. Wymieniłem Q16 (bo ten odpowiada za stabilizację) oraz powróciłem do kondensatorka 27pF i od razu pojawił się prawidłowy szum i napięcie zasilania ok. 6V . Na uszkodzonym tranzystorze było 13V. Można normalnie przerzucać kanały i słychać co dzieje się w eterze. Pozostaje jeszcze dobór i zestrojenie antenki. Macie jakieś sugestie co do wyboru antenki ( niedroga i głównie do nasłuchu)

Moderowany przez c2h5oh:

Problem rozwiązany, temat zamykamy.
    O zakupach anten rozmawiamy w innym dziale.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem Sunker Elite One, które losowo zmienia kanały, co uniemożliwia ustawienie żądanego. Po wymianie kwarcu i kondensatora, a także przełączników, problem częściowo ustąpił, jednak radio działało poprawnie tylko przy niższym napięciu zasilania. Użytkownik zdiagnozował, że przyczyną problemu mogła być awaria tranzystora stabilizującego (Q16), którego wymiana oraz powrót do oryginalnego kondensatora 27pF przywróciły prawidłowe działanie radia. Użytkownik planuje również dobór anteny do dalszego testowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA