logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optiview 15LX92 - wyłączanie się, przegrzewanie 2SC5404, cykanie przekaźnika

zbubu 24 Sie 2004 12:46 2543 13
REKLAMA
  • #1 811060
    zbubu
    Poziom 11  
    Witam pierwszy raz na Forum
    Mam problem z monitorem Optiview 15LX92 polegający na wyłączaniu się po kilku godzinach - cykanie przekażnika jak opisano w podobnych postach .W większości koledzy sugerują zimne luty ale to już wyeliminowałem (lub procek), wystepuje natomiast nadmierne przegrzewanie się 2SC5404 (QH12), który "parzy" wymiana na na nowy pomogła na chwilę . Elementy w obwodzie sterowania bazy wymieniłem na nowe bez rezultatu .
    Czyżby uszkodzenie procka lub TDA9109? ale procek nie steruje bezpośrednio kluczowaniem H .
    Może komuś z kolegów udało się w skuteczny sposób to naprawić ?
    Mam w pracy 3 takie monitory z tymi samymi objawami .
  • REKLAMA
  • #2 811084
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Bez pomiarów oscylkoskopem nie da się stwierdzić czy wszystko jest w porządku ze sterowaniem tym tranzystorem, i nie da sie wykluczyć uszkodzenia TDA9109. Ale IMHO to coś obciąża Ci ten tranzystor... Trafopowielacz? Może ząb czasu drąży kondensatory wewnątrz niego - to się zdarza. ;)
    Wymieniłeś elektrolity w zasilaniu odchylania/wn? Kondensator powrotu? Dioda tłumiąca włączona równolegle z tranzystorem żyje?
  • #3 811157
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam co do wyłaczania to wina lezy po stronie procesora i w momencie wyłaczenia należy go szybko schłodzic i zobaczysz czy czas wyłaczania sie wydłuzy jesli tak to proc do wymiany lub załóż mu radiator.Temat byłopisywany; co do grzania sie tranzystora to winę ponoszą tu elektrolity w zasilaniu lini+B.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 811200
    zbubu
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedż
    Na początek spróbuję elektrolity w gałęzi B+ oraz może diodę wpiętą równolegle do tranzystora .
    O próbnej wymianie trafa na sprawny (bez 100% pewności)na razie nie ma mowy - koszty w firmie . Sprawdzę jednak opór między kapturkiem WN a masą .
    Jak wyjdzie coś nowego napiszę .
  • REKLAMA
  • #5 811389
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    W tym monitorze są awrayjne TDA9109 i procesor.
    Uszkodzenie procesora objawia się najczęściej cyklicznym wyłączaniem i włączaniem monitora. TDA natomiast powoduje brak liniowości w pionie bądź wyłączanie WN. W Twoim przypadku zacząłbym od podmiany TDA.
  • #6 814983
    zbubu
    Poziom 11  
    Przed zakupem TDA9109 posprawdzałem( wymieniłem) kondensatory w gałęzi B+ oraz diody w obwodzie tranzystora , zmierzyłem opór na kapturku WN>40MOhm ale zaniepokaja mnie napięcie zasilania B+ które wynosi u mnie 93V przy zasilaniu przed przetwornicą 53V , oba te napięcia mierzone w trybie bez sygnału z komp. z własnym obrazem generowanym przez procesor . Regulację tych 93V robi TDA 9109 może tu szukać ?
  • #7 815148
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Zacznijmy od początku.
    Po kilku godzinach pracy zaczyna cykać przekażnik - jeśli obraz pojawia się i znika, masz uszkodzony procesor na 100%.
    A jeśli jest całkowity brak obrazu i słychac cykanie przekażnika wtedy sprawa jest trudniejsza. Przekaźnik jest zasilany z 12V i sterowany przez procesor. Tylko zanik napięcia 12V, wada procka, resetowanie lub zanik zasilania procka ew. kwarc może powodować cykanie przekażnika.
    2SC5404 zostawiłbym w spokoju, ma prawo być gorący. Gdyby osiągnął zbyt wysoką temperaturę padłby na amen.
    Tak więc w chwili cykania sprawdź napięcia 5V i 12V.
  • #8 864014
    zbubu
    Poziom 11  
    Po dłuższej przerwie wracam jeszcze raz do tematu "uszkodzonego" procesora . Nie mając nowego ani szansy na podmianę zrobiłem próbe z założeniem radiatorka na procesor , który połączyłem z GND , dodatkowo połączyłem obudowę kwarcu z GND . Od tej pory monitor pracuje nie wykazując wczesniejszych objawów , więc może jednak jest to jakiś sposób na naprawę . Uważam że ten temat można zamknąć
  • #9 1324283
    arur
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czytalem wszystkie posty dotyczace tego monitora, bo sam taki mam i mam problem z wylaczanie sie montora i sadzac po postach jest to procesor wiec chcialbym zalozyc na niego radiator, szukalem na plycie ale nie znalazlem:-( Moze mi ktos powiedziec gdzie sie znajduje mniej wiecej ten procesor??? i co na nim dokladnie jest opisane?

Bardzo prosze i serdeczie pozdrawiam arur
  • #10 1324914
    zbubu
    Poziom 11  
    Jest to układ scalony w 40 nózkowej obudowie ( 40 lub coś podobnego) .
    Mieści się w środku przedniej częsci płyty monitora , pod kineskopem . Pamięć eeprom to układ w 8 nózkowej obudowie z oznaczeniem 24xxx lub 93xx ( układ w pobliżu procesora) , w tej chwili nie potrafię dokładnie określić gdyż nie mam już dostępu do tego monitora
  • #11 1325123
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Procesor ma napis WT60P1 lub HYUNDAI S570 V3.4.
    Umieszczony jest z przodu płyty pod kineskopem.
  • REKLAMA
  • #12 1327509
    avs1
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Na jakiś dobry radiator jest tam bardzo malo miejsca.Zainstalowałem w kilku sztukach maly 12 voltowy wentylator ale zasilany z 5 v.Pomogło
  • #13 4618338
    BloodLine
    Poziom 12  
    Witam, mam ten sam problem i po schłodzeniu procesora wszystko wraca do normy, mam jednak pytanie. Chciałem zamontować nad procesorem 12V wentylatorek ale nie mam żadnych schematów i nie bardzo wiem gdzie i czy wogóle na płycie głównej jest jakieś miejsce skąd można by było podciągnąć takie napięcie niczego nie uszkadzając. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o pomoc.
  • #14 4618818
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    Hm... no jest takie miejsce jest, zlokalizuj wtórna stronę przetwornicy miernikiem poszukaj odpowiedniego napięcia i to by było na tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Optiview 15LX92 wykazuje problem z samoczynnym wyłączaniem się po kilku godzinach pracy, któremu towarzyszy cykanie przekaźnika. Przyczyną jest najczęściej uszkodzony procesor sterujący, który po przegrzaniu powoduje resetowanie i cykliczne wyłączanie monitora. Nadmierne przegrzewanie tranzystora 2SC5404 (QH12) jest objawem obciążenia, lecz sam tranzystor nie ulega uszkodzeniu, a wymiana elementów w obwodzie bazy nie przynosi trwałej poprawy. Wskazane jest sprawdzenie i wymiana elektrolitów w zasilaniu linii B+ oraz diody tłumiącej równolegle do tranzystora. Napięcie B+ mierzone przy braku sygnału wynosi około 93V, regulowane przez układ TDA9109, który może również być źródłem problemów, choć uszkodzenie procesora jest bardziej prawdopodobne. Diagnostyka powinna obejmować pomiary napięć 5V i 12V oraz kontrolę stanu kondensatorów i diod. Skutecznym rozwiązaniem okazało się zamontowanie radiatora na procesorze oraz połączenie obudowy kwarcu z masą, co znacznie poprawiło stabilność pracy monitora. Procesor WT60P1 (lub HYUNDAI S570 V3.4) znajduje się na przedniej części płyty głównej pod kineskopem, w obudowie 40-nóżkowej. Ze względu na ograniczoną przestrzeń, alternatywnie stosuje się małe wentylatory 12V zasilane 5V, które również poprawiają chłodzenie i stabilność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA