logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa subwoofera w oparciu o elektronikę z logitech x530

poli166 31 Maj 2010 23:31 3233 10
REKLAMA
  • #1 8140208
    poli166
    Poziom 11  
    Witam mam zestaw logitech x530 i przymierzam się do zmiany subwoofera bo ten seryjny jakoś sobie nie radzi głośnik nie musi być jakiś super, wielki po prostu ma dobrze brzmieć cena za sam głośnik myślę że, w granicy 150-170 zł materiał na obudowę posiadam płyta wiórowa grubości 22mm. Albo jeżeli to możliwe to jak przeprojektować zrobić od nowa obudowę do już zamontowanego w tym zestawie głośnika. Kiedyś z głośnikami 3 drożnymi na tonsilkach sobie świetnie dałem radę ale jeżeli chodzi o obudowy typu BR to jestem zielony
  • REKLAMA
  • #2 8140551
    MR-Sound
    Poziom 25  
    Ocena: 9
    takim wzmacniaczem z subwoofera logitecha nie napędzisz jakiegoś super wielkiego głośnika.
    pewnie chodzi Ci o większe średnice a on jest przystosowany do głośnika takiego jak własnie montowali w tym subwooferze :D
  • REKLAMA
  • #3 8140790
    poli166
    Poziom 11  
    chodzi mi o wymianę głośnika lub zbudowanie od podstaw nowej obudowy BR do już zamontowanego głośnika bo coś mi się wydaje że, logitech dał duxx z tą obudową
  • REKLAMA
  • #4 8140861
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Prawda jest taka, że fabryki raczej nie poprawisz :) Miałem do czynienia z tymi głośnikami, rozbierałem też jakiś mniejszy subwoofer logitecha- obudowy są poprawne, po prostu za dużo oczekujesz od tego zestawu, to tylko 230 zł i kompletny zestaw 5.1... Wiem jak to gra- jest tak naprawdę dość wysoko zestrojone, jak wyciągniesz na środek pomieszczenia, to tak naprawdę puka, tylko pod biurkiem/ w bliskości ścian "daje jakoś radę" ze względu na podbicie najniższych rejestrów, ale więcej z tego nie będzie. Wzmacniacz o mocy ok. 20W nie napędzi wystarczająco lepszych głośników, 16 cm na basie też nie wiele może i efekt jest taki, że gra jak gra, wg mnie i tak nie najgorzej jak na swoją cenę.
  • #5 8141110
    poli166
    Poziom 11  
    no tak jak piszesz po wyciągnięciu na środek puka czyli nie opłaca się nic z tym robić i chyba tak zostanie może sprzedam i kupie jakiś sub aktywny do tego satelity i też powinno być ok
  • #6 8142280
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Najlepiej polecałbym Ci zestaw kolumn stereo jakiś dobry, i do tego osobny wzmacniacz, chyba, że często oglądasz filmy z dźwiękiem 5.1, to wtedy opłaca się w to bawić...
  • REKLAMA
  • #7 8143531
    MR-Sound
    Poziom 25  
    wisnia_lwa napisał:
    Najlepiej polecałbym Ci zestaw kolumn stereo jakiś dobry, i do tego osobny wzmacniacz, chyba, że często oglądasz filmy z dźwiękiem 5.1, to wtedy opłaca się w to bawić...

3-drożne Tonsilki załatwiłby by tutaj nasz problem.

Czy takie coś Panu odpowiada?:)
  • #9 8144717
    poli166
    Poziom 11  
    do tonsila mam sentyment :D tylko musiałbym dorwać jakiś wzmacniacz dobry
    albo starą poczciwą srebrną diorę ten sprzęt jak dla mnie zawsze będzie ponad czasowy no.
  • #10 8144852
    MR-Sound
    Poziom 25  
    Tomq napisał:
    Cytat:
    3-drożne Tonsilki załatwiłby by tutaj nasz problem.

Dlaczego akurat 3 drożne i dlaczego akurat tonsile?

...ponieważ, przejście dla autora z Logitechów na Tonsile dajmy tam jakieś Altony albo kilka półeczek wyżej - polarisy oo (chociaż to już tesla;p) da mu kolosalną różnicę - niebo a ziemia.
    Sam tak miałem jak przeszedłem z ET-615 20W subwooferka i 2x 10 W satelit na Altony 80 - kolosalna różnica.

I nie będę mu tutaj proponował jakichś audiofilskich zestawów...;)
  • #11 8145346
    Piotrek666
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Koledzy dobrze mówią

co do zestawu logitech`a
    proponuję sub`a w róg upchać - troche bardziej będzie dudnił
    bassy na pudelku skrecic do połowy lub nawet mniej.( przy głośnej muzyce to charczeć zaczyna jak dobrze pamietam- z resztą się można domyśleć).
    i kontrolować je z komputerowego equalizera - w zależności od głośności.

co do nowego sub`a
    z własnych doświadczeń proponuję jak już napisali załatwić sobie dobre stereo kolumny i najwyżej później dołożyć sub`a i rozbudowywać zestaw dalej do 5.1 w razie rosnacych wymagań

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę subwoofera w zestawie Logitech X530, ponieważ oryginalny głośnik nie spełnia jego oczekiwań. W dyskusji podkreślono, że wzmacniacz w subwooferze Logitech nie jest przystosowany do napędzania większych głośników, a obudowa fabryczna ma swoje ograniczenia. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być zakup kolumn stereo oraz osobnego wzmacniacza, co przyniesie znaczną poprawę jakości dźwięku. Wspomniano również o możliwości budowy nowej obudowy BR dla istniejącego głośnika, jednak podkreślono, że zmiany w obudowie mogą nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Wskazano na sentyment do głośników Tonsil, które mogłyby stanowić lepszą alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA