logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działa przycisk F8 podczas instalacji Windows XP

ketrab72 15 Maj 2010 20:24 7492 10
REKLAMA
  • #1 8079489
    ketrab72
    Poziom 2  
    Witam
    podczas instalacji xp z płyty mam problem gdy muszę zatwierdzić licencje mam wcisnąć klawisz F8 niestety nie chce on działać
    czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić
    program oryginalny mam go już zainstalowanego na tym kompie i chce sformatować i odnowa wszystko zainstalować
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 8079528
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    ketrab72 napisał:
    mam wcisnąć klawisz F8 nie stety nie chce on działać
    czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić

Zmień klawiaturę.
  • REKLAMA
  • #3 8079538
    ketrab72
    Poziom 2  
    klawiatura sprawna przewija strony, Esc działa
  • REKLAMA
  • #4 8079543
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    ketrab72 napisał:
    klawiatura sprawna przewija strony, Esc działa

Ale F8 nie działa.
  • #5 8079578
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Ale co nas obchodzi, czy przycisk ESC ci działa? Tu chodzi o F8, a nie o ESC.
  • #6 8079598
    ketrab72
    Poziom 2  
    Stroggowy_Zabijaka napisał:
    Ale co nas obchodzi, czy przycisk ESC ci działa? Tu chodzi o F8, a nie o ESC.

sprawdzę na innej klawiaturze czy działa może mi się uda
  • REKLAMA
  • #7 8657874
    marcinwpl
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    użyj klawiatury na "kabelku" z bezprzewodowymi tak bywa że klawisze funkcyjne przy instalacji windy nie działają.
  • #8 8658066
    Muc13k
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Nigdzie nie widzę, żeby to była klawiatura bezprzewodowa. Nie wiem czy o to chodzi, ale moja na USB działa tylko w OS. W biosie/dosie nic nie mogę zrobić (mogą być w sumie złe ustawienia ale nie chce mi się bawić).
  • #9 8665054
    spoko_janko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    W sekcji Zintegrowane Peryferia lub gdzieś niedaleko, kwestia odmiany i wersji BIOS powinna być opcja "USB Legacy" jeśli masz klawiaturę na USB to powinna być włączona.
    Jak włączysz USB Legacy to umożliwi ci użycie klawiatury z portem USB podczas wykonywania POST, w BIOS itp itd.
  • #10 8665479
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    1. Pożycz klawiaturę PS2.
    2. Znajdź w BIOS-ie opcję USB Legacy Support, USB Keyboard, albo o podobnej nazwie i ustaw na ENABLED (podaj dokładnie model płyty głównej to będziemy wiedzieć jaką opcję w BIOS-ie powinieneś włączyć). Opcja ta odpowiada za obsługę USB przez komputer (ale nie za włączanie i wyłączanie kontrolera). Nowsze systemy operacyjne mają własne procedury obsługi urządzeń więc w Windows xp ta klawiatura będzie działać bez tej opcji. Z drugiej strony, musi ją zainstalować najpierw, więc w wypadku samej instalacji systemu operacyjnego klawiatura również może nie działać.
    3. Zdiagnozuj swoją klawiaturkę USB podłączając ją do innego komputera i sprawdź czy tam działa F8.
    3. Dla pewności sprawdź, czy za pomocą klawiatury PS2 da się wcisnąć nieszczęsny F8 na Twoim kompie.
  • #11 8665821
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Autor tematu stracił zainetersowanie nim 15 maja. Temat zamykam. Jeżeli autor będzie sobie zyczył dalszej dyskusji to proszę o PW z linkiem do tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP użytkownik napotkał problem z klawiszem F8, który nie działał w momencie akceptacji licencji. Użytkownik potwierdził, że klawiatura działa poprawnie w innych funkcjach, takich jak przewijanie stron i klawisz Esc. Uczestnicy dyskusji sugerowali kilka rozwiązań, w tym sprawdzenie klawiatury na innym komputerze, użycie klawiatury PS2, oraz włączenie opcji "USB Legacy Support" w BIOSie, co może umożliwić działanie klawiatury USB podczas instalacji. Wskazano również, że klawiatury bezprzewodowe mogą nie działać poprawnie w trakcie instalacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA