logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej pod Celeron 1 GHz z SDRAM, zamiennik ASKA VIA Apollo Pro133

lisu89 19 Lip 2006 16:19 1886 12
REKLAMA
  • #1 2834058
    lisu89
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Mam starego kompa w którym coś nie tak zaczyna się dziać z płytą główną. Pewnego dnia chciałem wpiąć śledzia pod usb okazało się że piny na płycie głównej nie działają, czasem komp dziwnie się zachowuje, wiesza, jest niestabiliny a o overclocku nawet nie myślałem na tym sprzęcie, więc to nic z tych rzeczy. Wymieniałem taśmy, sprawdzałem ramy, dysk i zdecydowałem się na zakup nowej płyty. Do tej pory była to: ASKA na kości VIA Apollo Pro133 (VT82C694X). Oczywiście płyta jest pod SDRAM w kompie jest ich 256MB. Mógłbymi ktoś doradzić co moge kupić jako zamiennik tej żeby komp miał lepsze osiągi? W gre wchodzi oczywiście allegro, bo do tego antyku najtaniej i chyba najszybciej będzie się zaopatrzyć tam właśnie.
  • REKLAMA
  • #2 2834670
    Bloosky
    Poziom 11  
    dobrze byłoby jednak napisać z jakim gniazdem procesora ma być ta płytka.
    najlepiej poszukać na allegro jakiejś płytki, dobre firmy to np Gigabyte, Asus.
  • REKLAMA
  • #3 2834887
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Celeron 1GHz to zapewne S370. Producent może nie do końca ważny, bardziej bym się chipsetem przejął. Najlepiej i815EP, a jeśli zależy Ci na OC to polecam produkt ASUS-a.
  • REKLAMA
  • #4 2835094
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Celeron 1GHz to zapewne S370. Producent może nie do końca ważny, bardziej bym się chipsetem przejął. Najlepiej i815EP, a jeśli zależy Ci na OC to polecam produkt ASUS-a.

:arrow: polecam Asus CUSL2-C
    kolega ma tą płyte i celeron 950 (100) śmiga spokojnie na 1266 (133)
    dzięki temu kompik dostał niezłego kopa :D

Overclocking to świetna zabawa a przy okazji można podnieść wydajność swojego peceta. Warto poczytać na temat overclockingu.
  • REKLAMA
  • #5 2835246
    lisu89
    Poziom 11  
    Bloosky napisał:
    dobrze byłoby jednak napisać z jakim gniazdem procesora ma być ta płytka.
    najlepiej poszukać na allegro jakiejś płytki, dobre firmy to np Gigabyte, Asus.

Chodzi mi raczej o jakieś konkretne modele, a ten socket to oczywiście 370 (myślałem że to oczywiste).

przekrent napisał:

-cinek- napisał:

:arrow: polecam Asus CUSL2-C
    kolega ma tą płyte i celeron 950 (100) śmiga spokojnie na 1266 (133)
    dzięki temu kompik dostał niezłego kopa :D

Przeglądnąłem oferty z allegro i powiem szczerze za na palcach jednej reki można by policzyć, ten konkretny model asusa z tym chipsetem jest może na 2 aukcjach i na dodatek z procem i ramami. Na dodatkową kostke 256 to może i bym się skusił ale po grzyba mi P3 w szufladzie. W ostateczności mogę to rozważyć, ale możę jest coś konkurencyjnego i bardziej dostępnego?
  • #6 2836376
    bart1awo
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    a sprawdz, czy czasem nie ma Abitów ST6 (lub ST6-Raid - wersja z dodatkowym kontrolerem dyskow HPT-370 ATA100, ktorego obecnosc doceniam codziennie). Na tamte czasy to byla bardzo fajna plytka, i mimo ze Abit mial problemy z puchnacymi kondensatorami (zreszta nie tylko Abit je mial), to po ewentualnej ich wymianie plyta jest w zasadzie bezproblemowa.
    Plyta na 100% obsluguje Tualatiny, ale nie wiem, w jakiej wersji jest Twoj procek (o ile pamietam to Celki gigowe byly na jadrze Coppermine, jak i Tualatin), wiec ewentulanie sprawdz w specyfikacji producenta ( www.abit.com.tw ), czy obsluguje tez Coppermine-y.
    U mnie chodzi na tym Celek 1,3 GHz (Tualatin).

Pozdrawiam!
    bart1awo
  • #7 2836807
    lisu89
    Poziom 11  
    Niestety ten abit jest tez tylko 1 na allegro i na dodatek z całym osprzętem tak ja kw przypadki tego Asusa. Co do jądra mój celek jest na Coppermine.

Przeglądnąłem mniej więcej co dostępne jest na allegro więc napiszcie co sądzicie o tych płytach ?

- ASUS CUV4X VIA694X
    - MSI 6318 VIA694X
    - ABIT VH6 VIA 694X / 686A
    - ABIT SA6 Intel 815EP
  • #8 2837342
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Do procesora firmy Intel nie wziąłbym płyty z chipsetem innego producenta niż Intel.
  • #9 2837435
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Polecam płytę intel D815EEA/D815EE(P)A2.
    chipset intel solano i815E
    gniazdo pod procesor 370pin FC-PGA
    Mam taką płytę w moim PC i chodzi bardzo stabilnie od paru lat.
    ważne!!! pamięci SD-RAM do tej płyty zalecane tylko jednostronne
  • #10 2841555
    bart1awo
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    z tych czterech, ktore wymieniles, zainteresowalbym sie abitem sa6 (bo jest na chipsecie intela) - sprawdz tylko na stronie producenta, czy jej wyposazenie Ci odpowiada. Ja niestety nie mialem do czynienia z ta plyta, wiec nie moge powiedziec, jak to sie sprawuje, ale mozesz przeszukac archiwum grupy dyskusyjnej np. pl.comp.pecet (archiwum znajdziesz na groups.google.pl) i poczytac, co uzytkownicy pisza/pisali o tej plycie, o jej stabilnosci, czy kondensatory puchly itd.
    Tak jak kolega napisal wyzej, do prockow intela raczej plyty na chipsecie intela - takie jest rowniez moje zdanie.
    Pozdrawiam!
    bart1awo
  • #11 2842948
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    do prockow intela raczej plyty na chipsecie intela
    Nie wiem skąd te uprzedzenia ???
    Mam w domu drugiego kompa - Celeron 667 na płycie ATC6240V z VIA Apollo 133 (693A + 596B) - chodzi bardzo dobrze od ponad roku, a wcześniej pracował 6 lat na MSI-6199VA (na tym samym chipsecie - ubił ją zasilacz, jak padł rok temu). W firmie też kilkanaście różnych procesorów Intela chodzi na wszelkich możliwych chipsetach i nic z tego szczególnego nie wynika ???
    Pozdr. :D
  • #12 2843209
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6486
    Miałem 693A (BVC3A), po przesiadce na i815PE (CUSL-2C) to był nie ten sam komputer, choć ponoć 694B/X nie były już takie tragiczne.

Ten celeron to Tualatin czy Coppermine, bo oba Socket370 ale jeden FC-PGA2 a drugi FC-PGA i Tualatina nie każda płyta obłsuży (np. CUSL-2C nie ale TUSL-2C już tak). Tualatin to ten z blachą, Coppermine ma "gołe" jądro.
  • #13 2982389
    lisu89
    Poziom 11  
    Udało mi się kupić Abita CUSL-2C czekam tylko na przesyłke. Temat uważam za zamknięty. Dzięki wszystkim za pomoc.

pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem Intel Celeron 1 GHz na gnieździe Socket 370 i płytą główną ASKA z chipsetem VIA Apollo Pro133 (VT82C694X) obsługującą pamięć SDRAM 256 MB. Płyta wykazuje problemy ze stabilnością, uszkodzonymi pinami USB i zawieszeniami, co skłoniło do poszukiwania zamiennika. W dyskusji rekomendowano wybór płyty z chipsetem Intel i815EP dla lepszej kompatybilności i stabilności, zwłaszcza do procesorów Intela. Polecano modele takie jak Asus CUSL2-C (i815PE), Abit SA6 (i815EP) oraz płyty Intela D815EEA/D815EE(P)A2 z chipsetem i815E, które zapewniają stabilną pracę i obsługę pamięci SDRAM jednostronnych. Zwrócono uwagę na różnice w obsłudze procesorów Coppermine i Tualatin (oba Socket 370, różne wersje FC-PGA), co wpływa na kompatybilność płyty. Dyskutowano także o płytach z chipsetami VIA 694X (ASUS CUV4X, MSI 6318, ABIT VH6), jednak zalecano ostrożność ze względu na chipsety innych producentów. Ostatecznie użytkownik zakupił płytę Abit CUSL-2C z chipsetem Intel i815PE, uznając temat za zamknięty. Wskazano również na możliwość overclockingu na niektórych modelach, co może poprawić wydajność.
REKLAMA