logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne ustawienia obrazu i nowy firmware Samsung LE40C650

ksiaze510 27 Maj 2010 22:06 38634 27
REKLAMA
  • #1 8124988
    ksiaze510
    Poziom 10  
    Niedawno zakupiłem tv Samsung LE40C650 i jestem z niego zadowolony.

1)W telewizorze można regulować dużą liczbę parametrów związanych z obrazem
    Czy moglibyście się podzielić swoimi wartościami tych parametrów , mi jakoś ciężko optymalnie ustawić obraz

2) Na stronie producenta pojawił się nowy firmware do tego tv (Upgrade File (ver.T-VALDEUC-1012.3)) , wie ktoś może co nowego on wnosi?
  • REKLAMA
  • #2 8125630
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Cytat:
    2) Na stronie producenta pojawił się nowy firmware do tego tv (Upgrade File (ver.T-VALDEUC-1012.3)) , wie ktoś może co nowego on wnosi?

Jak zwykle pewnie jakiś nowy błąd.

Cytat:
    jestem z niego zadowolony.

Cytat:
    Czy moglibyście się podzielić swoimi wartościami tych parametrów , mi jakoś ciężko optymalnie ustawić obraz

Te dwa zdania wzajemnie się wykluczają.
  • #3 8138544
    wojciech_69
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam!
    Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem tego tv i również prosiłbym o jakąś podpowiedz jakich dokonać ustawień aby obraz był jak najbardziej wyrazisty a zarazem wykorzystywał wszystkie funkcje obrazu.
    Pozdrawiam
  • #4 8138899
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    pożeracz kartofli słusznie prawi. ;)

Nie ma jedynych, słusznych ustawień bo zbyt wiele zmiennych czynników jest (choćby same preferencje użytkownika).
    to co dla jednego jest ok - inny może nie zaakceptować , choćby przez warunki panujące w mieszkaniu , czy dostarczany sygnał. ;)
  • #5 8148365
    Wój Stach
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Test i ustawienia kalibracyjne(już w komentarzach) są tu-http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le40c650-20100506527.htm
  • #6 8472094
    D.B. Cooper
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Jestem zainteresowany tym modelem i mam parę pytań:
    1. Jak się sprawuje szklana matryca (tv byłby na przeciw okna, w oknie ciemna roleta)
    2. Czy do telewizorka, warto kupić zewnetrzny dysk HDD, w celu oglądania plików mkv., czy wystarczy zwykły pendrive?
    3. Czy promocja za 2596 zł. + gratis adapter Wi-Fi Samsung, to dobra oferta, czy czekać?

Dzięki z góry za odp.
  • REKLAMA
  • #7 8473755
    grzewoj
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    1. Matryca sprawuje się bardzo dobrze, mimo iż jest błyszcząca, refleksy nie dają o sobie zbytnio znać, a obraz jest naprawdę niesamowity. Wprawdzie mój nie stoi na przeciwko okna, ale jest przy ścianie pod kątem 90 stopni od niego, dodam że okno wychodzi na południe, co sprawia że dociera przez niego cały dzień sporo światła, a mimo to całkiem przyjemnie się ogląda. Jeśli masz roletę - sprawa załatwiona, będziesz zadowolony.
    2. Jasne że warto - ja mam podpięty dysk 500 GB - świetna sprawa, kino w domu!
    3. Myślę że się opłaca - ja kupiłem w lipcu za 2550zł bez adaptera, to jasne że jak poczekasz to ceny spadną, ale tak można by czekać aż do wiosny. Oczywiście jeśli masz router to nie inwestuj w ten adapter, oszczędzisz 100-200 zł.
  • REKLAMA
  • #8 8612950
    Fenomen_CK
    Poziom 10  
    witam,
    niedawno zakupiłem właśnie samsunga model LE40C650, po podpięciu pendrive-a telewizor go nie widzi, wybierając źródło i wyszukiwanie sprzętu nic się nie zmienia-nadal nie jest widoczne urządzenie zewnętrzne. W telewizorze sa 2 porty USB- ale w żadnym nie znajduje podłączonego pendrive-a. Jeśli macie jakiś pomysł jak rozwiązać mój problem-proszę o pomoc. Dziękuje.
  • #9 8613675
    grzewoj
    Poziom 27  
    Dziwna sprawa. Czy na komputerze jest normalnie wykrywany? Próbowałeś innego pendriva?
  • #10 8615917
    Fenomen_CK
    Poziom 10  
    Dziś podłączyłem do niego aparat cyfrowy i tez go nie widział- lecz po włączeniu aparatu został znaleziony. Później podłączyłem pendrive-a i co dziwne też wkońcu był widoczny w jednym jak i drugim porcie-nie jednocześnie oczywiście. Myśle ,że potrzebował jakiegoś impulsu-np. uruchomienia aparatu pa podłączeniu, w każdym bądź razie problem rozwiązany. Mam tylko jeszcze jedno pytanie- napisy w filmach nie pokazują polskich znaków -czy to kwestia ściągnięcia ze strony samsunga aktualizacji? bo w TV mam ustawiony język polski oczywiście.
  • #11 8617407
    grzewoj
    Poziom 27  
    W czasie oglądania filmu wciśnij TOOLS na pilocie i wejdź w ustawienia napisów, będzie wybór kodowania znaków, zmień na Europa Środkowa i będzie ok :-)
  • #12 8619312
    Fenomen_CK
    Poziom 10  
    Według wskazówek-wszystko działa. Dzięki kolego. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 8633764
    wawryl
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ustawienia AV na moim LE40C650:

Picture Mode: MOVIE
    Backlight: 4 (to achieve ~115 cd/m2 peak luminance – set this according to your viewing environment)
    Contrast: 94
    Brightness: 44
    Sharpness: 0 for HD content, 20-30 for SD
    Colour: 48
    Tint: Neutral (50/50)

Advanced:
    Black Tone: Off
    Dynamic Contrast: Off
    Shadow Detail: 0
    Gamma: +1
    Colour Space: Custom (see settings below)
    Flesh Tone: 0
    Edge Enhancer: Off

CMS Settings (R / G / B):
    Red: 50 0 0
    Green: 25 55 0
    Blue: 0 14 71
    Yellow: 52 52 0
    Cyan: 24 52 54
    Magenta: 43 9 55

White Balance:
    Offset (R,G,B): 28, 25, 24
    Gain (R,G,B): 19, 26, 24

10p White Balance: ON
    Interval 1 (R,G,B): 2 0 0
    2: 0 0 -1
    3: 0 0 -1
    4: -1 0 -1
    5: 0 0 0
    6: 1 0 0
    7: 0 0 -1
    8: 0 1 -2
    9: 0 2 -2
    10: 0 2 -3

Picture Options screen:
    Colour Tone: Warm2
    Aspect Ratio: Screen Fit for 1080i/1080p, according to source otherwise
    Digital Noise Filter: Off
    MPEG Noise Filter: Off
    HDMI Black Level: depends on source, “Low” for video devices
    Film Mode: Auto 1 or Auto 2 depending on content
    Motion Plus: Custom, Blur Reduction: 10, Judder Reduction: 0

jak już kiedyś pisałem w którymś z postów jakość obrazu na kanałach SD ulega znacznej poprawie (lekka strata na kanałach HD choć nie każdy zauważy)
  • #14 8641139
    dudi982
    Poziom 10  
    Witam,

A nie wiecie może jak ustawić 100Hz w tym telewizorze ?? Jak kliknę info to wyświetla się 1280x760 @50Hz.
  • #15 8641142
    grzewoj
    Poziom 27  
    Dobrze się wyświetla, sygnał wejściowy jest zwielokrotniany do 100Hz poprzez funkcję motion plus
  • #16 8661480
    Fenomen_CK
    Poziom 10  
    Witam, mam mały problem z napisami w odtwarzanych filmach. We wszystkich filmach napisy idą z dużym opóźnieniem, nawet gdy zmieniam czas w ustawieniach napisów - nic nie pomaga. Nie rejestrowałem się jeszcze na stronie divx i nie aktualizowałem niczego - myślicie, że to tu tkwi problem?
  • #17 8661488
    grzewoj
    Poziom 27  
    Najlepiej zmień format napisów na SRT np. SubEditem. Wtedy będzie dobrze.
  • #18 8662203
    Fenomen_CK
    Poziom 10  
    Ale w konwersji napisów w SubEdit nie ma takiego formatu jak SRT. Są mDVD, MPL2 czy Sub Station Alpha.
  • #19 8662488
    grzewoj
    Poziom 27  
    Menu Plik-> Eksport -> Subrip (SRT) :-)
  • #21 8803993
    aamichaa
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam wileki problem. Wymieniłem telewizor na nowy LE40C650 , specjalnie do tego kupiłem również dysk samsunga 650 gb. Przeformatowałem go na ntfs. Czyta dysk bez problemu. Odtwarza wszystkie pliki nawet wieksze od 4gb. Również bez problemu wczytuje pliki z napisami, ale niestety wszystkie sa opóźnione.
    Nie pomaga:
    - ręczna regulacja opóźnienia napisów, jak już nastawie, że w danym momencie jest ok to po kilku minutach robi sie opóźnienie i znowy trzeba regulować i tak naokrągło,
    - ściągnięcie programów: subedit i subtitlew workshop dzieki, którym przerobiłem pliki na *.srt, dalej jest opóźnienie
    - dodanie do pliku.txt : {1}{1}25 , nic nie zmieniło
    Dodam tylko, że ten sam film odtwarzany na kompie z napisami txt lub srt nie ma żadnych opóźnień
    Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego bardzo ważnego dla mnie problemu.
  • #22 8874591
    oiz
    Poziom 11  
    obawiam się, że nie wiele poradzisz. Jet to USB 1.0 . Jeśli dysk ma kiepskie parametry odczytu to tak się dzieje i jeszcze na dodatek jak film jest "wysokiej" kompresji z dźwiękiem AC3 to już wogóle ciężki temat... Spróbuj jeszcze z formatowaniem dysku na fat32 i podzieleniem go na mniejsza partycje mi w moim odtwarzaczu WIWA pomogło. Cho dalej zdarzają się filmy "ciężkiej kompresji" i zacina.
    :(.
  • #23 9071891
    syslay79
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Próbował ktoś aktualizować oprogramowanie po wi-fi w telewizorach Samsunga.
    Zrobić aktualizacje prosto z sieci bezprzewodowej.
    W instrukcji piszę o aktuazlizacji online lub z USB.
    Po kablu lan aktualizacja z wersji 1001 do 3003 poszła bezproblemowo.

PS. WIem że routery wifi aktualizuje się tylko po kablu,
    A tv już jest powiszony na ścianie, daleko od routera i internet TV jest aby przez w-fi.

Narazie działa super i szkoda czasu żeby aktualizować do nowszej wersji 3006.

Czy można w jakoś zrobić wałasną playliste do radio internetowych?

Na samygo.com jest alternatywne frimware na bazie SamyGO OpenEmbedded Linux.
    Ale hyba nie warto experymentować z nowym TV.

Dzięki.
  • #24 9178469
    lubuss2
    Poziom 2  
    Witam.

Zamierzam kupić ten TV. Mam pytanie czy można bezprzewodowo podłączyć do niego internet za pomocą innego urządzenia niż adapter samsunga?
  • #25 9182527
    jurekx1
    Poziom 11  
    Witam... oczywiście , że można .Ja mam podłączonego do tv tp-linka bezprzewodowo i świetnie śmiga.

Dodano po 6 [minuty]:

Ponadto widgety ściąga sobie z sieci i można oglądać filmy na megavideo wpisując 8 znakowe kody do filmów bez limitów czasowych. Tv łączy się z kamerami miejskimi i można nimi sterować z pilota.
  • #26 9183153
    lubuss2
    Poziom 2  
    jurekx1, a możesz mi podesłać link do tplinka którego Ty używasz?

Dzięki
  • #27 9191941
    jurekx1
    Poziom 11  
    Podam Ci dziś późnym wieczorem ponieważ jestem w robocie. pozdrawiam.
  • #28 9287311
    jurekx1
    Poziom 11  
    Witam... jest TL-WA 501G , ustawił się sam do tego telewizora...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy telewizora Samsung LE40C650 dzielą się swoimi doświadczeniami związanymi z optymalizacją ustawień obrazu oraz nowym firmware. Wiele osób poszukuje idealnych wartości parametrów obrazu, takich jak tryb obrazu, kontrast, jasność i inne, podkreślając, że optymalne ustawienia mogą się różnić w zależności od preferencji użytkownika i warunków otoczenia. Pojawiły się również pytania dotyczące nowego firmware (ver.T-VALDEUC-1012.3), jednak konkretne zmiany nie zostały szczegółowo omówione. Użytkownicy wymieniają się również doświadczeniami związanymi z podłączaniem zewnętrznych urządzeń, takich jak dyski HDD i pendrive'y, oraz problemami z odtwarzaniem napisów w filmach. Wskazówki dotyczące ustawień AV oraz rozwiązywania problemów z napisami są również częścią dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA