logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy według tego schematu uda się zrobić wzmacniacz na lampach PCL86?

Qsiorz 20 Mar 2020 20:20 603 6
REKLAMA
  • #1 18546002
    Qsiorz
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam

Mam w planach zrobić wzmacniacz na lampach PCL86 (wszystkie elementy mam),
    transformatory sieciowe są z bambino x2
    głośnikowe tg 2,5-2-666
    lub tg5-53
    schemat wzmacniacza jak w kicie avt 455
    wykonałem projekt płytki pcb
    Dodam że niektórych rzeczy jeszcze nie opisałem.
    Chodzi mi o rozmieszczenie elementów czy one są dobrze poukładane.
    Załączniki:
    • 1231.pdf (53.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18546137
    zbyszekkw
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Nie wiem po co taka konstrukcja - pomieszane lampy z układem scalonym ,
    następne - raczej nie pomyślałeś że lampy grzeją i nie powinny być blisko inne elementy ,
    co do rozmieszczenia innych elementów nie wnikam bo jest do wymiany cała płytka
  • REKLAMA
  • #3 18546142
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2053
    Witam,
    niestety jest to malo czytelne, latwoiej by sie to analizowalo gdybys usunal elementy lub dal je w kolorze.
    Wzmacniacz na ECL86 jest tak prosty ze tworzenie PCB to chyba przerost formy nad trescia no i ewentualne poprawki sa trudne.
    Plytka nie jest taka jak avt455, przykladowo po co ci te invertery ?
    Czesc sciezek sie styka, inne sygnalowe sa zbyt blisko to tak na szybko.
    Pozdrawiam
  • #4 18546172
    Qsiorz
    Poziom 9  
    Układ scalony tam jest po to aby zrobić opóźniacz czasu załączenia prądu anodowego, najpierw lampa się nagrzeje, potem zacznie prace.
    z jednej strony pcb bedą elemęty przewlekane, a z drugiej będą lampy.
    Żadna ścieżka się nie łączy przez przypadek.
    Nie jest to w czystej postaci kit 455 ale troche przerobiony układ.
    Załączniki:
    • laminat.pdf (12.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18546287
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9452
    Opóźnienie anodowego w wypadku PCL86??? Wiem, że tak lepiej (dla lamp); ale we wzmacniaczach a nie czymś takim ;) (lampy niewielkiej mocy)??
    Sam rysunek ścieżek - oglądałem - i jest do d... Za małe odległości między ścieżkami, między padami a ścieżkami, zbędne "pętelki" ścieżek, kilka połączeń za długich (zawsze lepiej dać zworę, niż ciągnąć ścieżkę przez połowę laminatu).
    Przemyśl to i popraw.
  • #6 18546572
    Qsiorz
    Poziom 9  
    Powiedz jakie odległości od ścieżka od ścieżki, bo mało bardzo mało projektuje i nie posiadam wiedzy jakie odległości powinny być.
    Co do tych pętelek to czy one wpływają w jakiś negatywny sposób na prace tego wzmacniacza?,
    Do odległości elementów, na pająka to pracowało 2 lata a elementy były bliżej siebie niż na tym pcb...
    A czy projekt wzmacniacza mikrus taki jak tu opisamo jest lepszą konstrukcją?
    https://www.trioda.com/index.php/pl/urzadzenia/2056-wzmacniacz-lampowy-mikrus-pcl86
    Proszę o wyrozumiałość rozpoczynam przygodę z lampami i nie rozumiem wielu zawiłości z nimi związanymi.
    Opóźniacz czasowy na układzie cd4013 który jest zbudowany z bramek not i bardzo łatwo na nim ustawić czas przełączenia C*R=t, jest wg mnie prostszy w obsłudze i projektowaniu niż ne555.
    Dlaczego takie elementy, bo mam je pod ręką od 8 lat i nie mam co z nimi zrobić.
  • REKLAMA
  • #7 18547545
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9452
    Qsiorz napisał:
    jakie odległości od ścieżka od ścieżki
    Im większe tym lepiej. W Twoim wypadku pad praktycznie styka się ze ścieżką w wielu miejscach.
    Qsiorz napisał:
    Co do tych pętelek to czy one wpływają w jakiś negatywny sposób na prace tego wzmacniacza?
    Niby nie, ale jeśli już to zamiast pętelek lepiej zrobić pole wypełnione miedzią. W skrajnych wypadkach takie pętelki mogą być przyczyną zakłóceń w działaniu.
    Qsiorz napisał:
    Do odległości elementów, na pająka to pracowało 2 lata a elementy były bliżej siebie niż na tym pcb
    Elementy, a nie pola lutownicze/ścieżki. Pomijając już wszystko inne (np. pojemność takiego miejsca na PCB), to przy samym lutowaniu jest łatwiej przy większej odległości - mniejsze ryzyko, że powstanie zwarcie.
    Qsiorz napisał:
    czy projekt wzmacniacza mikrus taki jak tu opisamo jest lepszą konstrukcją?
    Nie będę oceniać schematu, ale PCB na pewno wygląda lepiej - zwróć uwagę, że pola lutownicze mają wszędzie większe odstępy od ścieżek, że nie ma pętelek, a rozlana płaszczyzna (w szczególności masy - stara zasada projektowania płytek audio mówi, że "im więcej masy tym lepiej").
    Qsiorz napisał:
    nie rozumiem wielu zawiłości z nimi związanymi
    To o czym pisałem nie dotyczy tylko układów lampowych, ale jest niejako żelazną zasadą projektowania każdej płytki. W szczególności audio. (w cyfrowych układach rządzą nieco inne zasady)
    Opóźnienie czasowe na pewno wpływa na żywotność lamp. Nie zaprzeczam; jednak w praktyce wiele wzmacniaczy (a zwłaszcza prostych - małej mocy) takiego czegoś nie ma - po prostu wpływ na żywotność jest mniej ważny niż prostota konstrukcji, a więc i jej koszt. W użytkowaniu również - w razie czego masz do wymiany tylko dwie lampy a nie cały koszyk, w dodatku parowanych (w stopniach dużej mocy ważne jest, by lampy współpracujące ze sobą miały jak najbardziej zbliżone parametry).
    Masz ochotę - możesz zrobić opóźnienie załączenia napięcia anodowego, według mnie to jednak nieco przerost formy nad treścią.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować wzmacniacz na lampach PCL86, korzystając z transformatorów z bambino x2 oraz głośników tg 2,5-2-666 lub tg5-53. Zadaje pytanie dotyczące rozmieszczenia elementów na zaprojektowanej płytce PCB, wzorowanej na schemacie kity AVT 455. Odpowiedzi wskazują na problemy z projektowaniem, takie jak zbyt małe odległości między ścieżkami, zbędne pętelki oraz nieodpowiednie rozmieszczenie elementów. Użytkownik wyjaśnia, że układ scalony służy do opóźnienia załączenia prądu anodowego, co ma na celu ochronę lamp. Dyskusja podkreśla znaczenie odpowiednich odległości i układów w projektach audio, zwracając uwagę na zasady projektowania płytek PCB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA