logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VHS SONY SLV 725 - brak pełnych napięć po naprawie zasilacza, brak sygnału POWER ON

wilcze 24 Sie 2004 18:50 1959 1
REKLAMA
  • #1 811708
    wilcze
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Zasilacz mial spalony rezystor na wejsciu 4,7 ohm oraz tranzystor wykonawczy 2sc 4231. Jest to prosty uklad zasilacza impulsowego na dwoch tranzystorach bez ukladu scalonego, jednak przyspazajacy mi wiele klopotu. Po wymianie w/w czesci oraz kondziora startujacego 1uf/100 v uklad dalej nie startuje. Wydaje sie ze reszta elementow jest OK po stronie pierwotnej. Mam pytanie czy ktos ma schemat do tego modelu lub wie w jakich jeszcze modelach ten zasilacz sie pojawia. Albo moze ktos ma przed soba ten schemat i bylby tak mily i mnie poprowadzil przez naprawe. Za wszelaka pomoc bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam serdecznie.

I wszystko jasne, nieszczesny 2sc4231 byl uszkodzony, przy wyzszej czestotliwosci puszczal, czego nie bylo widac podczas badania zlaczy miernikiem. Po wymianie nowego na nowy ;) zasilacz wystartowal. Jednak to nie koniec problemow. Jest tylko czesc napiec. Sprawdzilem i okazuje sie ze nie dochodzi do zasilacza POWER ON, po podaniu 5V z zewnatrz pojawiaja sie wszystkie napiecia. Czyli zasilacz jest juz chyba OK. Czy ktos ma schemat tej maszyny albo pomysl gdzie naelzy szukac przyczyny zaniku tego napiecia POWER ON ? I jeszcze jedno z zasilacza wychodzi tez napiecie z jednego z uzwojen trafa oznaczone 6V DC i 0V DC. Co to za jedno i co ono robi ?

Pozdrawiam !!
    WK
  • REKLAMA
  • #2 5745516
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam po latach. U mnie były dokładnie te same elementy uszkodzone. Wymieniłem 1u/100V oraz 2SC4231 (dając tymczasowo BUT11AF). Spalił mi wtedy bezpiecznik. Okazało się że sprawcą całego zamieszania jest wyschnięty 82u/400V. Po wymianie, zasilacz działa poprawnie. Pozdrawiam Piko.
REKLAMA