logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus L2000D sam się wył.oraz zegar wskazuje mniejszą wartość

spontan22 22 Maj 2010 09:12 1972 12
REKLAMA
  • #1 8104606
    spontan22
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam,mam taki problem z wymienionym w tytule laptopie otóż potrafi się on sam wyłączyć,w czasie jak to się dzieję na 2 sek. wskakuje niebieski obraz i coś pisze,nie jestem w stanie tego wszystkiego przeczytać w ciągu tego czasu.Czy to może być od przegrzewania się np procka? Jego temp. to ponad 70C.Jest to Athlon 1400+ o zegarze 1200ghz(słyszałem że się bardzo grzeją).Mam jeszcze takie pytanie że zegar w systemie oraz w everescie raz pokazuje 1200ghz a raz 768mhz czym to jest spowodowane? Jak zrobić żeby było cały czas 1200ghz? I może ktoś wie jak zaradzić temu żeby laptop się nie wyłączał np. może jest ustawienie jakieś w biosie które każe mu sie wył.po przekroczeniu jakiejś temp,jak to wył.?
  • REKLAMA
  • #2 8104762
    olooo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    W BIOSie ustawia się taktowanie procesora tzw SpeedStep. Możesz mieć tak, że jak laptop działa na zasilaczu to jest max, a jeśli na baterii to masz połowę nominalnej prędkości.

Przegrzewanie się procesora może być przyczyną samoczynnego wyłączania się laptopa - włączają się zabezpieczenia żeby laptop się nie sfajczył. Trzeba sprawdzić czy wentylator działa, czy jest czysty, czy radiator dobrze przylega do proca, czy rurka miedzian z gazem się nie rozszczelniła, czy jest pasta termiczna - a jeśli wszystko działa to podłącz na stałe zasilanie do wentylatora i wtedy obadaj czy laptop zgaśnie.

Wcześniej sprawdź ustawienia systemu żeby, się nie okazało, że masz np zepsuty zasilacz lub baterię, jedziesz na niskim taktowaniu, potem system wyłącza LCD, dyski i rozpoczyna hibernację. Wejdź z ustawienia zasilania i wyłącz wszystkie funkcje oszczędzania i automatycznego wyłączania
  • #3 8104883
    spontan22
    Poziom 13  
    Tak miałem ustawione z opcjami zasilania.Nie mogę odkręcić tego laptopa a na siłę nie chcę nic robić! Na razie przessałem go odkurzaczem. A z tym prockiem to jest tak ze jak nie potrzebuje to zegar jest na 700mhz a jak potrzebuje to jest na 1200mhz
  • Pomocny post
    #4 8104896
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Wyłącz automatyczny restart po wystąpieniu błędu i podaj komunikat z blue screen'a.
  • REKLAMA
  • #5 8107894
    spontan22
    Poziom 13  
    a jak to zrobić? Możesz napisac jak wyłączyć ten auto res.
  • REKLAMA
  • #6 8108144
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Panel Sterowania>System>Zaawansowane>Uruchamianie i Odzyskiwanie Ustawienia a tam odznacz opcję Automatycznie uruchom ponownie.
  • #7 8109077
    spontan22
    Poziom 13  
    i CO MAM ROzUMIEĆ ZE NIE BEDZIE SIĘ WYŁANCZAŁ?
  • Pomocny post
    #8 8109083
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Zatrzyma się z wyświetlonym komunikatem błędu na ekranie, a Ty będziesz mógł go przepisać.
  • REKLAMA
  • #9 8109158
    spontan22
    Poziom 13  
    ok kumam

Dodano po 1 [minuty]:

a może wiecie jak ustawić zeby nie wyłączał się po przekroczeniu jakiejs temp.bo w biose chyba tego nie mam
  • #10 8111852
    spontan22
    Poziom 13  
    pomoże ktoś? zauważyłem jeszcze ze np jak włączam utorrent to program ściąga przez 15 mi. a poźniej się zawiesza i wyskakuje błąd,moim zdaniem to właśnie od tego przegrzewania się

Dodano po 6 [minuty]:

oczywiscie utorrent tylko sie zawiesza pozniej mozna go zamknac i otworzyc jeszcze raz i tak w kolko
  • #11 8118693
    spontan22
    Poziom 13  
    Panowie ustawiłem tak jak zalecaliście,i nadal występuje ten problem i znów pokazuje sie tylko na chwilkę ten komunikat na niebieskim tle,lecz byłem na tyle cierpliwy i siedziałem w ryty w ekran z aparatem i zrobiłem foto,lecz zdjęcie nie jest najlepszej jakości,ale może bedziecie wiedzieć o co chodzi.Asus L2000D sam się wył.oraz zegar wskazuje mniejszą wartość
  • Pomocny post
    #12 8118751
    drakomp
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    To błąd sprzętu. Sprawdź stan twardego dysku programem mhdd, pamięć ram programem memtest. Jak masz dwie kości to każdą z osobna, wyciągnij kartę Wi-Fi jak jest. Wszystkie narzędzia znajdziesz min. na płycie UBCD.
  • #13 8123385
    spontan22
    Poziom 13  
    No dobrze Panowie zrobiłem skan pamięci tym programem i co chwile wyskakiwały takie komunikaty nie zrobiłem wszystkich foto poniewaz nie wiem ile bym ich musiał tu nawstawiać...czyli myslicie że to wina pamięci że lap sie wył....

Asus L2000D sam się wył.oraz zegar wskazuje mniejszą wartość Asus L2000D sam się wył.oraz zegar wskazuje mniejszą wartość Asus L2000D sam się wył.oraz zegar wskazuje mniejszą wartość Asus L2000D sam się wył.oraz zegar wskazuje mniejszą wartość Asus L2000D sam się wył.oraz zegar wskazuje mniejszą wartość

Dodano po 11 [minuty]:

wyjąłem jedna kość i zrobiłem skan na jednej i nie wyskakują błędy,ta kość którą wyjąłem jest lekko na krzemionce ukruszona ale nie dużo.Zaraz zrobię skan tej samej kości i zobacze czy to ona była problemem w razie czego mam zapasową tylko najpierw ja też ze skanuje.

Dodano po 24 [minuty]:

no dobra jest tak:testowałem osobno oby dwie pamieci i jest ok,nawet w osobnych gniazdach,testuje razem obydwie i jest lipa tak jak wczesniej,jakiś pomysł?

Dodano po 31 [minuty]:

zrobiłem tak:wyjąłem tą podejrzaną kość i zastąpiłem ją nową,i jest ok,wcześniej wspomniałem że przy uruchomionym programie uTorrent program chodził ok 5 min.i zawieszka,a teraz płynnie chodzi i sie nie zawiesza,mysle że te kości nie mogły ze sobą pracować bo jedna z nich była uszkodzona,choć przyznam się ze nie testowałem do końca tych kości bo nie wiem ile bym musiał czekać,obstawiłem tą uszkodzoną na krzemionce,choć teraz sprawdze do końca te dwie które teraz wrzuciłem

Dodano po 53 [sekundy]:

a no i zobaczymy jak to będzie z tym wyłączaniem się lapka

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus L2000D, który samoczynnie się wyłącza, a podczas tego procesu pojawia się niebieski ekran. Podejrzewa, że przyczyną może być przegrzewanie się procesora Athlon 1400+ (1200 MHz), którego temperatura przekracza 70°C. Użytkownik zauważa, że zegar procesora zmienia się z 1200 MHz na 768 MHz, co może być związane z ustawieniami oszczędzania energii. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie wentylatora, radiatora, oraz ustawień BIOS, a także wyłączenie automatycznego restartu po błędzie, aby uzyskać więcej informacji o problemie. Użytkownik testuje pamięć RAM, co sugeruje, że może być to przyczyną problemów z wyłączaniem się laptopa.
REKLAMA