logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Starszy dysk Seagate i pojawiające się bad sektory - UNC

vipers67 30 Maj 2010 17:32 2701 9
REKLAMA
  • #1 8134234
    vipers67
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Posiadam dosyć stary już komputer Athlon 1400, 512 MB ramu i dysk IDE Seagate 40 GB model: ST340016A.
    Jakieś dwa miesiące temu wykryłem programem MHDD, 2 bad sektory które skasowałem tym też programem i wszystko było dobrze ale po tych dwóch miesiącach zaczęły wyskakiwać błędy w systemie, więc znów przeskanowałem dysk programem MHDD i wykryło mi 20 bad sektorów "UNC" i chciałbym wiedzieć czy dysk się nadaje już do wymiany?
    Czy takie błędy mogą powstawać od innych podzespołów np. gdy jest uszkodzona taśma IDE bądź może port IDE, bo nie chciałbym robić sobie niepotrzebnych wydatków.

Poniżej test programem HD Tune
    Starszy dysk Seagate i pojawiające się bad sektory - UNC Starszy dysk Seagate i pojawiające się bad sektory - UNC
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8134914
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Masz błedy logiczne .... najpierw Erase waits jak nie pomoze na to to komenda ERASE wklepana z klawiatury...( pamietaj ze erase niszczy wszytkie dane )

Taśma jest zdrowa... przyjrzał bym się zasilaczowi...( jak no name to wymieniaj bo nie wiadomo kiedy pociagnie ci resztę sprzetu do grobu )
  • REKLAMA
  • #3 8135322
    qaz3
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Erase robiłem już dwa miesiące temu i wtedy pomogło ale teraz jest już tych błędów 20 i nie będę co miesiąc czyścił całego dysku to takie błędy są spowodowane zasilaczem? bo już sam nie wiem czy mam wymieniać tego twardziela.
  • REKLAMA
  • #5 8135826
    vipers67
    Poziom 11  
    No właśnie błędy pojawiły się już drugi raz po jakiś 2 miesiącach za pierwszym razem było ich 2 a teraz jest już 20.
  • REKLAMA
  • #6 8136532
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    1) Jeśli ktoś Ci pomógł klikaj pomógł bo to pokazuje innym, że ta osoba pomaga i osobie pomagającej daje motywacje do pomocy.

Co do pytanie - może to świadczyć o powolnej degradacji powierzchni lub głowic.
  • #7 8137120
    vipers67
    Poziom 11  
    A czy takie błędy na dysku mogą być spowodowane przez padnięte kondensatory na płycie głównej właśnie zauważyłem że 6 kondensatorów ma wybrzuszenia?
  • Pomocny post
    #9 8137425
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Wymieniając/naprawiając płytę główną nie zapomnij o zasilaczu bo to on jest przyczyną wybulonych kondensatorów.
  • #10 8139677
    vipers67
    Poziom 11  
    Witam wielkie dzięki za wszystkie porady a co do tego że wybrzuszone kondensatory to wina złego zasilacza to muszę się troszeczkę nie zgodzić w jakimś stopniu jest na pewno winny ale moim zdaniem normalne kondensatory są mało wytrzymałe 3-4 lata i siadają w porównaniu do polimerowych przykładem może być mój monitor LG 1919S w którym nie ma komputerowego zasilacza a po 3 latach użytkowania nie chciał się uruchomić rozebrałem go i wymieniłem 4 kondensatory i śmiga jak nowy no ale nie ma się co sprzeczać grunt że sprzęt po wymianie śmiga jeszcze raz dzięki za porady i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stary dysk twardy Seagate ST340016A, który po wykryciu dwóch bad sektorów dwa miesiące temu, obecnie ma ich już 20. Zastanawia się, czy dysk nadaje się do wymiany oraz czy problemy mogą być spowodowane innymi podzespołami, takimi jak taśma IDE lub port IDE. Użytkownicy sugerują, że błędy mogą świadczyć o degradacji powierzchni dysku lub głowic, a także mogą być związane z uszkodzonym zasilaczem lub kondensatorami na płycie głównej. Wskazują na konieczność wymiany dysku, jeśli problemy się powtarzają, oraz na znaczenie sprawdzenia zasilacza i kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA