logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką przetwornicę i akumulator wybrać do pompy zanurzeniowej 1100W?

jolka009 26 Maj 2010 16:12 3021 7
  • #1 8119653
    jolka009
    Poziom 10  
    Chciałabym podłączyć zasilanie awaryjne do pompy zanurzeniowej, pływakowej o mocy 1100W.
    Miałby to być prostownik, akumulator 12V i przetwornica 12DC/230AC.

Naczytałam się trochę o tych prztwornicach tutaj na forum, no i wychodzi mi z tego, że ten sinus na wyjściu często nie bardzo przypomina sinus.
    I że w związku z tym podłączone urządzenie może nie działać, albo nawet się uszkodzić.

Proszę o rade w tej sprawie - jakiej ewentualnie przetwornicy użyć żeby miała lekki zapas mocy i była dobra.
    No i jak dobrać akumulator żeby działał bez zarzutu. Nie mam w ogóle rozeznania jeśli chodzi o porducentów tego typu urządzeń.
  • #2 8119942
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Jeśli chodzi o całkowity brak zasilania to z tą przetwornicą może dobry pomysł ale tak wspomnę o układach przełączania fazy przy zaniku jednej przełącza na drugą.
    Gwarantuje zasilanie jedno fazowe z instalacji 3fazowej o ile nie wyłączą prądu na osiedlu. Jak jedna faza zaniknie to niema problemu a nawet jak nie będzie dwóch to zawsze przełączy na 3 :D
    Może jakiś większy UPS lub wskoczyć do forum elektroników i poszukać porady na zwiększenie możliwości UPS-a poprzez zmianę akumulatora lub dopięcie jeszcze jednego.
  • #3 8121596
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Będziesz potrzebował przetwornicy z duuuużym zapasem mocy. Minimum 3 razy.
    Sam prąd rozruchowy takiej pompy już jest problemem.
  • #4 8122158
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    I duży akumulator 1100W daje nam ,nie licząc strat, 90A pobieranych z akumulatora.
  • #5 8122206
    michuszcze
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Taniej wyjdzie agregat.
  • #6 8124041
    worw
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Kolego a jak długo chciałbyś, żeby ta pompa chodziła na akumulatorach? Są agregaty z samoczynnym startem.
  • #7 8124071
    jolka009
    Poziom 10  
    Jestem koleżanka, a nie kolega :-)

praktyka jest taka że pompa w ciągu max.5 minut radzi sobie z wypompowaniem wody. Ale żeby mieć zapas na wypadek kilku załączeń czy też dłuższego braku zasilania (wówczas przetwornica też coś tam zużyje), myślałam o akumulatorze 120Ah/12V.
  • #8 8124213
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    A możesz coś napisać więcej o instalacji jaką tworzysz z tą pompą co to za infrastruktura i jakie ma znaczenie w pracy i co zależy od niej :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy forum dyskutują na temat doboru przetwornicy i akumulatora do pompy zanurzeniowej o mocy 1100W. Zwracają uwagę na konieczność wyboru przetwornicy o dużym zapasie mocy, co najmniej trzykrotnym w stosunku do mocy pompy, ze względu na wysoki prąd rozruchowy. Wskazują również na potrzebę zastosowania akumulatora o pojemności 120Ah/12V, aby zapewnić odpowiednią wydajność i czas pracy pompy w przypadku braku zasilania. Niektórzy sugerują rozważenie agregatu prądotwórczego jako tańszej alternatywy. Użytkownicy podkreślają, że przetwornice mogą generować zniekształcony sinus, co może prowadzić do uszkodzenia podłączonych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA