logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fizyczne zablokowanie pendrive przed zapisem danych

21 Maj 2010 15:26 7899 13
REKLAMA
  • #1 8102302
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 8102545
    lukas1121
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Nie wiem czy wiesz ale w większości występuje malutki potenciometr montażowy który spełnia właśnie tą funkcje szkoda tylko że w żadnej obudowie nie widziałem jeszcze miejsca na niego.
  • REKLAMA
  • #3 8102598
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    W związku z dość częstymi ostatnio tego typu infekcjami proponuję zaznaczać w antywirusach " skanuj nosniki wymienne przy włożeniu" (opis zależny od oprogramowania).

Budyń - wiem o co ci chodzi, to tak ogólnie było bo wielu tego nie wykorzustuje łącznie ze mna do niedawna.
  • #4 8102604
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8102617
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    lukas1121 napisał:
    Nie wiem czy wiesz ale w większości występuje malutki potenciometr montażowy który spełnia właśnie tą funkcje

Proszę o fotografię takiego rozwiązania oraz o wytłumaczenie, w jaki sposób funkcję typu on/off realizuje się przy pomocy potencjometru a nie przełącznika.

Dodano po 5 [minuty]:

B_U_D_Y_N, popraw niezwłocznie błędy w pierwszym poście!
  • #7 8103369
    Jurtv
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Zabezpiecz pena (i najlepiej też kompa) np. za pomocą Panda USBVaccine

Zabezpiecza to nośniki wymienne przed zapisaniem na nich pliku autorun.inf, za pomocą którego uruchamiane są wirusy.
    Poza tym stosując opcję "vaccinate computer" zabezpieczamy partycje kompa przed autorun.inf, oraz wyłączamy całkowicie autorun i autoplay .
  • REKLAMA
  • #8 8104154
    piotrek86
    Poziom 23  
    Ocena: 192
    Ja kupiłem sobie czytnik SD na USB i kartę SD z blokadą przed zapisem i nie mam problemu .
    Po zapisie przesuwam suwak na lock i mam kartę tylko do odczytu :D
  • #9 8146692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 8146776
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    truecrypt portable i robisz zaszyfrowany wolumen
  • #11 8146796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 8148676
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Nie tylko PQI - mam Canyona z mech. "wyłącznikiem" - blokadą zapisu. Niestety - został się w pracy, więc najwcześniej w poniedziałek zobaczę jak to zrobili (obudowa i tak jest już "na taśmę" ;) )
  • #13 8169925
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Trochę później niż myślałem - ale załączam zdjęcia wnętrza tego Canyona. Wyłącznik podłączony do/poprzez kontroler OTI002168.
    Załączniki:
    • pendrive.rar (9.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 15885674
    roomcays
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Panie i Panowie... PQI Cool Drive U339 posiada fizyczną blokadę zapisu w postaci malutkiego przełącznika. Stosuje go od lat i zapewniam, że po uruchomieniu blokady (przełączenia w tryb tylko do odczytu) można go wkładać w nawet najbardziej zasyfiałe "dziury" komputerów bez ryzyka złapania jakiegoś "chorubska".

Jedyny problem z nim taki, że zdobycie go w obecnej chwili graniczy z cudem.

Pozdrawiam

WolfGang
    Załączniki:
    • Fizyczne zablokowanie pendrive przed zapisem danych 20120408123114001 pqi.jpg (81.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fizyczne zablokowanie pendrive przed zapisem danych pqi-cool-drive-u339-8gb-deep-blue-d1.b.jpg (14.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza problem zabezpieczenia pendrive'a przed wirusami, które często przenoszone są przez nośniki USB. Zastanawia się nad możliwością fizycznego zablokowania zapisu danych na pendrive'ie, który posiada model SAMSUNG 831. W odpowiedziach pojawiają się różne sugestie, w tym wykorzystanie potencjometrów lub przełączników, które mogą pełnić funkcję blokady zapisu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami, takimi jak PQI i Canyon, które mają wbudowane mechaniczne przełączniki blokady zapisu. Wskazują również na programowe rozwiązania, takie jak Panda USBVaccine, które zabezpieczają przed wirusami, jednak autor podkreśla, że interesują go tylko rozwiązania sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA