logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nie mogę dograc pamieci ddr2 kingston i goodram na 800mhz

romsed 11 Maj 2010 13:25 2643 7
REKLAMA
  • #1 8062378
    romsed
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Posiadam dwie kości ram 1. 1gb goodram cl5 800mhz oraz 2. 2gb kingston cl6 800 mhz. Płyta ep31ds3l gigabyte proc e5200. Nie mogę odpalić pamięci na 800 mhz razem przy ustawieniach wolniejszych kingstonów na manual czasów good ram nie rusza. Podpowiedzcie jak najlepiej poustawiać czasy aby obydwie działały na 800 mhz na 667 działają w ustawieniach auto
  • REKLAMA
  • #2 8063466
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    A jak kolego, "obsadzałeś" te moduły ? A przeczytałeś instrukcję (str. 16)?
    A masz włączony Dual Channel?
  • REKLAMA
  • #3 8064978
    romsed
    Poziom 15  
    tak działają w dualu problem polega na tym ze nie chcą razem działać przy 800mhz jak ustalam czasy dostępu równe tej wolniejszej kości czyli kingstona to goodram nie chce przy nich działać dodaje widok z cpuz
    nie mogę dograc pamieci ddr2 kingston i goodram na 800mhz nie mogę dograc pamieci ddr2 kingston i goodram na 800mhz

chodiz mi na czym mam sie skupic aby ustawic takie parametry aby obie chcialy dzialac przy 800 mhz
  • REKLAMA
  • #4 8065009
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    A kto powiedział że różne pamięci muszą ze sobą współpracować? Bo ja czegoś nie czaję, skoro wkładasz różne pamięci w dualu i działają to one same się ustawiają na parametry tej wolniejszej. Tyle że według mojej wiedzy to te kości nie powinny ze sobą współpracować w dualu.
  • Pomocny post
    #5 8065022
    ikarus78
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    może napięcie podnieś - GoodRam czasem potrzebował nieco większego.
    Swoją drogą Kingston powinien ruszyć na timingach GoodRam-a.
  • REKLAMA
  • #6 8067434
    romsed
    Poziom 15  
    aha czyli widzę ze xrenjix wierzy w zapewnienia producenta o dualutylko gdy wezmie kosci w komplecie, prawie wszystkie kości rożnych firm dziabią razem nie chodzi o dual, bo jak w single włożę to tez nie ruszają bardziej na jakich parametrach timingów mam się skupić aby działały na 800 mhz. kingston nie rusza na tych parametrach goodram

OK nie myślałem ze przyspieszenie czasów kingstonowi będzie lepsze niż obniżenie goodram, dzięki działa na 800 dual i nie wierzcie panowie w dual lansowany przez sprzedawców :)
  • #7 8067519
    ikarus78
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Bardzo nam miło, że mogliśmy pomóc - tylko napisz na koniec czy napięcie pomogło czy samo ustawienie timingow na szybsze?? Jeśli nie podnosiłeś napięcia i zdarzałyby się jakieś dziwne zachowania warto zwiększyć choćby o te 0,1V (zawsze płyta może podać troszke za niskie ;-) )
  • #8 8072639
    romsed
    Poziom 15  
    bez podnoszenia napięcia się obyło działa Kingston na timingach goodrama szybszych

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem pamięci RAM DDR2 o częstotliwości 800 MHz, składającej się z dwóch kości: 1 GB Goodram CL5 oraz 2 GB Kingston CL6, na płycie głównej Gigabyte EP31DS3L z procesorem E5200. Pomimo ustawienia czasów dostępu na parametry wolniejszej kości (Kingston), Goodram nie działa. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące podniesienia napięcia oraz dostosowania timingów, co ostatecznie prowadzi do rozwiązania problemu, gdy Kingston działa na szybszych czasach Goodram.
REKLAMA