logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat montażowy do wzmacniacza lampowego AVT455?

Kari2007 29 Maj 2010 19:39 1317 9
REKLAMA
  • #1 8131009
    Kari2007
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Chciałbym zbudować swój własny wzmacniacz lampowy na lampach pcl86 z kitu AVT455
    i znalazłem cały artykuł o nim Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany, Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany też mam , ale nie mogę znaleźć nigdzie schematu montażowego bo co mi po płytce jak nie wiem gdzie jakie elementy wlutować :( I mam prośbę do Was czy Ktoś nie posiada owego schematu montażowego.Jeśli tak to proszę o udostępnienie go .

Z góry dziękuje.

Moderowany przez Futrzaczek:

Tytuł tematu został skorygowany.

• REKLAMA
  • #2 8131239
    Waldek-elektronik
    Poziom 15  
    Dokładny opis w EP 2/05
  • REKLAMA
  • #3 8131300
    Kari2007
    Poziom 14  
    W EP 2/05 nie ma schematu montażowego , możesz sobie zobaczyć wyżej bo podąłem linka właśnie do artykuły z Elektroniki praktycznej . Więc czekam na innych użytkowników Elektrody o pomoc .
  • REKLAMA
  • #4 8131322
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    Masz schemat, masz płytkę - więc jaki jest problem?
    Ten wzmacniacz to kilka elementów na krzyż, można samemu ustalić ich rozmieszczenie.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #5 8131833
    Kari2007
    Poziom 14  
    Z tymi kilkoma elementami na krzyż to Pan przesadził . I lepiej poczekam z próbowaniem składania tego bez schematu montażowego .
  • REKLAMA
  • #6 8132383
    Futrzaczek

Dlaczego przesadziłem? To dwie lampy + ich podstawowe otoczenie + zasilacz. Nie ma tu nic wydumanego ani niejednoznacznego. Robota na kwadrans.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #7 8132463
    Waldek-elektronik
    Poziom 15  
    Prawda jest taka,że aby coś zrobić to jakaś wiedza jest potrzebna.
  • #8 8132536
    sabringer
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Noo, np. hmm trzeba znać wyprowadzenia lamp z którymi się pracuje... A karty katalogowe gryzą i zieją ogniem :D

A tak bardziej na poważnie. Rozpracuj zasilacz. Znajdź sobie wyprowadzenia lamp i zrób jeden kanał. Drugi - analogicznie. I po robocie, a przy okazji się czegoś nauczysz - więcej niż "zlutuj jak na obrazku".
  • #9 8133387
    Kari2007
    Poziom 14  
    Łatwo powiedzieć trudniej zrobić . Powiedzcie chociaż gdzie są mostki prostownicze na pcb bo nie mogę zobaczyć gdzie mogły by być . Z ułożeniem elementów w części wzmacniacza sobie poradzę ale z zasilaczem będzie gorzej i jeszcze ten dwustronny laminat . Czy ktoś by mógł mi pomóc z zasilaczem ??? lub chociaż zdjęcie od strony elementów tego wzmacniacza.
  • #10 8133453
    Futrzaczek

Temat robi się żałosny. Jeśli nie potrafisz (a raczej Ci się nie chce) rozgryźć położenia kilku elementów (bo z tylu składa się zasilacz) to nie bierz się za budowę wzmacniacza lampowego.

Kosz.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu montażowego do wzmacniacza lampowego AVT455, który zamierza zbudować na lampach PCL86. Posiada już schemat PCB oraz artykuł, ale nie może znaleźć informacji dotyczących rozmieszczenia elementów. W odpowiedziach pojawiają się sugestie, że wzmacniacz składa się z niewielu elementów, co powinno ułatwić samodzielne ustalenie ich położenia. Jednakże, użytkownik wyraża obawy dotyczące zasilacza i prosi o pomoc w tej kwestii, w tym o wskazanie lokalizacji mostków prostowniczych na PCB. Dyskusja wskazuje na potrzebę posiadania wiedzy technicznej przy budowie wzmacniacza lampowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA