logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC AV32L2EUGR - Ekran robi się zielony, pojawiają się poziome pasy

frydrycr 22 Gru 2015 18:18 8067 9
REKLAMA
  • #1 15262177
    frydrycr
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Dzień dobry.

W większości przypadków po uruchomieniu wszystko działa jak trzeba TV potrafi pracować godzinami poprawnie, jednak coraz częściej obserwuję niepokojące objawy. Na początku (kilka tygodni temu) podczas pracy ekran telewizora robił się zielony, wystarczyło poruszyć telewizorem i obraz wracał do normy. Teraz objawy się nasiliły. Co jakiś czas pojawiają się i same znikają poziome pasy na ekranie, momentami obraz robi się zielony. Zaobserwowałem że na ciemnym tle pasów jest mniej a na jasnym więcej. Wyczyściłem z kurzu cały TV i przyglądałem się kondensatorom, wszystkie według mnie wyglądają prawidłowo (nie są napuchnięte). Poruszanie płytą główna gdy występuje problem nie przynosi poprawy. Kineskop Philips. W momencie gdy uszkodzenie występuje nie słychać żadnych odgłosów dobiegających z TV. Menu ekranowe (np. pasek pojawiający się podczas przyciszania) zawsze wyświetla się poprawnie.

W załączeniu przykładowy film

i zdjęcia

JVC AV32L2EUGR - Ekran robi się zielony, pojawiają się poziome pasy JVC AV32L2EUGR - Ekran robi się zielony, pojawiają się poziome pasy JVC AV32L2EUGR - Ekran robi się zielony, pojawiają się poziome pasy JVC AV32L2EUGR - Ekran robi się zielony, pojawiają się poziome pasy JVC AV32L2EUGR - Ekran robi się zielony, pojawiają się poziome pasy

Proszę o poradę gdzie szukać problemu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15262226
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    frydrycr napisał:
    wystarczyło poruszyć telewizorem i obraz wracał do normy.

Masz zimne luty albo któraś z wtyczek się poluzowała.
    Podejrzewam że STB miałeś podpięty kablem RGB. Może źle styka wtyczka. Widać że synchronizacja jest ok tylko na raz tracone są kolory czerwony i niebieski.
    Czy przełączenie TV w tryb TV albo zmiana gniazda SCART (i przełożenie wtyczki) coś zmienia?
    W trybie TV będzie śnieg ale czy obraz jest prawidłowy czy też są te pasy i zmiana kolorów?
  • REKLAMA
  • #3 15262676
    frydrycr
    Poziom 10  
    Cześć,

STB mam podpięte przez SCART. Na każdym z trzech złączy jest ten sam efekt. Ruszanie wtyczką/gniazdem nie przynosi efektu. Po przełączeniu na tryb TV objaw jest ten sam. Zauważyłem, że poziom zniekształceń bywa różny tzn: raz obraz delikatnie się zniekształca/skacze a raz tak go szarpie że nic nie widać (jak na załączonych zdjęciach), po jakimś czasie problem potrafi sam ustąpić i wszystko działa przez jakiś czas poprawnie.
    Pozdr
  • #4 15262944
    11111olo
    Poziom 42  
    Czy podczas tym zniekształceń OSD wyświetlane jest prawidłowo?
  • REKLAMA
  • #5 15263235
    frydrycr
    Poziom 10  
    Tak OSD wyswietla się prawidłowo

Pozdr
  • #6 15263662
    11111olo
    Poziom 42  
    Wszystko co się da jest ustalone. Bez rozkręcenia TV się nie obędzie.
    Przyjrzyj się płycie czy nie ma zimnych lutów bo tylko jakaś błahostka może być powodem takiego zachowania.
  • REKLAMA
  • #7 15275510
    frydrycr
    Poziom 10  
    Znalazłem pęknięcie na płytce.

JVC AV32L2EUGR - Ekran robi się zielony, pojawiają się poziome pasy

Myślę o zrobieniu "obejścia drutem" aby połączyć pęknięte części ale jest tego chyba za dużo. Prawdopodobnie część uszkodzeń nie ma znaczenia bo jest na wejściu SCART (dwa z nich nie mają dźwięku), pytanie które uszkodzone połączenia są tymi istotnymi?

Wiem, że TV nie jest wiele wart ale dla własnej satysfakcji spróbuję połączyć to co się da, a może się uda.
  • #8 15276078
    11111olo
    Poziom 42  
    Pęknięcie to jedno ale gniazda SCART mają zimne luty.
  • #9 15333364
    frydrycr
    Poziom 10  
    Dziękuje za pomocne informację.
    Próbowałem to naprawić ale nic z tego nie wyszło. Jedyna opcja to wymienić całą płytkę.
    Posiadasz może wiedzę w jakich innych modelach TV występuje ten sam model płytki?
  • #10 15333780
    11111olo
    Poziom 42  
    Możesz pokazać jak Ci poszła próba naprawy?
    Polutowanie nie jest aż tak trudne aby trzeba było wymieniać płytę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem JVC AV32L2EUGR, który po uruchomieniu działa poprawnie, ale coraz częściej ekran staje się zielony, a na obrazie pojawiają się poziome pasy. Początkowo wystarczyło poruszyć telewizorem, aby obraz wrócił do normy, jednak objawy się nasiliły. Użytkownik sprawdził kondensatory i oczyścił telewizor, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zimne luty lub luźne wtyczki. Użytkownik odkrył pęknięcie na płytce, co może być przyczyną problemów. Po nieudanych próbach naprawy, rozważa wymianę całej płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA