logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SC-7700CDH - CD - Silnik odtwarzacza CD nie zwalnia po włączeniu

learnpixel 21 Sie 2004 19:31 1865 11
REKLAMA
  • #1 806403
    learnpixel
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Od włączenia silnik w odtwarzaczu CD tej wieży ma bardzo duże obroty (tak, że mógłbym sobie zrobić z niego szlifierkę) i nie przestaje się kręcić. Kompletnie nie rozumiem zachowania odtwarzacza i nie potrafię zlokalizować usterki.
  • REKLAMA
  • #2 806867
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    jesli kreci bez plyty sciagnij papier zobacz na ktora noge drivera servo podaje stan zalaczajacy
  • REKLAMA
  • #3 806918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 806920
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    learnpixel jeżeli ma duże obroty z płytą to sprawdz czy nikt nie kręcił PRK od fokusa lasera
  • REKLAMA
  • #5 806923
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 806930
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Chodzi mi o ten na laserze nie zdarzyło ci się podczas regulacji że płyta nagle zaczeła zapi..... jak dzika
  • REKLAMA
  • #7 807291
    radiogaga
    Serwisant RTV
    glupienie-sprawdz oscylem odfiltrowanie 5v przelutuj nogi procka czasami pomaga
  • #8 807511
    learnpixel
    Poziom 13  
    Na płycie mam takie układy scalone:
    LR37632 - procek
    LH5116N-15 - pamięć
    LC7880M - nie mogę znaleźć opisu, co to za układ
    LA9200N - nie mogę znaleźć opisu, co to za układ
    2 x LA6510 - wzmacniacz operacyjny mocy

Wydaje mi się, że do jednego wzmacniacza operacyjnego mocy jest podłączony silnik napędowy (trochę ciężko to stwierdzić, bo płytka jest obustronnie obsiana elementami SMD, a nie mam schematu). Natomiast nie wiem do czego jest podłączone jego wejście.

>jesli kreci bez plyty sciagnij papier zobacz na ktora noge drivera servo podaje stan zalaczajacy

Od razu po włączeniu zasilania kręci się silnik (bez płyty), natomiast laser wykonuje normalną procedurę wykrywania płyty. Nie wiem jak sprawdzić to o czym napisałeś, bo nie mam opisu niektórych scalaczków.
  • #9 807517
    learnpixel
    Poziom 13  
    Na płycie mam takie układy scalone:
    LR37632 - procek
    LH5116N-15 - pamięć
    LC7880M - nie mogę znaleźć opisu, co to za układ
    LA9200N - nie mogę znaleźć opisu, co to za układ
    2 x LA6510 - wzmacniacz operacyjny mocy

Wydaje mi się, że do jednego wzmacniacza operacyjnego mocy jest podłączony silnik napędowy (trochę ciężko to stwierdzić, bo płytka jest obustronnie obsiana elementami SMD, a nie mam schematu). Natomiast nie wiem do czego jest podłączone jego wejście.

>jesli kreci bez plyty sciagnij papier zobacz na ktora noge drivera servo podaje stan zalaczajacy

Od razu po włączeniu zasilania kręci się silnik (bez płyty), natomiast laser wykonuje normalną procedurę wykrywania płyty. Nie wiem jak sprawdzić to o czym napisałeś, bo nie mam opisu niektórych scalaczków.
  • #10 808467
    radiogaga
    Serwisant RTV
    sa to uklady sanyo poszukaj strony www lc7880-servo la9200 syscom
  • #11 809603
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Witam!

Jak nie masz schematu, to sprawdź czym sterowany jest silnik od płyty, czy przypadkiem nie poprzez któryś ze wzmacniaczy operacyjnych mocy, zdarza się, że się uszkadzają...

-->barthezz, jeśli mówisz, że po stuknięciu usterka ustępuje i jesteś pewien, że nie ma zimnych lutów, sprubój podstawić kwarc przy servie...

Pozdrawiam!
  • #12 825526
    learnpixel
    Poziom 13  
    Uszkodzony okazał się wzmacniacz operacyjny. Po jego wymianie CD działa prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ W odtwarzaczu Sharp SC-7700CDH silnik napędu CD po włączeniu pracuje z bardzo dużymi obrotami i nie zwalnia, nawet bez założonej płyty. Problem ten może być związany z uszkodzeniem wzmacniacza operacyjnego mocy sterującego silnikiem. W dyskusji wskazano na konieczność sprawdzenia sygnałów sterujących silnikiem, w tym stanu na nóżkach drivera servo oraz ewentualnych uszkodzeń elementów takich jak wzmacniacze operacyjne (LA6510) i układy scalone LC7880M, LA9200N. Zalecano także kontrolę filtracji napięcia 5V i lutów na procesorze (LR37632). Ostatecznie uszkodzony wzmacniacz operacyjny wymieniono, co przywróciło prawidłową pracę napędu CD. Dodatkowo poruszono temat regulacji mocy lasera i jej wpływu na prędkość obrotową silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA