logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka PA5580A510 - migający błąd gotowa i zatrzymanie cyklu prania

xbat 22 Sie 2004 15:14 1787 7
REKLAMA
  • #1 807599
    xbat
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Niby wszystko jest OK.Jednak raz na trzy prania pralka przestaje prać.Świeci "praca" i miga trzy razy "gotowa".Pompka jest czysta i woda z pralki jest wypompowana.Pralka staje w bezruchu.Brak możliwości skasowania programu (przytrzymanie "start" przez trzy sekundy).Co może być przyczyną tych przerw?
  • REKLAMA
  • #2 808169
    Dobromir
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Sprawdź i przeczyść rurkę hydrostatu oraz sprawdź drożność rury odpływowej.Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 808937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 815142
    xbat
    Poziom 13  
    Wszystkie węże są czyste. Pralka zatrzymuje się po pierwszym płukaniu.Zostaje trochę zimnej wody w bębnie. Zauważyłem , że pralka zatrzymuje się gdy wykonuje programy z ciepłą wodą.Odpompowanie , wirowanie , uszlachetnianie wykonuje poprawnie.Gdy pierze z ciepłą wodą to tak jak wspomniełem , co trzeci raz staje(błąd 3).Przeczytałem w starych postach , ze można wyzerować programator, ale wątek nie był zakończony i nie wiem gdzie jest ta zworka do zerowania.
  • REKLAMA
  • #5 815653
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Może być do wymiany pompa.
  • #6 815731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 815954
    jojo2000
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Po pierwsze żaden zawór przesterowania, bo ten model go nie posiada
    Po drugie raz na jakiś czas zawiesza Ci się pompa. Te pompy tak mają. Nie da się dokładnie określić, z jakiego powody tak jest. Proponuję wymienić na nową. Gdzieś na forum jest adres sklepu internetowego chyba www.czesciagd.pl. Co do resetowania programu to trzeba trzymać wciśnięty przycisk "start" do czasu, aż nie zgaśnie lampka "pracuje". Trzy sekundy może być za mało. Pozdrawiam 8)
  • #8 817953
    xbat
    Poziom 13  
    Co do pompki to faktycznie może się zawieszać. Spotkałem się z tym przy innej pralce tego samego typu. Wtedy pralka staje , ale słychać wyrażnie "buczenie" pompki.Przy mojej pralce panuje całkowita cisza.Co do węża to jest czysty(czyściłem). Gdy koniec węża sprowadzę do poziomu poniżej bębna to szybko wylewam całą wodę(mimo tego pralka nie rusza). Odnośnie kasowania to te "trzy sekundy" to tak symbolicznie .Jezeli działa poprawnie to wystarczy potrzymać start trzy sekundy i program skasowany .Ale gdy sama się zatrzyma po pierwszym płukaniu to nawet trzy minuty nic nie zdziłają. Wtedy trzeba na zero i dopiero mozna nastawić program.Ja miałem na myśli kasowanie jakby od strony serwisowej (tak , jak TV) a nie od strony użytkownika.Podejrzewam , że może pralka coś tam zapamiętała niewłaściwego i do tego wraca.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka PA5580A510 przerywa cykl prania co trzeci raz, zatrzymując się po pierwszym płukaniu z migającym błędem "gotowa" (kod 3). Woda jest częściowo wypompowana, a pompa i węże są czyste. Problem pojawia się głównie przy programach z ciepłą wodą. Przyczyną może być zawieszająca się pompa odpompowująca wodę, która nie zawsze poprawnie sygnalizuje presostatowi wypompowanie wody, co skutkuje zatrzymaniem programu i błędem. Zalecane jest sprawdzenie drożności rurki hydrostatu i rury odpływowej oraz ewentualna wymiana pompy, gdyż modele te mają tendencję do zawieszania się pomp. Resetowanie programu wymaga przytrzymania przycisku "start" do momentu zgaśnięcia lampki "pracuje", co może trwać dłużej niż trzy sekundy. Brak zaworu przesterowania w tym modelu. Możliwe, że pralka zapamiętuje błędny stan programu, co wymaga serwisowego resetu programatora, jednak lokalizacja zworki do zerowania nie została ustalona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA