logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić pełne napięcie w piwnicy? Żarówki 110V czy transformator?

logolo 16 Maj 2010 15:44 20120 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy w piwnicy z zasilaniem po diodzie lepiej użyć żarówek 110V czy transformatora, żeby przywrócić normalne świecenie?

Żarówki 110V powinny działać i nie powinny się spalić, a transformator nie jest tu dobrym rozwiązaniem, bo zasilanie wygląda na obciętą diodą połówkę sinusoidy, a nie normalne 230V AC [#8083572][#8083601] Problem wynika z prostowania jednopołówkowego: jedna połówka sinusoidy jest ucięta, więc żarówki świecą słabo i mrugają [#8083601] Najprostsza rada z wątku to zastosować mocniejszą żarówkę 230V, np. 200W, która będzie świecić mniej więcej jak 100W, choć migania całkiem to nie usunie [#8083601] Jeśli chcesz całkiem wyeliminować miganie, padły też bardziej złożone pomysły z kondensatorem/prostownikiem albo przerobionym zasilaczem komputerowym, ale to już wymaga ingerencji w instalację [#8083664][#8108466]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 8082514
    logolo
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, wiem, że temat był już poruszany ale nie znalazłem niestety odpowiedzi na moje pytanie.
    Mam taki problem. W piwnicy coś zrobiono, że standardowe żarówki świecą bardzo słabo i mrugają. Zgodnie z tym co przeczytałem na forum najprawdopodobniej jest to wynikiem zastosowania diody. Niestety jestem laikiem w tych sprawach wiec poprostu powtarzam co przeczytałem.
    Ponieważ w piwnicy mam zainstalowaną jarzeniówkę więc zależałoby mi na powrocie do stanu sprzed zmiany - montowanie żarówek 220 wcale mi się nie podoba - mrugają i świecą bardzo słabo.
    Wziąłem miernik napięcia i oto co dostałem. Po podłączeniu miernika o dziwo okazało się, że pokazuje 230V ale po zamianie kabelków na wyświetlaczu pokazywał zero!
    (oczywiście w standardowej sieci 230 miernik pokazuje bez względu jak podczepi się kabelki).

I oto moje pytanie:
    Udało mi się znaleźć żarówki 110V, niestety trzeba kupić ich więcej ponieważ musi opłacać się im ich sprowadzenie. Mogę również kupić transformator 110V na 220V ale po moich pomiarach zaczynam podejrzewać, że jego podłączenie skończy się jego spaleniem.

Czy ktoś mógłby mi poradzić, czy żarówki 110V będą działać, czy transformator się nie spali? Dodam, że jestem laikiem i wszelkie bardziej skomplikowane operacje w sieci raczej nie wchodzą w grę.
    Dzięki z góry za pomoc.
  • #2 8082808
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Żarówki 110V się spalą, transformator też się spali.
  • #3 8083572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8083601
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Standardowe w zasadzie zabezpieczenie w piwnicy przed kradzieżą energii. 110V 25Hz, albo tylko dioda i 230V 25Hz. Obcięta jedna połówka sinusa, więc moc dostarczana też mniejsza, a przez prostowanie jednopołówkowe dodatkowo efekt migania, bo włókno żarówki zdąża przestygnąć między kolejnymi cyklami sinusa...
    Nie zniesie tego żaden transformator, lodówka, jarzeniówka itp.

Jedyne, co w takiej sytuacji pomaga, to kupienie żarówki np. 200W/230V i montaż zamiast istniejących żarówek. Będzie świecić, jak prawie 100W, ale efektu migania nie unikniesz.
  • #5 8083664
    czesiu
    Poziom 38  
    Efektu da się uniknąć, w piwnicy znajomego poradziłem sobie z tym dołączając kondensator równolegle z żarówką - mówiąc ogólnikowo (bo doszedł dodatkowy mostek prostowniczy, żeby działało tylko na tę konkretną żarówkę i układ ograniczający prąd ładowania kondensatora w momencie włączenia).
    W praktyce do zrobienia takiego układu można wykorzystać bebechy z zasilacza komputerowego.
  • #6 8084600
    logolo
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi. Z tego co napisaliście pozostaje mi podłączenie dużej żarówki. Chociaż jednoznacznie to nie padło podejrzewam, że 110V się spalą ponieważ
    miernik pokazywał 230V. Najpierw będę musiał kupić 200W a z tym może być problem
  • #7 8084706
    marian_em
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    Z kupieniem może być ciężko, bo jakiś bałwan wymyślił że są nieekologiczne. Za to można kupić mixy i świetlówki kompaktowe, które są megaekologiczne...
  • #8 8084934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8085820
    rafixs
    Poziom 24  
    Ocena: 149
    A ma ktoś pomysł na jakiś schemat, żeby żarówka 230V świeciła dobrze.
  • #11 8086069
    Miwhoo
    A zgoda administratora na wykorzystanie szachtu? Tak się nie da, bo by ludzie kombinowali, jakby dostęp był do szachtu. Żaden administrator nie da zgody na takie rozwiązanie. :)

Nie wspominając o zachowaniu warunków ochrony przeciwporażeniowej...
  • #12 8086935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 8089395
    logolo
    Poziom 10  
    Kupiłem żarówki 110V.
    Niestety dopiero za dwa tyg będę miał okazje się przekonać na własnej skórze czy to to działa i jak działa.
    Dam znać.

Dzięki za pomoc
  • #14 8091054
    rafixs
    Poziom 24  
    logolo napisał:
    Kupiłem żarówki 110V.
    Niestety dopiero za dwa tyg będę miał okazje się przekonać na własnej skórze czy to to działa i jak działa.
    Dam znać.

Dzięki za pomoc

A gdzie kupiłeś i ile dałeś, a ile ma W?
  • #15 8091875
    logolo
    Poziom 10  
    cena między 3 a 4 zł za sztukę. Jedna z hurtowni warszawskich specjalnie mi je sprowadziła.
    Czekałem 10 dni. Zamówiłem 10 sztuk ale chyba tyle nie będę potrzebował. Mogę się kilkoma podzielić. Nie wiem w końcu ilo Watowe się udało sprowadzić.
    Min o którym wiem to 60W.
  • #16 8095000
    rafixs
    Poziom 24  
    Dziś zaryzykowałem i zmieniłem zwykłe żarówki na energooszczędne (z carrefour 11W po 4.99zł) i pomogło już tak nie mruga. na i świeci jaśniej.
  • #17 8096214
    Miwhoo
    Żywotność takiego rozwiązania będzie niewielka moim zdaniem.
    Ale takie żarówki mają chyba 2 lata gwarancji więc schowaj paragon i w razie co oddaj na reklamację, to wymienią na nowe...
    Tylko się nie przyznaj, że inne warunki zasilania niż normalnie :)
  • #18 8097153
    czesiu
    Poziom 38  
    Też próbowałem z energooszczędnymi, ale nie chciały świecić. Może biegunowość była nie taka.
  • #19 8097401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 8107574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 8107945
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    Czy Ty zrobiłeś i przetestowałeś ten układ, czy to tylko teoria?
    Możesz mi wytłumaczyć jak żarówka będzie świecić energią zgromadzoną w kondensatorze skoro dioda prostownicza w szeregu z żarówką jest włączona zaporowo do napięcia na kondensatorze.
    W jaki sposób naładuje się ten kondensator CE1 skoro (prawie) równolegle do niego włączona jest dioda prostownicza 1N4007, na której spadek napięcia wynosi ok. 0.6V.
    Gdyby to wszystko działało prawidłowo, to trzeba na schemacie zaznaczyć gdzie ma być podłączony plus a gdzie minus, skoro to ma być podłączone do napięcia stałego. Odwrotne podłączenie spowoduje uszkodzenie diody prostowniczej.
    Pozdrawiam
  • #22 8108034
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Poza tym podłączając + u góry układu będzie zwarcie, podłączając + u dołu nie popłynie żaden prąd.
  • #23 8108096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 8108239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 8108393
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 8108466
    czesiu
    Poziom 38  
    Moim zdaniem najprościej wykorzystać zasilacz komputerowy, jak już zresztą mówiłem wcześniej, jedyna modyfikacja w nim to odciąć niepotrzebną cześć i dolutować przewody do żarówki.
    Zasilaczy mam kilka spalonych, więc zszedłem do piwnicy wziąłem jeden uciąłem brzeszczotem co trzeba i "poprawiłem" sobie oświetlenie. Roboty na 15 minut.
    Żarówka była 100W, po przeróbce wymieniłem na 60W, żeby jasność przenikająca przez szpary w ścianach nie zaciekawiła sąsiadów.
  • #27 8109206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 8109237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 8109245
    czesiu
    Poziom 38  
    Bronek22 napisał:
    czesiu napisał:
    Moim zdaniem najprościej wykorzystać zasilacz komputerowy, jak już zresztą mówiłem wcześniej, jedyna modyfikacja w nim to odciąć niepotrzebną cześć i dolutować przewody do żarówki.

Można i nie można. To co piszesz poprawia świecenie ale migania nie eliminuje.
    Miganie pozostaje, trochę mniejsze ale jest.
    Zrobiłemn ten układ i wypróbowałem.
    Układ eliminuje miganie do zera. Podnosi trochę jasność świecenia.
    Na żarówce 100W także na żarówce 60W...
    Bronek

Bronek może Twój układ jest najlepszy na świecie, ale u mnie migania nie da się dostrzec. Świeci tak samo jak przy zasilaniu jej z 230V AC.
  • #30 8109252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem słabego świecenia żarówek w piwnicy, które mogą być spowodowane zastosowaniem diody w instalacji. Użytkownik rozważał zakup żarówek 110V lub transformatora, jednak pojawiły się wątpliwości co do ich funkcjonalności przy napięciu 230V. Uczestnicy forum wskazali, że żarówki 110V mogą się spalić, a transformator również nie rozwiąże problemu migania. Zasugerowano użycie żarówek 230V o większej mocy, kondensatorów do stabilizacji napięcia oraz modyfikacji zasilaczy komputerowych jako alternatywne rozwiązania. Użytkownik zdecydował się na zakup żarówek 110V, a także eksperymentował z energooszczędnymi, które poprawiły jasność, ale nie wyeliminowały migania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA