Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie awaryjne pompy zanurzeniowej

jolka009 26 May 2010 16:12 2715 7
    jolka009
    Level 10  
    Chciałabym podłączyć zasilanie awaryjne do pompy zanurzeniowej, pływakowej o mocy 1100W.
    Miałby to być prostownik, akumulator 12V i przetwornica 12DC/230AC.

Naczytałam się trochę o tych prztwornicach tutaj na forum, no i wychodzi mi z tego, że ten sinus na wyjściu często nie bardzo przypomina sinus.
    I że w związku z tym podłączone urządzenie może nie działać, albo nawet się uszkodzić.

Proszę o rade w tej sprawie - jakiej ewentualnie przetwornicy użyć żeby miała lekki zapas mocy i była dobra.
    No i jak dobrać akumulator żeby działał bez zarzutu. Nie mam w ogóle rozeznania jeśli chodzi o porducentów tego typu urządzeń.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Jeśli chodzi o całkowity brak zasilania to z tą przetwornicą może dobry pomysł ale tak wspomnę o układach przełączania fazy przy zaniku jednej przełącza na drugą.
    Gwarantuje zasilanie jedno fazowe z instalacji 3fazowej o ile nie wyłączą prądu na osiedlu. Jak jedna faza zaniknie to niema problemu a nawet jak nie będzie dwóch to zawsze przełączy na 3 :D
    Może jakiś większy UPS lub wskoczyć do forum elektroników i poszukać porady na zwiększenie możliwości UPS-a poprzez zmianę akumulatora lub dopięcie jeszcze jednego.
    zubel
    Conditionally unlocked
    Będziesz potrzebował przetwornicy z duuuużym zapasem mocy. Minimum 3 razy.
    Sam prąd rozruchowy takiej pompy już jest problemem.
    GBW
    Level 30  
    I duży akumulator 1100W daje nam ,nie licząc strat, 90A pobieranych z akumulatora.
    michuszcze
    Level 17  
    Taniej wyjdzie agregat.
    worw
    Level 21  
    Kolego a jak długo chciałbyś, żeby ta pompa chodziła na akumulatorach? Są agregaty z samoczynnym startem.
    jolka009
    Level 10  
    Jestem koleżanka, a nie kolega :-)

praktyka jest taka że pompa w ciągu max.5 minut radzi sobie z wypompowaniem wody. Ale żeby mieć zapas na wypadek kilku załączeń czy też dłuższego braku zasilania (wówczas przetwornica też coś tam zużyje), myślałam o akumulatorze 120Ah/12V.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    A możesz coś napisać więcej o instalacji jaką tworzysz z tą pompą co to za infrastruktura i jakie ma znaczenie w pracy i co zależy od niej :D