logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [Rozwiązano] Pendrive ze sprzętową blokadą zapisu

Ibuprom 09 Mar 2018 18:41 2538 13
REKLAMA
  • #1 17091747
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    No właśnie. Producenci się wycofali z tego fajnego feature. Sam posiadam PQI U339 który jest już mocno sfatygowany, ceny nowych z przełącznikiem i rozsądną pojemnością to ponad 100$, Obudowa HDD usb3.0 z blokadą zapisu nie jest widziana przez sporo laptopów w menu bootowania. Bawiłem się w tworzenie wirtualnych CD-Romów na chipsetach Phison, ale na dłuższą metę przy drobnej modyfikacji trzeba przerabiać cały obraz do wgrania i jest to irytujące mając kilka takich "kluczy".
    Zatem - propozycja pendrive min 64GB z sensowną prędkością odczytu i sprzętową blokadą zapisu. Aliexpress, bangood, etc? Szukam ale jakoś na nic trafić nie mogę. A może model pendrive który ma oprogramowane write protect i wystarczy switcha dorobić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17092221
    Ibuprom
    Poziom 26  
    A coś dostępnego i sporo poniżej 100$ za 64GB? Te linki też znalazłem. Pierwszy niedostępny, drugi prawie 600 zł.
  • #4 17092320
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Mam trochę inną propozycję - może nie do końca w zgodzie z tematem, ale moim zdaniem dużo fajniejsza zabawka niż Pendrive.

Kieszeń Zalman VE-300, albo jej następczyni VE-350 (VE300 miała fajniejsza obsługę, ale już bardzo trudno z jej zakupem). Za swoją dałem 180zł i uzupełniłem dyskiem laptopowym z odzysku (więc pojemność już jakaś rozsądna, a dysk 320GB miałem za free). Kieszeń może pracować w trzech trybach - jako zwykłe HDD, jako emulacja napędu DVD (to ją wyróżnia z tłumu, bo faktycznie emuluje napęd optyczny w BIOS, wtedy z menu wybiera się plik ISO zapisany na dysku i ten plik jest emulowany jako płyta, BIOSy starych jednordzeniowych gruzów nawet mi z tego bootują), trzeci tryb to DUAL MODE, czyli są włączone oba urządzenia jednocześnie (widać w BIOSie zarówno napęd DVD, jak i dysk).

Kieszeń ma również write-protect, wybierany w menu, ale nie korzystam z tego, bo głównie korzystam z trybu emulacji DVD (gdzie działa w trybie tylko do odczytu).

Jedyny minus to gabaryty większe od pena, ale zastępuje z powodzeniem cały segregator płyt DVD) i przy okazji da się z tego skorzystać jak ze zwykłego dysku. Nie trzeba bawić się w tworzenie boot menu, żeby sobie kilka różnych instalatorów i programów narzędziowych wygodnie używać - wystarczy powrzucać ISO, a obraz wybrać z menu kieszeni. Pliki ISO można wrzucać do podkatalogów, więc można sobie wygodnie pokatalogować wszystko w podmenu (wrzucenie 50 plików ISO do jednego folderu zadziała, też da się wybierać, ale mniej wygodnie).
  • #5 17092636
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Wiedzę że tego Zallmana trudno dostać, ale bliźniaczy IODD-2531 jest dostępny na amazonie za 55$ z darmową wysyłką. Pomysł jak najbardziej ok i o coś takiego mi chodziło. Dzięki.

EDIT:
    O, a jednak - na amazonie po 16 marca będzie VE350 za 46$ z wysyłką.

EDIT 2:
    Jak się okazuje darmowa wysyłka nie obejmuje Polski. Szkoda, bo cena fajna...
  • REKLAMA
  • #7 17093477
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Na amazon.de jest za 52euro - ~240zł. Czyli to samo co ze stanów + przesyłka. Może ze stanów uda się sprowadzić przez znajomego.

A może ktoś jednak ma doświadczenia z przeróbką pendrive'ów? Nie piszę tu o prostej opcji przestawienia phisona w tryb 21, ale o sprzętowych metodach zmiany jego zachowania. Osobiście przerabiałem starsze modele oparte na kontrolerach phisona. Phison w no-name nie reagował na pin WriteProtect, jak działało to najczęściej u Kingstona. Jeden z phisonów miał fajną właściwość że nie raportował blokady zapisu ale nie dokonywał zmian we flashu - można było skasować zawartość a ta wracała po następnym podłączeniu. Inny pozwolił na emulację napędu dyskietek - jeszcze nie tak dawno się przydawało przy operacjach na biosie w starszych płytach. Do tanich sandisków brak jakiejkolwiek dokumentacji aby znaleźć i przetestować pin WP. Eksperymentował może ktoś z pinem blokady zapisu dostępnym bezpośrednio w kości flash? Pomijając już problem z pinami BGA czy taki pendrive będzie poprawnie pracował?
  • REKLAMA
  • #8 17450076
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Kupiłem Zalmann VE350. Już wiem dlaczego jest tak mało popularny. Ma możliwości - owszem, ale obsługa tym pseudo pokrętłem to jakaś parodia. Zrobiliby przyciski i pewnie działałoby to lepiej. Obudowa nie jest też widziana przez sporo biosów, sporo innych się "zawiesza" w trakcie inicjacji - i tak trzeba posiłkować się pendrive'ami. Obudowa jest ok jak już system operacyjny jest uruchomiony, w biosie jest bardzo problematyczna.
  • #9 17450212
    dt1
    Admin grupy komputery
    Fakt, to pokrętło nie jest dobrym rozwiązaniem, ale od biedy da się przyzwyczaić i jakoś je przeżyć. Natomiast co do kompatybilności to nie jest źle. W zasadzie trafiłem tylko jakieś dwa laptopy, które nie chciały z tego startować (jakieś starsze Toshiby z czasów Visty jeszcze). Poza nimi nie mam żadnych problemów ze startem na starszych czy nowszych maszynach. Tyle że ja mam starszy model (ve300). Kieszeń mam wyposażoną w HDD WD blue 320GB z demobilu.
  • #10 17450243
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Nie robiłem zapisków, ale na 10 maszyn 2-3 sprawiały problemy. Najczęściej były to maszyny z biosami producenta - więc wszelakie hp, fujitsu, delle. Standardowe płyty główne z typowym UEFI faktycznie nie sprawiały problemów. Niestety sporo mam maszyn z nietypowymi biosami i problem jest dla mnie dość istotny. Bardziej irytujące jest zawieszanie się biosu po podłączeniu kieszeni - puszczam wsusoffline i trzeba pilnować. Nie pomaga nawet wyłączenie obsługi pamięci masowych w biosie, trzeba kieszeń odłączać przy każdym restarcie.
  • #11 17450322
    dt1
    Admin grupy komputery
    Moja przy restarcie potrafi się też przywiesić (nie zawsze, nie wiem od czego to zależy), ale tylko na 20-30 sekund (wtedy POST faktycznie wisi), ale po tym czasie BIOS wykrywa urządzenie i leci dalej z tematem.

Może sprawdź, czy na stronie Zalmana nie ma nowszego firmware, może coś poprawili.
    Swoją kieszeń sprawdzałem z kilkoma serwerami (Dell, HP, FSC, Lenovo) i z nimi bez problemów działała.
  • #12 17450335
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Kiedyś zostawiłem na godzinkę i bios dalej nie poszedł. Wgrałem najnowsze firmware którego wówczas na stronie producenta nawet nie było. Dodali w nim pamięć ostatniego zamontowanego obrazu - funkcja dodana stosunkowo niedawno w IODD. Oryginalnie nie pamiętał.

Fakt że blokada zapisu jest, przeważnie kieszeń działa stawia ją na czele urządzeń niezbędnych w serwisowaniu komputerów, niemniej jednak wiele jeszcze brakuje aby można było tą kieszeń nazwać niezastąpioną. "Wygoda" użytkowania, kapryśność i nieprzewidywalność każe się zastanowić, czy nie warto było dużo taniej kupić obudowę ze sprzętowym switchem blokady zapisu i używać czegoś pokroju Easy2Boot na niej. Zapewne podobne problemy by były, ale o wiele taniej ;)
  • #13 17450350
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ale numer. VE300 w starszym firmware, z którym go kupiłem, pamiętał, jaki image był ostatnio zamontowany i się z takim uruchamiał (to ma sens, bo przy restartach czasem można odłączyć zasilanie od kieszeni, byłaby lipa, gdyby za każdym razem tym parszywym pokrętłem trzeba było wybierać image). Po aktualizacji ta funkcja też została.

Tak właściwie patrząc na problemy, które Kolega opisuje w modelu VE350 uznaję, że VE300 chyba było nieco mniej problematyczne. Pokrętło jest paskudne w obu modelach, ale jeśli chodzi o przywieszanie się - to u mnie występuje sporadycznie i w końcu przechodzi (więc da się to jeszcze jakoś wytrzymać), a co do kompatybilności - nie mogę narzekać (głównie używam z laptopami i składakami stacjonarnymi, ale też sprawdzałem na kilku serwerach i markowych zestawach - głównie poleasingowych - i działało mi to bez zarzutów).

Być może starszy model miał bardziej udany soft. Trudno mi mówić, bo VE350 nie używałem.
  • #14 18500667
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Kieszeń od czasu zakupu spisuje się bardzo dobrze. Są przypadki że komputer nie chce z niej startować czy zawiesza się na biosie, ale na te komputery mam jeszcze U339 z blokadą zapisu i zestaw ten zapewnia praktycznie bezproblemowe bootowanie niemal każdej maszyny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pendrive'a o pojemności minimum 64GB z hardware'ową blokadą zapisu, ponieważ obecnie dostępne modele są drogie lub trudno dostępne. W dyskusji zaproponowano alternatywy, takie jak kieszeń Zalman VE-300 i VE-350, które oferują emulację napędu DVD oraz możliwość blokady zapisu, ale mają problemy z kompatybilnością w BIOS-ach niektórych laptopów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, wskazując na trudności w uruchamianiu z tych urządzeń oraz na problemy z obsługą. Wspomniano również o modelu IODD-2531 jako tańszej alternatywie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA