logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć boczek drzwi w Seicento do wymiany bębenka zamka?

darekaxe 22 Maj 2010 18:23 9024 11
REKLAMA
  • #1 8106191
    darekaxe
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Proszę o poradę jak dostać się do zamka w drzwiach w celu wymiany wkładki.
    Ten plastik (boczek ?) trzyma się na jakichś dziwacznych wkrętach.
    Jak się to zdejmuje by dostać się do zamka?
    Dzięki za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8107125
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 540
    Po odkręceniu wszystkich "śrub" które są widoczne przy mocowaniu "boczka" drzwi wystarczy delikatnie podważyć boczek i kolejno wypinać te plastikowe zatrzaski mocujące boczek do poszycia drzwi. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8107136
    ancus
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Musisz odkręcić plastikowy podłokietnik, ściągnąć korbę od szyby i mieć pod ręką jakiś płaski śrubokręt...najlepiej dwa...tylko owiń je taśmą izolacyjną i musisz na siłę ,,podwadzać" tapicerkę przy zatrzaskach a zobaczysz je odginając tapicerkę i przypuszczam że dosyć mocno będą się trzymać więc nie bój się...jeden śrubokręt wsuń z jednej strony obok zatrzasku a drugi z drugiej i mocno odginaj...znając fiata to i tak kilka zatrzasków pęknie ale i tak można je potem zamontować:)uważaj tylko żebyś nie porysował wokół tapicerki śrubokrętem...
  • REKLAMA
  • #4 8107500
    barubar
    Poziom 26  
    Ocena: 187
    Tam się paluchy wkłada a nie śrubokręty owija izolacją. Odrywasz kilka (wystarczy jeden) szarpiąc za schowek i jedziesz po obwodzie. Jak już chcesz być taki elegancki, to zaproponuj mu zestaw specjalny do wyciągania kołków. Tak, to jest porada jak można wywalić tą tapicerkę w 30 sekund zamiast tracić na to 2 godziny. Bo ta płyta, podstawa czy jak to zwać i tak się rozlezie w paru miejscach, choćbyś nie wiem jak się starał. Bo tak to przeważnie bywa, że tworzywo sztuczne z czasem twardnieje, natomiast jakieś płyty paździerzowe z czasem miękną.
  • REKLAMA
  • #5 8108213
    darekaxe
    Poziom 11  
    Dzięki , ale tam jak się zajrzy w te dziury (chyba 3) to zamiast wkrętów trzymających boczek są jakieś "coś" i nie ma to ani na łasko ani na krzyż
    , czym to odkręcić ?
  • #6 8109817
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Kolego jak ty nawet nie masz takich "narzędzi" to weż lepiej (bez urazy) ale podjedz do kogoś co ma pojęcie jak to zrobić i ma czym to zrobić! Pozdrawiam!
  • #7 8112414
    darekaxe
    Poziom 11  
    Chodzi mi tylko o te dwa dziwne wkręty
    (kołki ?) w podłokietniku który muszę odkręcić ,
    czym to odkręcić ?
  • #8 8113125
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Te "dziwne" kołki to są łby śrub na klucz imbusowy,i aby je odkręcić musisz kupić zestaw kluczy imbusowych ,albo 1 imbusa o rozmiarze 6 albo 5 ? Dawno tego nie odkręcałem w tym modelu Fiata i nie wiem który rozmiar! Jednak cały zestaw przyda sie tobie do "innych napraw". Ceny takich zestawów zaczynaja sie od 10zł ,także jest w czym wybierać ,ale taki za 10zł do śrub tapicerki ,itp rzeczy raczej wystarczy. Pozdrawiam!
  • #9 8116500
    darekaxe
    Poziom 11  
    Dzięki ,wszystkim , mam jasność , te wkręty rzeczywiście są do kluczy
    nasadowych które cały czas miałem (!) tylko w dziurze nie widziałem
    małego sześciokątnego otworu .
    Pozdrowienia dla technicznej braci !
  • Pomocny post
    #10 8117512
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Jak kolega znalazł pomoc ,to może już zamknąć temat. Pozdrawiam!
  • #11 8117549
    barubar
    Poziom 26  
    Ocena: 187
    Potrzeby lotny moderator z uprawnieniami tylko do zamykania wątków:D
  • #12 8123503
    darekaxe
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim. Okazało się że ja te klucze mam , tylko w dziurze ten
    wkręt wygląda podejrzanie bo nie widać w nim sześciokątnego otworu.
    Thanks everybody.

Podsumowanie tematu

✨ Aby zdjąć boczek drzwi w Fiacie Seicento w celu wymiany bębenka zamka, należy najpierw odkręcić plastikowy podłokietnik oraz korbę od szyby. Następnie, używając dwóch płaskich śrubokrętów owiniętych taśmą izolacyjną, delikatnie podważyć tapicerkę przy zatrzaskach, które mogą być mocno trzymane. W przypadku trudności z odkręceniem "dziwnych" wkrętów w podłokietniku, są to łby śrub na klucz imbusowy, które wymagają klucza imbusowego o rozmiarze 5 lub 6. Po zidentyfikowaniu odpowiednich narzędzi, proces demontażu powinien być prostszy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA