logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej pod Celeron 400/500 MHz z możliwością rozbudowy

scss 21 Sty 2003 11:05 2425 21
REKLAMA
  • #1 85931
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam all!

Jaką płyte mi radzicie pod Celeroniaka 400, 500 MHz? Najlepiej by było gdyby na płyte dało się później wpakować jakis lepszy proc.
    Może ktos ma z tym procem jakieś doświadczenia.
    Dzieki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 86174
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Z nowszych płyt weź coś na i815 np. asus tlus2 lub abita. Ze starszych polecam abita be6-II ,jest na bx440 ale procka wsadzisz ponad 1 Ghz spokojnie. Niestey celeron T nie bedzie ci na niech chodził w przeciwieństwie do płyty na i815. Nie bierz żadnej płyty na via ,bo chipsety tej firmy pod platforme s370 były bardziej niż marne.
  • REKLAMA
  • #3 86194
    M@jk!
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Zgadzam się z Yoshi'm, wybież jakąś na intelu 815 !!!! abit, asus byly by najlepsze, o i440 mozesz juz raczej nie myslec i dac sobie spokój ( wolny kontroler dysku 33 i agp 2x) w to raczej bez sensu inwestowac jesli bedziesz chciał jeszcze cos pozniej wsadzic.
    !!!!!!!!!!!!!!!!!! O VIA nawet nie myśl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #4 86249
    scss
    Poziom 17  
    Dzięki!

Dzięki za pomoc. Jak znajdę jakąś płytę dam znać co ona za jedna.Dzięki.
  • #5 86329
    alexs3
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Również polecam konstrukcje ABIT-a
    BE-6II lub BX133 raid miałem obie i stwierdzam że są to do tego rewelka płyty
  • REKLAMA
  • #6 86345
    scss
    Poziom 17  
    A co sądzicie o czymś takim: nazwa to superpower
    płyta BX na procesor na slocie na chipsecie Intela?
  • #7 86401
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    staroc nie bierz plyt ze slotem zwykle konczy sie to tym ze za duzo na nie nie wlozysz a poza tym jak zwykle dziwnie mi sie kojazy nazwa superpower pewnie to jakis tani chlam w stylu claytona itp. Jak by co to ostatnio w ntt widzialem, zreszta nawet mialem plyte Sono (made in poland ;-) ) na i815ep z podstafka fc-pga2 (czyli wlozycz na nia tulipka) ja ostatnio montowalem na nia celka 1.2A (tulipek) za niewielkie pieniadze jakies 200 pare zlotych naprawde sie oplaca zwarzajac na fakt iz jest ona na intelu tylko wymienic trzeba na niej bateryjke bo jakies slabe pozakladali.
  • #8 86510
    scss
    Poziom 17  
    Dzieki.

Masz rację Struna, tez mi się wydawało iż ten superpower to jakas zagadka :roll: .Hmmm, i teraz mam dylemat.Jak wczoraj policzyłem to niewiele drożej mnie wyniesie zakup Durona 800 z płyta VIAKT133A (ECS K7VZAA) niż jak planowałem celka 400-500.
    Dzięki za porady.
  • #9 86647
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Zamiast ECS'a proponowałbym dołożyć troszkę i kupić najtańszą płyte Shuttle. Nie bedziesz miał z nią żadnych problemów w przeciwieństwie do ECS'a na którym potrafia czasem rózne dziwne rzeczy dziać ,nie bedę wnikał w szczegóły ;). Shuttle DOT AK321 kosztuje ok 280 zł czyli niewiele więcej od tego ecs'a.
  • #10 86735
    M@jk!
    Poziom 15  
    Powiedz dokładnie ile kasy chcesz wydać, co masz i co Ci brakuje.
    Ja osobiście wolał bym zainwestować w celka i płyte na intelu, byłby to zestaw o wiele lepszy, i mniej awaryjny i mniej konfliktowy niż Duron+via.
  • #11 86924
    scss
    Poziom 17  
    Hejka!

Majk->Mam tak: Cdzłom, Fdd,mysz,klawiatura,monitor, i HDD 9,1GB oraz ... stary P100.
    Kasy mam ok 500pln.Mam juz za 200 258 Mb Ramu, i Gforce II 32MB.
    Na razie nie mam płyty i proca i obudowy ATX z zasilaczem.
    Co proponujesz ?
  • #12 87047
    M@jk!
    Poziom 15  
    No dobra, rozumiem że masz do wydania 500 bo te 200 stówy się chyba nie odjęły :P, musisz liczyc ok 110 zł za obudowę chyba że od kogoś kupisz jakąś tanszą używaną, płyta gł. na intelu 815 abita lub asusa bedzie kosztowac okolo 200 złotych to mniej więcej 200 ci zostaje na procka, mysle ze jakiegoś celka 1Ghz byś kupił za to, te ceny są cenami raczej obowiązującymi na giełdach komputerowych a w codziennym życiu jest innaczej, możesz kupić to taniej

Wspominałeś też coś o duronie i via, nie jestem zwolenikiem takiego połączenia ale za 500 byś kupił nowego Durona Box'a 1200 i Płytę na via KM266 z dzwiękiem grafą i lanem, niestety obudowa to juz dodatkowe 100 złotych :)
    Co o tym sądzisz??
  • #13 87145
    scss
    Poziom 17  
    Hej!
    majk :arrow: Dzięki za radę.Mam pytanie, a czy takie zestawienie o którym poiszesz, tj.
    Duron Box'a 1200 i Płytę na via KM266 z dzwiękiem grafą i lanem jest ok?
    To znaczy czy nie będę miał problemów?Jak sie spisuje grafa na płycie? Czy nie będzie wtopy np.: przy oglądaniu filmów? Jeżeli taka karta jest spox to rezygnuje z GF zawsze troche zostanie kasy, chociazby na obudowe :D. Wtedy zakupie Płytę na via KM266 z Duroniakiem.
    Wczoraj przejrzałem co na forum pisze się o ECSie... i... chyba zrezygnuję z tej płyty.

