logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LCD JVC LT-26C31BUE - pionowe pasy u góry obrazu.

denis500 11 Maj 2010 21:21 3018 8
  • #1 8064265
    denis500
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam, tv jak w temacie, jest problem z obrazem, tzn w górnej części jest pas około 1/3 wysokości, na tym pasie widać zakłócony obraz jakby bez synchro
    TV LCD JVC LT-26C31BUE - pionowe pasy u góry obrazu. TV LCD JVC LT-26C31BUE - pionowe pasy u góry obrazu.

ale co ciekawe gdy włączę txt obraz jest ok, widać to zresztą na zdjęciu:
    TV LCD JVC LT-26C31BUE - pionowe pasy u góry obrazu.
    napięcia z przetwornicy w normie, na płycie głównej wymieniłem też kilkanaście elek smd (niektóre miały po 20% pojemności ) ale to nie dało żadnego efektu, nie wiem za bardzo czego dalej szukać, więc proszę o pomoc, może któryś z kolegów spotkał się podobną usterką. Pozdrawiam Darek.
  • #2 8064328
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Ja bym zrobił tak. Wylutował eeprom, zrobił kopię, wyczyścił i wlutował. Potem ewentualnie poszukać jakiś wsad jak nie ruszy.
  • #3 8064593
    denis500
    Poziom 12  
    Niezła myśl, spróbuję tak zrobić i powiadomię o wynikach.
  • #5 8064901
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Aaaa tak jeśli tam jest podstawka smd, to zdecydowanie trzeba ją usunąć i scalak wlutować bezpośrednio. Jednak co fachura to fachura :wink:
  • #6 8064926
    denis500
    Poziom 12  
    Kolego satgal chodzi Ci o podstawki pod flashami TSOP48?Jeżeli tak, to podstawek nie ma, brak też jej pod eepromem.A "szukajki "używam zawsze, ale nic ciekawego nie znalazłem. Pozdrawiam.

To w słowniczku pewno się znajdzie co nieco. Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej polszczyzny - regulamin pkt 10.9 i 15. Ortografia, spacje po znakach przestankowych i inne. Proszę poprawić swoje wiadomości. Markę TV w tytule tematu już dodałem, sam tytuł poprawiłem aby nie utrudniać dodatkowo koledze roboty. Regulamin pkt 11. [@m]
  • #8 8069338
    denis500
    Poziom 12  
    Witam, postąpiłem według rady kolegi pożeracz kartofli, zapisałem pamięć FF, i nic to nie dało, tv jest na czuwaniu i nie da się go włączyć. Po zapisaniu pamięci zawartością do chassis MK (moja to też MK), nie ma reakcji, jest tak samo jak na pustej. Jeżeli macie koledzy w swoich zbiorach zawartość do takiego modelu, to byłbym wdzięczny.Pozdrawiam.
  • #9 8069496
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Ten TV ma bloki i prawie każdy blok ma swoje oprogramowanie zawarte w osobnych pamięciach. Naprawiająć ich parę sztuk zawsze był problem z tą pamięcią o której piałem, objawy były takie że TV się załączał wyświetlał trzęsące się OSD głos i strojenie OK ale brak treśći obrazu tylko można było włączyć blue screen.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LCD JVC LT-26C31BUE, gdzie w górnej części ekranu pojawiają się pionowe pasy z zakłóconym obrazem. Po włączeniu trybu TXT obraz jest poprawny. Użytkownik sprawdził napięcia z przetwornicy i wymienił kilka kondensatorów SMD, ale to nie przyniosło efektu. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym wylutowanie i ponowne wlutowanie pamięci EEPROM oraz sprawdzenie zimnych lutów na płycie głównej. Wskazano również na możliwość problemów z oprogramowaniem, które może być przechowywane w różnych pamięciach. Użytkownik poszukuje pomocy w znalezieniu odpowiedniego wsadu do pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA