logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy stanowisko pomiarowe ZPFM3 jest jeszcze coś warte?

VaM VampirE 13 Maj 2010 20:19 2230 5
REKLAMA
  • #1 8071959
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Witam,

Ostatnio zdobyłem stanowisko pomiarowe do radiotelefonów ZPFM3, w stanie nie wskazującym na specjalne grzebanie w nim. Poza brakiem jednej ścianki ścianki i luźną szybką jednego z mierników zdaje się być ok. Zastanawiam się czy ten mebel ma jeszcze jakąś użyteczność? Czy porostu lepiej go rozmontować na części.
    Pytanie laickie, ale techniką radiową się zupełnie nie interesuję, a ten sprzęt brałem tak z zasady na rozlut.
    Dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8071984
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Jak nie wiesz co z tym zrobić to wystaw na Allegro - może się zainteresują krótkofalowcy (czasami takie stanowiska są na aukcjach za niezłe pieniądze). A co zrobisz z pieniędzmi to Twoja sprawa.
  • REKLAMA
  • #3 8072041
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Jeżeli ten tester masz kompletny ( wszystkie szuflady, tłumik mocy, dokumentacja) i na dodatek jest sprawny- to możesz jeszcze kilka złotych wyszarpać.

Ja używam takiego testera od bardzo długiego czasu ( zakup z drugiej ręki) i nadal sprawuje się bardzo poprawnie. Żadnych większych problemów nigdy nie było.

Ale jest to sprzęt dla znającego rzemiosło- natomiast przeciętny elektronik z tego testera pożytku miał nie będzie.
  • REKLAMA
  • #4 8072146
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    VaM VampirE napisał:
    Zastanawiam się czy ten mebel ma jeszcze jakąś użyteczność? Czy porostu lepiej go rozmontować na części.
    Pytanie laickie, ale techniką radiową się zupełnie nie interesuję, a ten sprzęt brałem tak z zasady na rozlut.

O zgrozo! Co za czasy! Nad czym tu się zastanawiać? Pewnie, że jest to "coś" warte. Ile to właśnie zależy od ukompletowania i sprawności ZPFM-a. Wydaje mi się że jeśli nie widzisz możliwości jakiegoś wykorzystania zestawu, to mogę Ci powiedzieć, że i części z niego też specjalnie do niczego nie zużyjesz? O prędzej już jako mebel ;)

PS. Mam "szacun" dla tego sprzętu. Kiedyś tak bardzo się cieszyłem jak go dostałem jako narzędzie pracy. I długo z niego korzystałem.
    Pozdrawiam Piko.
  • REKLAMA
  • #5 8072201
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Zrobiłem mały test. Zamontowałem bezpieczniki i podłączyłem zasilanie, niestety pali bezpieczniki.

W skład całości wchodzą: L.F. GENERATOR, L.F. METER, H.F. METER, FREQUECNY METER, część wspólna (wyłączniki zasilania, beat amplifier, etc) i H.F. GENERATOR TYPE W07 230-260MHz.

Dokumentacji nie mam.
  • #6 8078646
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ogółem dzięki za info.
    Temat do zamknięcia.
REKLAMA