A co sądzisz o Shuttle DOT AK321Yoshi pisze, ze ta płyta jest ok.
    Dzięki za pomoc.Ale bym sie wkropił gdyby nie asza pomoc :oops:
  • #14 87162
    jamzy
    Poziom 17  
    Jeżeli chodzi o płyty ze zintegrowaną grafika to odpuść sobie - chyba że chcesz komputer do biura ;) Poszukaj czegoś na KT 133A np na Allegro - mozna tanio znaleźć i procka też można tanio kupić. W sumie jak będziesz miał szczęście to zapłacisz 300 do 400 zł.
    A i po co od razu Durona 1,2 GHz, można kupićwolniejszy - do domq wystarczy :) np jakąś650 i mały overclocking lub 800.
    Nie polecam płyt które obsługują SDRy i DDRy, dużo osób ma z nimi kłopoty.
    A co do obudowy to nie kupuj używanej tylko nową bo później jak cośbędziesz zmieniał to nie będziesz musiał wymieniać zasilacza - najczęściej używane obudowy mają słabsze 200W zasilacze ( Durony wszystkie to napędzi, ale z nowymi Athlonami już jest problem )
    Pozdraffiiaamm :)))
  • #15 87259
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ten Shuttle jest oczywisecie pod SDRAMY, chipset kt266A. Do tego duraka 1.2 i sprzęt będzie w miare porządny. Pamiętaj ,że kupując durona masz większe szanse upgrade'u później niż kupując celka. Zawsze bedziesz mógł prześć na płyte na ddr a później zmienić proc na athlona. W przypadku intela jak zawze trzeba bedzie wszystko wymieniać na raz ;).
  • #16 87261
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    jak ktoś odpali starego celerona PGA 400mhz na asusie TUSL to stawiam beke
  • #17 87498
    M@jk!
    Poziom 15  
    Popieram Yoshi'ego, najbardziej przyszłosciowy bedzie ten duron na km266, co do grafiki nie licz na ta zabudowana, zostaw sobie gf2, ŻADNYCH kt 133a i takich innych badziewów, to był najbardziej wadliwy chipset tamtych czasów :), znam przypadki w których z procesorami 600Mhz filmy nie chciały chodzić płynnie i błąd wcale nie tkwił w sterownikach, driverach tylko w chipsecie, acha to co powiedział jamzy o kupowaniu plyty bez grafiki "bo to nie komputer do biura" to powiem ci że według tego co on pisze to 95% osób kupujących dzisiaj kompy kupuje je niby jako kompy "do biura"???????????, co z tego ze grafika jest zabudowana????? od czego jest bios i słowo "disabled" ????????? i tak wszyscy wsadzają jakąs w AGP.
  • #18 87587
    nico
    Poziom 12  
    Jak kupisz sobie płytę pod celerona mniejszego nisz 533MZ (Socket 370) to żeby wsadzić tam jakiś większy np. 566MHz (Socket FC-PGA) będziesz musiał stosować przejściówki
  • #19 87745
    jamzy
    Poziom 17  
    Osobiście przez moje ręce przeszło trochę płyt na KT 133, KT 133A i KT 266, KT 266A i KM 266. Owszem problemy były ale nie z KT 133A tylko z KT 133.Natomiast co do KM266 ze zintegrowaną grafiką owszem można ją zablokować - to nie stanowi problemu. Format płyty jest trochę większy od standardowego ATX i w mniejszych obudowach bardzo często blokuje wolne kieszenie 5,25", jest to chipset w popularny w tańszych markach płyt - ma swoje zalety i wady. A to że niektóre płyty nie chcą dobrze chodzić zależy w dużej mierze od producenta danej płyty - najlepiej bazować na sprawdzonych markach, ale są niestety droższe.
  • REKLAMA
  • #20 89016
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    osobiscie mialem celeronka 433 ktory pracowal na plycie Lucky Star opartej na Intelu BX i440BX ,plytka dzialala bardzo dobrze bez zadnych zastrzezen ,do tego sa czujniki pomiaru temp na procesorze a do tego plyta jest w miare tania i serwis bardzo ok :)
  • #21 498675
    miras
    Poziom 15  
    Nie wiem czy temat jest nadal aktualny , ale ja właśnie na dniach kupiłem sprzęt w zakresie tego co ty potrzebujesz. Asus TUSL-2 240 zł i celeron 1,1 Tualatin BOX - 160 zł , używana obudowa 20 zł zasilacz pod P4- 30 zł i 256 SDRAM -140 zł.Sprzęt chodzi super (po przesiadce z AMD K6-2 450) mimo starej grafiki RIVA TNT2 Vanta 16 Mb.Temperatura w obudowie 32 st max procesor tyle samo.To nieco przekracza twój limit cenowy , ale wydaje mi się że bardziej warto zainwestować w Intela niż męczyć się z Duronami i znienawidzonymi (przynajmniej przeze mnie) chipsetami VIA.
    Celerona 400 na tej płycie nie odpalisz !
  • #22 498802
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    miras - interes zrobiles nie ma co. nie wiem czy warto to polecac komukolwiek. za to $ co kupiles mozna kupic zestaw: plyte na KT400 i durona 1.4, 256MBDDR ktora zjada wydajnoscia ten twoj zestaw, nie ustepujac mu stabilnoscia, podkrecalnoscia, czy temperatura bedac przy tym przyszlosciowym rozwiazaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru płyty głównej pod procesor Intel Celeron 400/500 MHz z możliwością późniejszej rozbudowy. Zalecane są płyty oparte na chipsecie Intel i815, takie jak Asus TUSL2, Abit BE6-II (BX440) oraz modele Abit BX133 RAID, które umożliwiają montaż procesorów powyżej 1 GHz. Odradza się płyty z chipsetami VIA ze względu na ich niską stabilność i problemy kompatybilnościowe. Płyty ze slotem PGA są mniej przyszłościowe i ograniczają możliwości upgrade’u. Wśród alternatyw pojawia się platforma Duron z chipsetem VIA KM266 lub KT266A, jednak użytkownicy wskazują na większą stabilność i mniejszą awaryjność zestawów Intelowych. Płyty Shuttle DOT AK321 są polecane jako solidna opcja pod Durona. Wskazano również, że płyty z zintegrowaną grafiką VIA mogą powodować problemy z płynnością odtwarzania filmów, dlatego lepiej zachować dedykowaną kartę graficzną, np. GeForce II. W kwestii obudowy rekomendowane jest zakupienie nowej obudowy ATX z odpowiednim zasilaczem, aby uniknąć problemów przy przyszłych modernizacjach. Podsumowując, najlepszym wyborem dla Celerona 400/500 MHz z perspektywą rozbudowy jest płyta na chipsecie Intel i815 (Asus TUSL2, Abit BE6-II), natomiast dla użytkowników rozważających Durona lepszym wyborem są płyty na VIA KM266 lub KT266A, z zastrzeżeniem potencjalnych problemów z chipsetami VIA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA