logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne sterowanie fontanny ogrodowej - jak zrobić?

Fafcio1 17 Maj 2010 17:20 3513 4
REKLAMA
  • #1 8086689
    Fafcio1
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam plan(muszę) wykombinować następującą rzecz:
    w ogrodzie mam fontannę oraz drugie urządzenie. Fontanna jest zainstalowana działa posiada czujnik zmierzchowy oraz mam pompkę. Wszystko własnej roboty ale bardzo ładne heheh:). Wszystko ładnie pięknie ale chciałbym zrobić do tego sterowanie.
    Chodzi mi o takie coś aby fontannę oraz ten drugi odbiornik (oświetlenie ogrodowe) zaprogramować w następujący sposób: fontanna ma pracować przez cały tydzień. Jej oświetlenie ma załączać się wieczorem natomiast ten drugi odbiornik ma pracować jedynie w miesiącach zimowych.
    Chodzi mi o to aby wszystko ładnie połączyć zamontować jakiś sterownik na ścianie czy jakieś inne ustrojstwo i już tego nie dotykać hehehe.
    Lubię porządek :), prosiłbym o jakąś pomoc schemat lub jakieś materiały, które mogą mi pomóc :)
    Dodam, że troszkę studiuję tą dziedzinę ale automatyk jest mi obca póki co :);)
    Z góry dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 8088566
    (Mateusz)
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    pierwsza rzecz to musisz dobrać odpowiedni sterownik z wejściem analogowym i zegarem rocznym/astronomicznym, np easy 500 firmy Moeller. druga sprawa ściągnij i zainstaluj darmowe oprogramowanie easy soft pro które oferuje producent, poczytaj trochę podstaw żeby się rozeznać w temacie, rozrysuj schemat elektryczny. układ jest na tyle prosty, że jeśli kupisz easy z wyświetlaczem, to zaprogramujesz go bez użycia kompa.a później pozostaje cieszyć się z efektów. powodzenia!
  • REKLAMA
  • #3 8089459
    Fafcio1
    Poziom 2  
    hmmmm..... a czy te sterownik easy nie są przypadkiem dosyć drogie heh moja fontanna kosztowała około 300 zł ;) a easy500 kosztuje oko 600- 650 zloty ;)
  • REKLAMA
  • #4 8089653
    (Mateusz)
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    siemens powinien mieć tańsze, ale w logo chyba musiałbyś dokupić moduł analogowy. możesz zrezygnować ze sterownika i zrobić własny układ, tylko to zależy na jakie warunki będzie narażony. tzn gdzie go umieścisz. funkcję sterownika możesz rozbudować w każdej chwili.
  • #5 8089746
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Na Twoje potrzeby wystarczy w zupełnośco wyłącznik zmierzchowy i dodatkowy wyłącznik/przełącznik na oświetlenie fontanny i/lub oświetlenia zewnętrznego...koszt całości - ok. 100 PLN

Dodano po 1 [minuty]:

a nie!...wyłącznik zmierzchowy już posiadasz - więc tylko przełącznik trybu pracy fontanna/oświetlenie...to możesz dwa razy do roku przełączyć - chyba PLC to niepotrzebny wydatek.
REKLAMA