logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Bravia 40EX402 - jak włączyć napisy w DivX?

cackoarek 15 Maj 2010 09:51 30722 15
REKLAMA
  • #1 8077425
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Witam
    Przez przypadek wczoraj założyłem ten temat w złym dziale więc jeszcze raz:

Mam taki problem, że posiadam telewizor Sony Bravia 40EX402 z funkcją DivX.
    Czy mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób spowodować aby wyświetlały się napisy w filmach? Mi już ręce opadają.
    Próbowałem z rozszerzeniem .txt, .sub. oraz różnymi formatami napisów. Nazwa pliku taka sama jak film.
    Może coś robię nie tak?
    Z góry dzięki za rady
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8517491
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Musisz wmuxować np. ALLPlayer'em

Około 4 minuty i masz film z napisami :idea:
  • #3 9146470
    maqll
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    All playerem próbowałem nic z tego. Polecam bardzo łatwy program darmowy po polsku AVI ReComp. Tylko że trwa to mniej więcej godzinkę wstawianie textu próbowałem dużo programów i wszędzie tyle zajmowało. Ten mnie jeszcze nie zawiódł. A tak na boku Jak Pan podlączył komputer do tv? Tj też podłączyłem kablem DVI HDMI a dżwięk kablem mały jack mały jack. Dźwięku niestety nie ma. Byłbym wdzięczny za wskazówkę. maqll(_at_)tlen.pl
  • #4 9146505
    AxelNext
    Poziom 38  
    Komputera nie podłączam do TV bo nie mam takiej potrzeby.

Wmuxuj napisy ALLPlayerem i odtwórz ten plik programem DivX Player włączając napisy w opcjach.
    http://www.allplayer.org/napisy/divxmuxer
  • REKLAMA
  • #5 9154976
    maqll
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Wtedy problem z napisami znika. Puszcza się z komputera i nie trzeba nic wmiksowywać. Ja jak puszczam z pendrive to też nie mogę napisów włączyć i rozmawiałem w serwisie to ten model nie ma takiej opcji. Aktualizowałem system w TV nic z tego
  • #6 9155523
    12kamaszek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    W moim Sony Bravia 32ex700 napisy włączam prawym przyciskiem koło przycisku 0 taki ekranik z kropkami
  • Pomocny post
    #7 9155903
    AxelNext
    Poziom 38  
    maqll napisał:
    rozmawiałem w serwisie to ten model nie ma takiej opcji
    Mam SONY Bravia 32EX402 i nie mam problemów z napisami.
    Tu masz próbkę filmu z napisami
    http://www.sendspace.pl/file/aa78a02d4efc67be9a4bee5
    http://hotfile.com/dl/106551052/a202005/eneloop.divx.html

12kamaszek napisał:
    napisy włączam prawym przyciskiem koło przycisku 0 taki ekranik z kropkami
    Otóż to.
    Piloty chyba te same.

----------------
    Umieszczasz film i napisy w jednym katalogu.
    Otwierasz film w ALLPlayer.
    Klikasz na ikonkę koła zębatego (na lewo od ikonki TV) -> Napisy -> DivX Muxer
    Wyjdzie Ci plik z rozszerzeniem .divx
    Możesz tak zostawić albo zmienić ręcznie na .avi
    Przy filmie 90 minutowym czekasz średnio 4 minuty.
    FINITO
  • REKLAMA
  • #8 9179635
    januszekdwa
    Poziom 11  
    Nie wiem co źle robisz. Na początku gdy kupiłem swoją Bravię też miałem podobny problem. Gdzieś znalazłem odpowiedź, że nazwa pliku z filmem musi być identyczna jak plik z napisami. Ściągnąłem napisy do jakiegoś filmu zmieniłem nazwę pliku z napisami na identyczną nazwę jak plik z filmem. I działa. Bez problemów wczytuje napisy automatycznie przy uruchomieniu filmu.Sprawdzałem już wielokrotnie i działa.
  • #9 9183634
    gacek78
    Poziom 11  
    mam 40ex500 niby tez powinny być napisy a próbowałem już kilka filmów i nie działa, może jakiś inny format napisów jednak
    próbowałem z plikami w których napisy są dopasowywane klatkami
    przykład
    [996][1036]Wchodzimy na żywo|za dwie minuty, Wasza Wysokość.
    [1042][1064]Sir?
    [1112][1137]Dziękuję.
  • #10 9183709
    AxelNext
    Poziom 38  
    gacek78 napisał:
    [996][1036]Wchodzimy na żywo|za dwie minuty, Wasza Wysokość.
    [1042][1064]Sir?
    [1112][1137]Dziękuję.

Z takim formatem (czasowy, MPL2) to i nie wszystkie odtwarzacze DVD sobie radzą.
    Zrób konwersję napisów do czasowego TMPlayer -> 00:00:00: lub klatkowego mDVD -> {000}{0000}
    Ale czy aby na pewno EX500 odtwarza napisy w plikach .txt :?:
    EX402 nie odtwarza .txt
  • #11 9184842
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Potwierdzam, wMUXowanie napisów w film załatwia sprawę. Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #12 9190826
    gacek78
    Poziom 11  
    W tej chwili włączyłem inny film z napisami, przypadkiem bo kopiowałem hurtem z komputera i działają nawet z polskimi znakami.
    Trochę dziwnie się patrzy bo czcionka taka cieniutka i między literkami jakby spacja była ale od biedy przejdzie.Zmiana na inną czcionkę powoduje że nie ma polskich znaków wygląd taki sam.
    Napisy są w formacie {000}{0000} i z rozszerzeniem txt.
  • #13 9208609
    AxelNext
    Poziom 38  
    cackoarek napisał:
    Potwierdzam, wMUXowanie napisów w film załatwia sprawę.

W sumie to nie jest pomysł firmy MarBit bo wmuxowywanie napisów w ALLPlayerze jest od niedawna, jeśli się nie mylę to może od 2-3 lat.
    Pomysł, sposób itd. należy do producenta Trustfm, a pierwszym programem którym można było wmuxować napisy do filmu jest program AviSub http://www.trustfm.net/divx/SoftwareAviSub.php?b2=1
  • #14 9949240
    G4JOS
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam podobny problem a mianowicie mój telewizor (Sony Bravia KDL-32ex52) nie widzi pliku tekstowego, w którym zawarte są napisy.
    Może po prostu nie potrafię ich włączyć.
    Na Pendrive'a wrzucam film w formacie MP4 jak i plik tekstowy z napisami.
    Film odtwarza bezproblemowo, świetna jakość itp. jednak nie potrafię włączyć napisów tak by wyświetlały się razem z filmem.
    Mogę sięgnąć rady?
    Wszystkie filmy ściągam w jakości HD stąd format mp4 oraz duży rozmiar pliku video dlatego nie chce bawić się za każdym razem w konwertowanie do formatu divix by wkleić napisy w film.
  • #15 10040086
    Junglist_79
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    A czy jest jakaś możliwość zmiany wielkości czcionki w Sony bravia hx903 bo i mnie bardzo cieniutka u ciezko ja dostrzec,za pomoca pilota mozna tylko wlaczyc polskie znaki.
    Pozdrawiam
  • #16 10040807
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    cackoarek napisał:
    Potwierdzam, wMUXowanie napisów w film załatwia sprawę. Dziękuję za pomoc

Sony Bravia 40EX402 - jak włączyć napisy w DivX?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy telewizora Sony Bravia 40EX402 mają problem z wyświetlaniem napisów w filmach DivX. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują wmuxowanie napisów do pliku wideo za pomocą programów takich jak ALLPlayer lub AVI ReComp. Użytkownicy podkreślają, że nazwa pliku z filmem musi być identyczna jak nazwa pliku z napisami, a także sugerują, że niektóre modele telewizorów mogą nie obsługiwać napisów w formacie .txt. W przypadku problemów z odtwarzaniem napisów z pendrive'a, niektórzy użytkownicy zalecają odtwarzanie filmów bezpośrednio z komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA