logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór tunera: DreamBox 800 HD z USB czy szybszy 500 HD bez USB?

Szymon Tarnowski 24 Maj 2010 12:10 10228 11
REKLAMA
  • #1 8111983
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 180
    Witam, ponieważ mój Opticum wyzionął ducha po burzy zacząłem się rozglądać za czymś innym. Wolałbym uniknąć niedoróbek w sofcie Globo/Opticum więc chciałbym postawić na coś lepszego. Ważne dla mnie są następujące parametry:
    - karta sieciowa, głównie do sharingu
    - opcja PVR / PVR-ready
    - możliwość podłączenia dysku USB (został po starym tunerze)
    - obsługa HD
    - wyjście HDMI/DVI
    - na ilości czytników kart mi nie zależy, wystarczy 1, zanim nie postawie sharingu
    - na ilości slotów do CI mi w ogóle nie zależy, może być zero

Wstępnie rozważałem tuner DreamBox 800 HD, ale znalazłem że odmiana 500 HD jest nieco szybsza (ale za to nie ma USB). Cenowo oba tunery by mnie kosztowały tyle samo, bo do 500 musiałbym dokupić dysk sata 2.5", więc czy ten zysk na prędkości tunera jest warty takich kombinacji? Na razie rozważam cenowy wersje oryginalne a nie klony, być może jednak klon 500 i wymiana dysku byłyby dla mnie bardziej opłacalne.

Ideałem byłby DM 800 HD se, ale dopiero go pokazali na targach i nie wiadomo kiedy wejdzie na rynek (i za jaką cenę).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8113290
    erneest
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 26
    Osobiście proponuję DM 500HD ze względu na nowszy procesor niż w DM 800HD, poza tym ma już HDMI zamiast DVI. Niestety trzeba tez uważać z softami gdyż nieudane flashowanie DM 500HD powoduje wysłanie go w elektroniczny niebyt.
  • REKLAMA
  • #3 8115125
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    erneest napisał:
    Niestety trzeba tez uważać z softami gdyż nieudane flashowanie DM 500HD powoduje wysłanie go w elektroniczny niebyt.
    Masz na myśli klony, czy to że oryginały też mają tendencję do umierania?

Martwią mnie jeszcze dwa problemy:
    1. DM 500 ma szybszy procesor więc i grzeje się bardziej. Nie znalazłem żeby w oryginałach był montowany wiatraczek, więc zakładam że nie ma, czy to stanowi jakiś duży problem?
    2. Czy po wgraniu jakiegoś nieoryginalnego softu w oryginalny tuner zawsze będzie można wgrać oryginalny soft? Trochę czytałem i wszyscy psioczą na "stage 2 bootloader". Czy ten problem dotyczy tylko klonów?
  • Pomocny post
    #4 8115982
    erneest
    Wszystkie klony mają problem z softem, oryginalne DM nie mają tego problemu. Możesz w oryginał wgrywać Gemini, PLi czy co tam uważasz, na pewno będzie działać, niestety do klonów są troszkę inne softy, wydaje mi się że problem leży w zabezpieczeniu oryginałów kartą SIM. Co prawda klony również mają kartę SIM ale nikt tak naprawdę nie wie co w niej siedzi i w jaki sposób zabezpiecza ona oryginalnego Dreamboxa. Co do wentylatorów to chyba projektant wiedział co robi, skoro nie ma wentylatora to nie jest tam wymagany, przecież szybszy procesor nie oznacza automatycznie że stanie się bardziej gorący.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 8117313
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Mimo wszystko zaproponuję DM 800HD.
    DM 500HD chodzi szybciej, ale chodzi tutaj o uruchomienie systemu.
    Gemini w 800HD uruchamia się około 4 minuty. W 500HD nie wiem bo nie mam, ale z tego co piszą użytkownicy działa to szybciej.
    DM 500HD posiada wmontowany wentylator. W DM 800HD można zrobić to samemu (koszt to około 10-12 zł.).
    DM 800HD posiada gniazdo USB które można odblokować także w DM 500HD poprzez wylutowanie jednego lub dwóch rezystorów, ale gwarancja wtedy leci w kosmos.
    Na twoim miejscu poczekałbym na 800HD se.
  • REKLAMA
  • #6 8117952
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    axelakis napisał:
    DM 500HD chodzi szybciej, ale chodzi tutaj o uruchomienie systemu.
    Gemini w 800HD uruchamia się około 4 minuty. W 500HD nie wiem bo nie mam, ale z tego co piszą użytkownicy działa to szybciej.
    Że co? 4 minuty? To jakaś paranoja, a ile czasu wstają inne softy?
  • #8 8118188
    AxelNext
    Poziom 38  
    Zapomniałem dodać, że w tych 4 minutach uruchamia się także CCcam (lub inny emulator) który jest niezbędny do sharingu.

Jest tak jak napisał Janusz -> Enigma to system Linux, a nie zwykły soft.
    Windows Vista też się uruchamia 4-5 minut i nikt nie nażera.

Poza tym Enigmę na DM możesz uruchomić i nie odłączać DM w ogóle z sieci, a tylko pilotem wprowadzać tuner w stan czuwania. Wtedy wszystko działa natychmiast po kliknięciu na przycisk pilota.
  • #9 8118927
    erneest
    @ axelakis, mnie na IP Boxie 9000HD e2 z pendrive uruchamia się w granicach do dwóch minut, zależy jaki skin mam wybrany, w tym czasie startuje cały system i uruchamia się emu. Poza tym masz do wybory standby i deep standby.
  • #10 8121178
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Janusz napisał:
    Przedmówco - to nie soft a Linux... I powiem Ci, że to zupełnie inna bajka :D
    Przykładowo mam telewizor na linuxie który się uruchamia w 15 sek. Mam też własny serwer który z różnymi dziwnymi sprzętami podłączonymi wstaje w 40 sekund. Oczywiście rozumiem że oprócz linuxa w takim tunerze pracuje jakiś "program użytkownika" w tym przypadku cała funkcjonalność tunera, ale 4 minuty to jest chore.

Czy dobrze rozumiem że w standby system pracuje a dopiero w "deep standby" jest wyłączony w 100%? Jaki jest pobór prądu w stanie standby?
    No i czekam nadal na porównanie szybkości uruchamiania 500 i 800.

Czy oprócz procesora, złącz, obudowy, wyświetlacza to modele 500 i 800 czymś więcej się różnią?
  • #11 8121478
    AxelNext
    Poziom 38  
    Z ciekawości sprawdziłem teraz czas uruchamiania Enigmy z CCcam i wyszło 2 minuty 10 sekund. Kiedyś sprawdzałem i wydawało mi się że było to 4 minuty, ale widocznie coś mi się wtedy nie teges :D

Przy zwykłem czuwaniu system uruchomi się od razu, a po głębokim czuwaniu system się restartuje.

Co do poboru prądu to:

DM 500HD
    Power consumption:
    < 12W at 12V
    < 1W in standby

DM 800HD
    Power consumption:
    < 15W at 12V
    < standby -> brak na stronie producenta.
  • #12 8123500
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Wstępnie wybrałem 500, bo nowsza i tańsza. W planach była wymiana na coś lepszego za rok, po urządzeniu salonu, a wtedy ja bym zabrał sobie 500 do siebie do warsztatu ;). Niestety żona się oparła na coś z wyświetlaczem z przodu, niby 800 ma mały i małowyraźny wyświetlacz, to jednak takie coś mogło by być.

Chciałem dzisiaj zamówić sobie tuner, tak żeby na jutro przyszedł kurierem, jednak się nie udało. Albo w firmie nikt nie pracuje, albo nie mają, albo nie wyślą dzisiaj. Straciłem 4 godziny czasu a kończyłem z popsutym humorem i bez tunera, oczywiście u mnie w mieście mają 1000 "salonów" tv sat w których sprzedają wyłącznie tunery w pakiecie z umową.

Ponieważ przedłuża mi się termin do zakupu, to jeszcze trochę podywaguję sobie o modelach. Spodobał mi się "ipbox 9000 hd", wiem że to nie dreambox ale ma opcję na dwie głowice i wyglądający na solidny wyświetlacz. Oczywiście znalazłem 1000 opinii za i 1000 opinii przeciw. Coś mi koledzy podpowiedzą na temat tego tunera?

Regulamin p.10.2. Temat zamykam. [TS]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tunera satelitarnego, preferując model DreamBox 800 HD z USB lub szybszy 500 HD bez USB. Kluczowe wymagania to karta sieciowa do sharingu, opcja PVR, obsługa HD, wyjście HDMI/DVI oraz możliwość podłączenia dysku USB. Użytkownicy dyskutują o różnicach między modelami, wskazując na nowszy procesor w DM 500 HD, co może prowadzić do większego nagrzewania się urządzenia. Oryginalne modele DreamBox są preferowane ze względu na lepszą obsługę oprogramowania w porównaniu do klonów. Wskazano również na czas uruchamiania systemu, który w DM 800 HD wynosi około 4 minut, co budzi wątpliwości co do efektywności. Użytkownik rozważa także model IP Box 9000 HD, który oferuje dodatkowe funkcje, ale nie jest tak popularny jak DreamBox.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA